Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy Ti be szoktátok-e írni a 0708-as 386. sorába a tagnak juttatott gk. költségtérítést. Apeh norma szerint számolja el, tehát bevétel=költség, jövedelem nulla.
Előre is köszönöm, Kata
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy Ti be szoktátok-e írni a 0708-as 386. sorába a tagnak juttatott gk. költségtérítést. Apeh norma szerint számolja el, tehát bevétel=költség, jövedelem nulla.
Előre is köszönöm, Kata
Szia Kata!
Nem szoktam, és nem is kell.
Szia Kata!
Nem írom be én sem, és én is úgy tudom, hogy nem kell bevallani.
Üdv.: Szilvi
Sziasztok !
Nem jól tudjátok, mert csak akkor nem kell beírni a saját gépkocsi használatot, a kiküldetése rendelvényen a munkavállaló részére fizetnek az APEH norma szerinti gk. használatot. Ha tag kapja akkor útnyilvántartás alapján be kell írni a 386-os,a nem önálló tevékenység költségtérítése sorba akkor is ha nincs jövedelem.(Bevétel-költség= 0 jövedelem)és a kis kódkockában jelölni kell, hogy vizonylat nélküli költségként elszámolható összeg levonásával (2)
Marcsi
Szia!
Minden esetben beírom, mert csak a jogszabályi mértékkel kifizetett kiküldetési gk.km.térítést (ha megfelelel a vonatkozó ..) nem kell sem a munkavállaló jövedelemigazolásán szerepeltetni, sem pedig a 0708-as bevallásban. De a tag és akár más is, aki a munkáltatótól, kifizetőtől nem önálló tevékenységre tekintettel gk.km.térítést kap, az bizony a magánszemély bevétele - még akkor is, ha minden kifizetésnél leadja a nyilatkozatot: Nyilatkozat a kifizetőtől/munkáltatótól (a társaság személyes közreműködésre tekintettel) származó bevétel adóelőlegének megállapításához a 2007.évben /APEH letöltések/. A kifizető akkor teheti meg, hogy nem von szja előleget, stb. az ilyen egyébként bevételnek minősülő összegből, ha az adózó a nyilatkozatában pl. az (1) pont C) bek.-ben a teljes összeg (felmerült költség) levonását kéri az SZJA elől.megállapításánál.
Minden évben a tagoknak, ha volt tagi jövedelmük, ha nem, a személyes közreműködés miatt kifizetett gk.km.térítését a bruttó összegben leigazolom a bevalláshoz szükséges (M30) nyomtatványon, mert azzal szemben gyakorlatilag, ténylegesen költséget csak ő számolhat el, a kifizető pedig bevallást ad a kifizetett bruttó összegről, az SZJA előleg megállapításánál figyelembe vett jövedelemről, s beírja azt, hogy milyen nyilatkozat alapján annyi az SZJA előleg alapjánál szereplő összeg (teljes költségnyilatkozatnál pl. nulla), stb.
Egyébként Marcsival értek egyet.
Sziasztok! Marcsival és Melcsi62-vel értek egyet, szerintem is be kell írni a bevallásokba. A bevétel és a költség oszlopba is ugyanazt az összeget kell szerepeltetni, így nem eredményez adózandó jövedelmet. Csak munkaviszonyban lévő illető esetén nem kötelező ezt a bevallásban vagy a munkáltatói elszámolásban szerepeltetni. Bár én ide is be szoktam írni, mert egy adóellenőrzésen már kifogásolták, hogy nem szerepel az M30-ban, ugyanakkor az adózó iratai között fellelhető volt a havi elszámolás (APEH üa.ár, norma, akkor még 3 Ft/km). Nem bírságoltak érte, de a jegyzőkönyvben észrevételezték. Az adózó természetesen ilyen esetben rögtön a könyvelő hibájaként "könyveli" el magában a dolgot, hiába nem kötelező. Az ügyfelek az APEH-nak jobban hisznek. Jobb az ilyen konfliktust elkerülni, úgyis van rengeteg támadható felületünk.
Üdv.: jacsoa
Sziasztok!
Ha a tag munkaviszonyban van, akkor mi a helyzet?
Tudnátok írni jogszabályhelyeket konkrétan a fentiekkel kapcsolatban?
Üdv.: Szilvi
Sziasztok!
Én is úgy tudtam, hogy be kell írni, mert fel is hívtam emiatt egyszer az apehot és mondták, hogy igen. De kb. fél éve - talán az szja bevallások időszakában - volt egy hasonló jellegű kérdés, és akkor Gyergyoiistvan mindenféle törvényi hivatkozásokat idézve próbálta igazolni, hogy nem kell beírni. Én hajlottam is rá, mert ez így egyszerűbb lenne nekünk könyvelőknek is. Viszont akkor most tényleg jó lenne tisztázni (ezért is tettem fel a kérdést) és jó lenne az is, ha István is reagálni tudna megint erre a kérdésre.
Üdv. Kata
Sziasztok!
A gépjárművek költségelszámolási lehetőségeiről az APEH 2007.03.28.án megjelent tájékoztató foglalkozik, amely az APEH honlapon található.
A 0708 kitöltési utasításban részletesen le van írva a megfelelő sorokra vonatkozóan, hogy mit kell beírni.
Ha alkalmazottról van szó, akkor vagy átalányt kap (útnyilvántartással igazolja a felhasznált km átalányt), vagy kiküldetési rendelvényen rendelik el (engedélyezik) a saját gépkocsi használatot. Ha a gépkocsi használatra fizetett összeg nem haladja meg a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértéket, akkor azt bevételként nem kell a magánszemélynél figyelembe venni, ergo nem kell ljelenteni a 0708 -as bevalláson.
Marcsi
Sziaszok!
Az előbb nem írtam meg az APEH info elérhetőségét:
http://www.apeh.hu/adoinfo/inf2007/k11.html
Marcsi
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég