Adófórum

Adózási és számviteli információk

Új cég alapítása

Adatszolgáltatás

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: jázmin25 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok fórumozók! Új vagyok még itt a fórumon, igazából csak tájékozódni szeretnék, könyvelőm még nincs. Létre szeretnék hozni egy kft-t egyszerűsített eljárás keretében, hogy ne legyen előtársasági időszak. Lehetséges?
A kft-nek két tulajdonosa lenne. Az egyik tulajdonos 50%-ban nem végezne semmilyen tevékenységet a cégben, be kell-e őt jelenteni és kell-e utána járulékokat fizetni? (ha jól gondolom nem, egyébként neki van egy normál 8 órás munkaviszony). A másik fél én lennék 50%-ban tulajdonos, én lennék az ügyvezető is és dolgoznék a cégben. Nekem van egy négy órás munkaviszonyom, mellette dolgoznék ebben a saját kft-ben. Magamat be kell jelentenem kiegészítő tevékenységet nem folytató társas vállalkozóként, ha jól gondolom, úgy látom a 1451-es biztosítási jogviszony kódja. Saját magam fogok dolgozni, ez esetben munkaidőt nem kell kikötnöm a munkaszerződésben, de a bejelentéskor meg kell jelölnöm a munkakört? A minimálbér után kell megfizetnem a járulékokat úgy olvastam, mindegy hogy hány órában dolgozok?
Igazából van mérlegképes végzettségem, de kb 8 éve szereztem és nem vagyok regisztrált, mert nincs gyakorlatom. A bevételem biztosan nem fogja elérni a 10 millió forintot, ez esetben könyvelhetnék én a saját cégemnek? (semmi esetre sem szeretnék könyvelni, tényleg csak tájékozódom). Köszönöm szépen az információkat előre is!
jázmin25

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd márc. 27, 2012 3:04 pm

Szia,
igazándiból én már azon fennakadtam, hogy úgy szeretnél céget, hogy ne legyen előtársasági időszak. Bejegyzehetik 1-2 nap alatt is a céget, és nincs már semmi teendő az előtársasági időszakkal sem könyvvitelileg, sem adózás ügyileg, amennyiben azon időszak alatt nincs gazdasági tevékenység. Úgyhogy ezzel a részével szerintem már ne is foglalkozz.
Üdv. Kata
kovalkata

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: jázmin25 » kedd márc. 27, 2012 7:12 pm

Szia Kata! Az előtársasággal kapcsolatos kérdést úgy gondoltam, hogy ha a cég az alapítási okirat keltétől a bejegyzésig terjedő időszakban semmilyen tevékenységet nem végez, akkor nem kell külön bevallásokat beadni, beszámolót közzétenni?
A jogviszonyokkal kapcsolatban még tudnál tanácsot adni?
1. tulajdonos 50% nem végez semmilyen tevékenységet: nem kell bejelenteni,nincs utána fizetési kötelezettség???
2. tulajdonos 50%+ügyvezető (én): szeretnék dolgozni a cégben, magam bejelenteni 12T1041-n 1451-s kóddal, feor kóddal, munkaidőhöz semmi. A fizetésem 108.000 Ft lenne, ezután(112,5% és 150%) fizetném meg a járulékokat...
Tudnál tanácsot adni? Köszönöm szépen
jázmin25

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: palmika » kedd márc. 27, 2012 7:52 pm

Mivel nem egszeméles a kft, nem feltétlenül kell társas vállalkozónak lenned. Én aszerint alakítanám a jogviszonyokat, hogy mennyi ( hány óra) munkát igényel a tevékenység. De ha mégis társas vállalkozó akarsz lenni, akkor járulékügyileg úgy járnál jobban, ha az ügyvezetést napi 4 órában látnád el, vagy heti 16 ban munkaviszonyban, mert így alacsonyabb a járulék alap, van szociális hozzájárulási kedvezmény. És mind e mellett, amíg meg van a 4 órás munkaviszonyod (a két munkaviszony eléri a 36 órát ) addig csak a valós vállalkozói jövedelem után kell járulékot fizetni.
De nézd meg az apeh honlapján a idevonatkozó tájékoztató füzetet.
palmika

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: jázmin25 » szer. márc. 28, 2012 11:31 am

Szia! Köszönöm a válaszod! Ez esetben akkor munkaviszonyban szeretném majd ellátni a feladatokat, de akkor ezt értelemszerűen a a társasági szerződésben jelezni kell, ha jól gondolom?
A korábbi négy órás munkaviszonyom megmaradna és lenne mellé még az új kft-ben egy szintén napi 4 órás munkaviszonyom. Ez esetben mindkét helyen megfizetem a szükséges járulékokat és mindkét helyen kapnék fizetést rendesen. Az új kft-ben akkor a 12T1041-n úgy jelenteném, hogy 1101 munkaviszony, heti 20 órában és a feor kód. Jól gondolom a dolgokat? Köszönettel
jázmin25

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. márc. 28, 2012 1:10 pm

Ha a Kft-ben mint tag szeretnél személyesen közreműködni, az már a tőkén felüli mellékszolgáltatásnak minősül, így ezt is jelezni kell a társasági szerződésben.
Javaslom, hogy tegyétek bele az osztalékelőleg lehetőségét, illetve az ügyvezetést munkaviszonyban is el lehessen látni, és hogy a tagokkal lehessen munkaszerződést kötni.
Enci
pseniko

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: jázmin25 » szer. márc. 28, 2012 6:49 pm

Jaj, már kezdek egy kicsit belezavarodni. Most arra jutottam, hogy az jó megoldás lenne, ha a kft-ben munkaviszonyom lenne és ennek keretében látnám el az ügyvezetést és a tényleges munkát. A munkáltatói jogok gyakorlója pedig a másik tulajdonos lenne. Négy órára jelenteném be magam 54.000 Ft-ra. Ezután a járulékok: 16% szja, 10% nyugdíj, 4+3+1,5 egészségizb: nettó lenne 35.370. Ezt a pénzt meg is kapnám. Még a cég fizetne utánam 27% szocho és 1,5% szakképzési. Megmaradna a másik 4 órás munkahelyem, ahol 60.000 Ft-ra vagyok bejelentve. Az ügyvéd, akivel beszéltem ezt javasolta, csak nem tudta, hogy adózás szempontjából mi a jobb, társasági szerződésben mindent rögzíteni fogunk, csak addig nem akarok lépni semmit, amíg ezeket a dolgokat nem tudom pontosan. Ezek után ti mit tanácsolnátok?
jázmin25

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: palmika » szer. márc. 28, 2012 6:59 pm

jázmina25: egy kivétellel jól gondold, mivel nem egyszemélyes a kft, így nem vagy köteles a tsz-ben rögzíteni az ügyvezető munkaviszonyát, arról a tagok tagygyűlési határozatot hozhatnak. Az ügyvezető felett a munkáltatói jogkört a tagygűlés gyakorolja.
palmika

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. márc. 28, 2012 10:21 pm

Sziasztok!
Hát semmiféle értesítések nem jönnek a Fórumról, úgyhogy fogalmam sincs ha van valami fejelemény.
Tulajdonképpen ha most lesz még csak megcsinálva a társasági szerződés (én most akkor ezt hámoztam ki), akkor ne a sablon "vázlat" szöveges legyen, hanem amit Palmika is mond, foglaljátok bele, hogy az ügyvezető felett a taggyűlés gyakorolja a munkáltatói jogokat. Az előtársasági időszakhoz meg még visszatérve, így igaz, semmilyen bevallás nem kell most az előtársaságról, viszont majd amikor az első bevallásokat beadod (pl. 29-es), azokon jelölni kell, hogy előtársasági időszakot is tartalmaz.
Üdv. Kata
kovalkata

Új cég alapítása

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. márc. 29, 2012 9:18 am

Nem vagy egyedül, én sem kapok semmilyen értesítést. Enci
pseniko

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás