Szerző: olahneedit » hétf. jan. 21, 2013 7:22 pm
Sziasztok!
Érdekes ez a kérdéskör. Több cikket is olvastam már ezzel kapcsolatban, de még mindig nem tiszta, hogy mit is értünk "rendeltetésszerű joggyakorlás" alatt.
1. Szolgáltató anyagot vásárol a javításokhoz Termékértékesítőnél havonta 1-2 alkalommal. Az egyik hónapban sok a javítanivaló, 5-6-szor is vásárol ugyanott, kp-ben fizet, a számlák ellenértéke több, mint 1,5M. Semmilyen szerződés nem köti Szolgáltatót, hogy ott vásároljon, nincs gyűjtőszámla.
Szerintem ebben az esetben nincs jelentési kötelezettség.
2. Példa Élelmiszerlánc, Nagyker szerződik Kiskerrel, hogy Kisker a Nagyker által ajánlott fogy.áron adja el az akciós újságban megjelent termékeket. Sok apró szerződés köti őket egymáshoz. Szétcincálhatják ezer felé a számlákat, akár terméktípusonként külön számlákat készíthetnek egy szállítmányról, attól még nem fizethet Kisker 1,5M felett, hacsak nem viseli a következményeit. Pénzfutár szolgáltatás igénybevétele nem megoldás.
3. Építőipar, speciális nagy értékű gépek, beépítve. Ez az, amin kiakadtam. Nyilatkoztassam a vevőimet, hogy vajh pénzforgalmi számla nyitására kötelezett adóalanyként kívánják-e igénybe venni a szolgáltatásaimat, mert ha igen, akkor ide ne állítson nekem 1,6 milkával. Az pl. életszerű, hogy fizet kp előleget 1,499 Milliót, majd átutalással fizeti ki a végszámlát. Vagy ez már nem rendeltetésszerű joggyakorlás?
Úgy egyébként pedig egyszerűen nem tudok olyan eshetőséget kitalálni, ahol mondjuk rendszeresen havi 1,5milka feletti értékben szolgáltatnak, vagy adnak el termékek, és eddig még nem átutalással oldották meg a pénzforgalmat.