Adófórum

Adózási és számviteli információk

Vásárlás őstermelőtől - 1208

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nagykata19820110 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítsetek légy szíves, mert már teljesen összezavarodtam.

Ügyfelem őstermelőktől vásárolt többnyire felvásárlói okirattal, néhány alkalommal pedig számlát adott az őstermelő. Minden egyes őstermelőről külön-külön 1208M-es lapot kellene leadnom? Mindegy, hogy felvásárlási jeggyel, vagy számlával vásároltak, a fizetett összeget a 454. sorba kell írnom, a 455. sorban pedig minden alkalommal 1-es kódot megadnom? Szja-t senkitől nem vont.

Sok őstermelőnek az adatszolgáltatáshoz hiányosak az adataim, nem akarják megadni, hivatkoznak az áfa tv-re, mely szerint a személyes adatok megadását az nem írja elő (szül.hely, idő, anyja neve, adóazonosító).

Azt a részt persze nem olvasták a törvényben, hogy a felvásárlási jegy első példánya az övéké, a másodpéldány az eladóé, mert az alapján lehet levonni az áfa bevallásban a kompenzációs felárat. Az eredeti példány alapján levonásba helyezzem, vagy azt bukta a vállalkozóm, inkább azt is árura könyveljem?

Van valakinek tapasztalata?

Kata
nagykata19820110

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. okt. 14, 2012 8:26 pm

Szia! Igen be kell vallani.
Bár a 12-i bevallási határidő lejárt, én nem hagynám hogy az őstermelők (magam is az vagyok) ne tartsák be az adózási szabályokat. Ha a komp. felárat kifizették nekik, akkor kutya kötelességük megadni az adataikat, de egyébként is, ki sem fizethették volna... Én nem csak a "síma" felv.jegyet írattatom alá velük, hanem egy nyilatkozatot is, hogy jogosultak a komp.felárra.
Az a baj, hogy nem könyvelő tölti ki a felv.jegyet, és azt hiszi a felvásárló hogy a "félig" kitöltéssel és a kifizetéssel rendben van.
Akár én, akár a környezetemben más könyvelő mindaddig "visszadobjuk" a felvásárlónak a bizonylatot, ameddig az nincsen pontosan, az eredeti személyi okmányokkal azonos tartalommal kitöltve. Kutasson utána, írjon neki levelet, keresse fel...
Napraforgó

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » hétf. okt. 15, 2012 10:44 am

Napraforgó!

Ugye csak a felvásárlási jegyről beszéltél, és csak azt kell bevallani a 08-on. Mert a kérdező azt írta, hogy a számlát adó őstermelőt is bevallja. Szerintem ezt nem kell, de lehet, hogy én tudom rosszul azért kérdezem.
Bi.Monika

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. okt. 15, 2012 4:26 pm

Szia Mónika! A számlásat is be kell a 08-ason jelenteni. Üdv. Ani
adotanacs

Vissza: Adatszolgáltatás