Sziasztok,
Van valakinek infója arról, hogy kell-e adószám az ingatlan bérbeadáshoz augusztus 15-től.
Konkrétan az új tv 34. paragrafusának értelmezésére gondolok.
Előre is köszi palmika
Sziasztok,
Van valakinek infója arról, hogy kell-e adószám az ingatlan bérbeadáshoz augusztus 15-től.
Konkrétan az új tv 34. paragrafusának értelmezésére gondolok.
Előre is köszi palmika
És akkor fizetnie sem kell utána adót? :))
Még egy jó hírt mond valaki?
Márti
Hát gondoltam, hogy nem lehet minden gömbölyű....:((
De az écs elszámolható legalább.
Márti
Sziasztok!
biztos, hogy nem kell adószámot kérnie? a mód. tv. 34. szakasza az Art. 22. szakaszát módosítja, az pedig az ÁFA-bejelentési kötelezettségre vonatkozik. Tehát nem kell külön bejelentenie, hogy áfa-mentességet választ, hiszen az ingatlanbérbeadás (pár kivétellel...) alapból mentes.
Az Art. 16. §-a változatlan marad, így szerintem továbbra is adószámot kell kérnie.
Üdv. Andi
Szai nandy???? Kezdjük előlről?
Amúgy az APEH-ot is kérdezetem, egyenlőre ők se tudnak vállaszolni, de azt az infót kaptam, hogy eddig az art 22 par 16 alapján nem kellett a temőfőld bérbeadásra adószámot kérni, mivel ez ki lett terjesztve az ingatlan bérbeadásra is, így nem kell adószámot kérni. De ha azt nézed, ami a törvény magyarázatában van, szó szerint benne van, hogy nem kell adószámot kérni.
szerintem.
Sziasztok!
Én is érdeklődtem az APEH-nél először azt mondták, hogy nem kell, majd amikor rákérdeztem, hogy hogyan kap az ügyfél számlatömböt és mi van a 16 § (1) bekezdéssel, akkor azt mondták hogy nincs még kiforrott álláspont. Egyébként az elfogadott törvénymódosítás indokolásából egyértelműen kiderül a törvényhozói szándék, hogy nem kell.
Felmerült még pár kérdés:
Egyébként a könyvelés sem teljesen világos. Valaki azt mondja kell számla valaki azt elég számviteli bizonylat. Valaki azt mondja a kaució adóköteles, a törvényből viszont az tűnik ki, hogy csak akkor ha azt fel is használják és nem térítik vissza. A kaucióról ugye nem kell külön számla vagy bizonylat elég a szerződésben rögzíteni?
A kauciót hogyan kell a naplófökönyvben rögzíteni?
Elég-e ha az ügyfél vezet egy bevételi és kiadási nyilvántartást vagy kell naplófökönyv vagy pénztárnapló?
Ha a rezsi számla a bérbeadó nevére megy, akkor a bérleti díjról kiállított számlán a bérleti díjon felül fel kell tüntetni a rezsiköltséget külön sorban?
A szolgáltatóktól kapott számla meg költségként elszámolható ugye?
Szia!
Köszi, hogy te is megkérdezted. A jelek szerint teljes a homály. Ennek ellenére egy-két oldalon megjelent, hogy nem kell adószám, a többiek pedig lelkesen átveszik tőlük...
Az indoklás szerintem nem lehet mérvadó, mert ehhez a törvényjavaslathoz pl. 192 módosító javaslat érkezett, időközben sok minden változhatott.
Egy másik fórumon olyan jogász, aki kifejezetten adó- és vámügyekkel foglalkozik, azt mondja, hogy továbbra is kell adószám. Ha a törvényt nézzük, abból is az következik. Lehet, hogy valamit elcsesztek?
Az érdekes kérdés, hogy adószám hiányában hogyan fog a magánszemély számlatömböt venni? A számlaadásnak nem csak az a jelentősége, hogy a vevő el tudja számolni költségként, hanem azért is, mert így biztosítható a bevételek teljes körű nyilvántartása. Ha a magánszemély nem köteles számlát adni a bérleti díjról, akkor vajon hogyan fogja őt ellenőrizni a hivatal??
A kaukció csak egy vagyoni biztosíték, nem értékesítés vagy szolgáltatás ellenértéke. Csak egy átvett pénzeszköz, amiről nem kell és nem is szabad számlát adni. Az átvételt nyugtán, kockás papíron, vagy magában a bérleti szerződésben lehet igazolni.
Ha a bérleti jogviszony végén a felek úgy állapodnak meg, hogy a kaukciót beszámítják a bérlő tartozásába, akkor számlát kell róla adni.
Naplófőkönyvben az adott kaukciót követelésként kell rögzíteni, pénztárkönyvben adóalapba nem számító kiadás. A kapott kaukciót pedig kötelezettségként, ill. p,könyvben adóalapba nem számító bevételként.
Ha a magánszemély él a tételes költségelszámolás lehetőségével, akkor a kiadásokról is vezetnie kell a nyilvántartást, praktikusan a pénztárkönyvet. :)
Ha a bérlő a rezsiköltséget megtéríti a bérbeadónak, akkor arról bizony számlát kell adni, ugynaúgy, mint a bérleti díjról.
A szolgáltatóktól kapott számla akkor számolható el költségként, ha a magánszemély az összes önálló tevékenységére (ha van más tevékenysége, arra is!!) a tételes költségelszámolást választja. Olyat nem lehet csinálni, hogy pl. megbízottként 10%-os költséghányad alapján számolja el a költségeket, bérbeadóként pedig tételesen.
Andi
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég