Szia!
Nem kötelező, de ajánlott. Ugyanis pl. a késve beküldött bevallásokért - ha az a könyvelő hibájából történik - ő a felelős. Szóval én semmiképpen sem adnám ki az ügyfélkapus jelszómat senkinek.
Üdv: Böbe
Ez megállapodás kérdése. Nálam minden vállalkozó saját ügyfélkapuján megy be a bevallás.
Régebben az Okmányirodák okoskodtak, hogy majd a könyvelő így minden személyes információt lát, meg visszaél vele. Könyörgöm! A vállalkozókról ennél sokkal kínosabb információkat birtoklunk, minthogy mikor fúrták ki a jobb felső hatost és tömték, stb, stb...........
Az igaz, vissza is lehet vele élni, pl ha hónapokon keresztül nem fizet, és nem küldöm a bevallást, őt büntetik, habár ehhez személy szerint én nem folyamodtam még soha, bármennyi is az elmaradás. De mit tud tenni a könyvelő abban az esetben, ha már hónapok óta nem jelentkezik, vagy nem fizet, vagy a valós bevallását nem írja alá, menjen az ő ügyfélkapuján (persze felmondás, kijelentés, meg stb, meg bizonyítás).
Erről is lehetne regényt írni! Volt egy ismerősöm, akinek nem tetszett ez a megoldás, előzmény az, hogy kb egy évig nem volt könyvelője,nem ment be egyetlen bevallása sem, és már 800 ezres bírságnál tartott mint ev, a hónapokkal azelőtt társas vállalkozása sem volt rendeben (bejelentkezés, bevallások), tudod mikor "venném a nevemre".
Ez az érem másik oldala.
üdv
Mióta működik a reg. azóta az én nevemen ment minden ügyfél, aztán több esetben engem citáltak, mert az ügyfél nem fizetett, aztán úgy döntöttem, hogy én ezt nem vállalom, van elég idegeskedni valóm egyébként is, és mindenkit megkértem regisztrálja magát. Nelli válaszához annyit fűznék, hogy én igenis nem küldöm be a bevallását, ha már régóta nem fizet. Írásban küldök neki legalább 2 felszólítást, és ha ez nem ér semmit, akkor ilyen módon lépek. Aztán eldöntheti, hogy nekem fizeti ki a pár hónapos elmaradást, vagy az APEH-nak fizet bírságot. A késve beküldött bevallásokért sem biztos, hogy a könyvelő a hibás, én papíron veszem át a számlákat, az átvétel dátumát ráírjuk, ebből az is bizonyítható, hogy én vagyok-e a felelős a késve beküldött bevallásért. Természetesen a szerződésünkben erre alaposan kitérek.
Györgyi.
Mi is szinte minden ügyfelet a saját ügyfélkapuján regisztráltattunk. Pontosan a fentebb említett okok miatt , de tényleg megállapodás kérdése. Nem szívesen tartom a hátam más nemtörődömsége miatt(nyilván a könyvelő vállalja a felelősséget a saját munkájáért, de van számos eset ami miatt muszáj volt így megoldani a dolgokat , Pl: nem fizető ügyfelek, anyagot késve hozó ügyfelek... )
Vic
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 35 vendég