Sziasztok!
Cégünk ellenőrzésen van /élelmiszer bolt/ Apehnak nyilatkozatott kell tennünk, hogy milyen árrésel dolgozunk? Tudnátok ebben segíteni, hogy hogy számoljam ki? Bevételt osztom a kiadással?
FONTOS NAGYON Köszönöm
Sziasztok!
Cégünk ellenőrzésen van /élelmiszer bolt/ Apehnak nyilatkozatott kell tennünk, hogy milyen árrésel dolgozunk? Tudnátok ebben segíteni, hogy hogy számoljam ki? Bevételt osztom a kiadással?
FONTOS NAGYON Köszönöm
Szia!
Gondolom, nem minden áruféleséget azonos árréssel értékesítitek. Az árrést egyébként úgy tudod kiszámítani, hogy a bevételt elosztod a beszerz. árral. Pl. ha 100 az eladási ár, 85 a beszerzési, akkor 100/85=1,176, az árrés tehát 0,176 azaz 17,6%.
Üdv: Böbe
Te Patrícia, ezt nem mondod komolyan, hogy nem tudja? Hát hogy az istenbe akar kereskedni? Az a legalapvetőbb, hogy tudja valaki, hogy a beszerzési árra mennyit akar rárakni, hogy eladási ár legyen belőle! Vagy egyáltalán, hogy működik az a bolt, ha a legalapvetőbb dologgal nincs tisztába a főnök? Legalább áruféleségenként legyen már valami fogalma erről!!!
Zsuzsa
Az ügyvezetőnek semmiről nincs fogalma, ilyen emberrel nehéz együtt dolgozni, arra vár hogy én mondjak neki egy árrést. utána lesz kit hibáztatni. Mert ő szerinte ezért van a könyvelő.
Most én számoltam neki szerintetek is jó lesz így?
Bevétel tegyük fel 911: 4.235.400, 814: 3.122.500 Így: 74% árrésel dolgozik. Tavalyi+az előző év előbb rosszul írtam,külön vegyem a 25,15% árukat? vagy az már teljesen mindegy?
Hát nem könnyű dolog ilyen ügyvezetővel, de a felelősséget hárítsd el magadról. Írd meg neki,hogy mivel az eladási árakat ő határozza meg, neki kell tudnia az árrést is, az nem könyvelői feladat. Segítesz neki, de nem kötelességed és nem a te felelősséged. Nem tudom, a 74% neked hogy jött ki, nekem 35,6% árrés jött ki (a 814-en lévő értéket ha megszorzod 135,6413%-kal, akkor lesz az árbevétel 4.235.400). Mindenesetre, ellenőrízd le, hogy egy terméket pl. milyen áron szerzett be, és milyen áron ad el, megfelel-e az árrése annak, amit így számítasz. Az APEH is ezt fogja csinálni. Táblázatba: termék, besz.ára, eladási ára, kiszámítja az árrést. Azt nem írtad, hogy nettó v. bruttó összegeket vettél-e figyelembe, ill. milyen áfás (alanyi, bolti kisker), mert az áfa még betorzíthat.
Üdv: Böbe
Patrícia! Van egy olyan gyanúm, hogy Te sem tudod, mi az az árrés, igaz?
Az árrés, az tulajdonképpen az a százalék, amivel a beszerzési árat megnövelik, hogy eladási ár legyen belőle. Pl 100-ért vesznek valamit, és 120-ért fogják eladni. Ebben az esetben 20 % az árrés.
És azt pedig tudnia kell a vezetőnek, hogy milyen mértékben akarja megnövelni a beszerzési árat. Mégis, milyen alapon történik az árképzés?
Inkább azt tudom elképzelni, hogy nem tudja: mi az az árrés. De azt, hogy nem foglalkozik a beszerzési és eladási ár különbözetével, azt nem tudom elképzelni.
Zsuzsa
Szia!
Nem mindegy, hogy mit kérnek a nyilatkozatban, az árrés ugyanis az általad írt 911 és 814 számlára könyvelt tételek különbözete, amely az általad írtak szerint 1 112 900.- Ft, melynek az árrés szintje 26,28 %. ( 1 112 900 / 4235 400)Itt is mint az áfánál ez a felülről számított kulcs. amennyiben a beszerzési árra kalkulált, haszonkulcsot akarjuk kiszámítáni akkor osztjuk a 911-en lévő adatot a 814-re könyvelt adattal, jelen esetben ez a haszonkulcs 1,3564 ( 4235 400/ 3122 500) tehát ha a beszerzési áramat megszorzom az 1,3564-el az eladási áramat kapom. A fogyasztó ár kiszámításánál az áfakulccsal is kalkulálni kell, mert 20 %-os áfa alkalmazásnál a nettó beszerzési árat az 1,3564 és 1,20 szorzatával kell megszorozni, hogy fogyasztói árat ( ez áfás) képezzek. akkor 1,628-al szorzom a nettó beszerzési árat.
Amennyiben az árrésszintre kiváncsiak az mindenképpen a 26,28%.
Patricia!
ÁRRÉS | Egy terméknél: a nettó eladási ár és a nettó beszerzési ár különbsége, egy árucsoportnál vagy a teljes üzletnél: a nettó bevétel és az eladott áruk beszerzési értékének különbsége. |
ÁRRÉSSZÍNVONAL | Százalékos mutató, amely megmutatja, hogy az árrés hány százaléka az eladási árnak, vagy a nettó bevételnek. |
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég