Adófórum

Adózási és számviteli információk

Könyvelőíroda mérlegképes tagja

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: elem@vnet.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szeretném megkérdezni, hogy könyvelőírodánál a mérlegképes könyvelő mint PM regisztrált szakmai vezető kötelezően munkaviszonyban foglalkoztatható csak, vagy lehet megbízásos jogviszony, vagy esetleg külső céggel kötött vállalkozói jogviszony?

Hol található ez törvényileg szabályozva?

Köszönöm: elem

elem@vnet.hu

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » hétf. dec. 06, 2010 2:41 pm

Szia!

Számv. Tv. 151. § (1) b/ bek. szerint olyan számviteli szolgáltatást nyújtó társaságot köteles megbízni, amely tagja, alkalmazottja megfelel a tv-ben előírt követelményeknek.

Tehát megbízottról nem lehet szó, mint ahogyan külső vállalkozóról sem. Megjegyzem, elég érdekes is lenne, ha a könyvelési szolgáltatásra szerződő cég tovább adná valaki másnak a könyvelést... Ki vállalja akkor a felelősséget?

Azt is hozzáteszem, hogy jogviszony jellegét nem az határozza meg, hogy neked mi lenne a jobb. Ha az adott könyvelő csak neked dolgozik, a te utasításaid alapján stb... akkor egyértelműen munkaviszonyról beszélünk.  De ha ez a könyvelő több megbízónak is könyvel, és a munkáját alapvetően önállóan látja el, stb... akkor inkább megbízási jogviszonyról van szó.

Üdv. Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: elem@vnet.hu » hétf. dec. 06, 2010 2:55 pm

Köszönöm a válaszodat. Én is igy gondoltam, csak a törvényi helyet nem tudtam. Engem kértek fel külsősként erre a munkára, és nem nagyon tetszett a dolog. Mégegyszer köszönöm a gyors válaszodat.

Üdv.elem

elem@vnet.hu

Vissza: Adatszolgáltatás