Adófórum

Adózási és számviteli információk

Pályakezdő szochó kedvezméye

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Budainé » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
25 év alatti pályakezdő munkaviszonya 2013. aug 5-én kezdődött. 6 órás munkaviszonyban 86000.-Ft/ hó a bruttó bére. A NAV igazolás kelte 2013. szept. 18.
Mikortól és milyen összegre vehetem igénybe a szochó kedvezményt?
Budainé

HozzászólásSzerző: kissnefmaria » pén. okt. 04, 2013 10:25 am

Szia! bár én nem vagyok könyvelő, csak rengeteget olvasgatok itt, és nagyon érdekel az egész könyvelés,de én úgy tudom, hogy nincs még meg a 180 napos biztosítási jogviszonya a munkavállalónak, akkor lehet a max 27%-os szochó kedvezményt igénybe venni max 25 éves korig, és max 2 évig, bruttó bér után max 100Ftig. Ha már megvan a 180 napja akkor csak kevesebb 14,5%szochót tud a munkáltató igénybe venni, max 25 éves korig. A Te esetedben szept 18-tól érvényesítheted.
Üdv
kissnefmaria

HozzászólásSzerző: tarkalepke » pén. okt. 04, 2013 12:01 pm

Részmunkaidő esetén a 100 eFt arányos részére vehető igénybe a kedvezmény, 6 órásnál ez 75 eFt. Ha a "sima" 25 év alatti kedvezményről van szó, akkor nem szükséges igazolás, mert a személyi okmányból megállapítható az életkor.
Ha a max.180 nap biztosítási idővel rendelkező 25 éven aluliak kedvezményét akarod érvényesíteni, akkor 15 napnál nem régebbi NAV igazolás szükséges.
Hajlok arra hogy szeptember hónapra már igénybevehető a kedvezmény, mert pl. ha a munkaviszony hó közben kezdődik, akkor sem csak az arányos rész vehető figyelembe, hanem a max 100 eFt határig. De várjuk meg mások véleményét is.
tarkalepke

HozzászólásSzerző: Budainé » hétf. okt. 07, 2013 11:48 am

Köszönöm a válaszaitokat!
Pályakezdőről van szó, de bizonytalan vagyok abban, hogy a NAV igazolás kiállításának dátuma hogyan befolyásolja a kedvezmény érvényesítés kezdetét.
Ezért várok még a kérdés lezárásával.
Üdv.: Kati
Budainé

HozzászólásSzerző: Tulipan69 » hétf. okt. 07, 2013 1:28 pm

Szia,
szerintem közömbös az igazolás kiadásának napja. Azt írja a vonatkozó NAV tájékoztató, hogy "Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az adóhatóság az igazolás kiadására irányuló kérelem benyújtásának napjára vonatkozóan állapítja meg, hogy a kérelmező legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik-e."
Az igazolás tartalmazza a kérelem benyújtás napját. Ha azon a napon megfelelt a feltételeknek, akkor korábbi napon is meg kellett felelnie a max. 180 napnak és a max. 25 évnek. Szeptemberre tehát egész hónapra jár. Bennem inkább az a kérdés merül fel (mert ez viszont nincs benne a tájékoztatóban), hogy augusztusra visszamenőleg önellenőrzéssel érvényesíthető-e a kedvezmény. Ismét csak szerintem igen, a fenti logika alapján.

(Egyébként a "15 napnál nem régebbi" kitételt nem tudom értelmezni a jogszabályban, csak arra az esetre, ha a munkavállaló előbb kéri és kapja meg az igazolást, mint ahogy munkaviszonyt létesít. Merthogy egyébként meg két évig jár a kedvezmény, ha egyszer elkezdi a munkáltató figyelembe venni...)
Tulipan69

Vissza: Adatszolgáltatás