Adófórum

Adózási és számviteli információk

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

Adatszolgáltatás

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

 

Kedves Fórumózók !

Tegnap kaptam a linket a " Tesco- gazdaságos " könyvelővel való szakamai elvárásokkal kapcsolatos irásról . Átolvastam és bizonyára  sokaknak van hozzá véleménye..  tegye meg  az oldalon.Korábban hasonló témában  sok sok véleményt olvashattunk. Ez egy ujabb kezdeményezés a szakmában..

Forrás: Böröczkyné Verebélyi Zsuzsanna

Mi a könyvelő feladata?

 A törvényi előírásoknak megfelelően elkészítse a cég könyvelését, adminisztrációját. Időben elkészüljenek a cég bevallásai (feltéve, hogy időben megkapta a könyvelési anyagot az ügyféltől) és tájékoztassa ügyfeleit, arról, hogy hova, milyen jogcímen mennyit kell utalni. Elkészítse a cég mérlegét, beszámolóját.

Sokak szerint a könyvelőnek NEM feladata:

- Gazdasági döntések meghozatalában segítséget nyújtani az ügyfeleknek

- Nyomon követni a cég kintlévőségeit és erről figyelmeztetni a cégvezetést

- Megkeresni az ügyfelek szempontjából legoptimálisabb adózási megoldásokat

Munkám során néha találkozom felháborodott vállalkozókkal és kiborult könyvelőkkel. A gazdasági élet eme két szereplője szoros kapcsolatban áll egymással, mégis sokszor tűnik úgy, hogy nem értik meg egymást. Mintha nem is egy nyelvet beszélnének, és teljesen érzéketlenek a másik problémáival szemben. Pedig azonos a céljuk – jól működő és profitot termelő vállalkozást működtetni.

Szakmai minimum

Egy könyvelő számára a bizonylatokat korrekt módon lekönyvelni és a bevallásokat pontosan, határidőben beadni - ma már a szakmai minimumot jelenti. Olyan, mintha egy vendéglőben csupán annyit várnánk el, hogy ne szolgáljanak fel romlott ételt.

Ha beülsz egy étterembe, ennél lényegesen többet vársz. Az ízletes ételek, a tálalás módja, a teríték és az udvarias pincérek, nem pluszszolgáltatást jelentenek, hanem a vendéglátóhelyek közötti verseny eszközei.

Könyvelőként is tedd magad különbbé a versenytársaidtól, és akinek fontos ez a különbség, Téged választ majd. (Lehet, hogy most még idegenül hangzik számodra a „versenytárs” kifejezés, de a korábbi hozzászólásokban többször is felmerült kifogásként a „szomszéd utcában található olcsóbb könyvelőiroda”. Az árverseny rossz, a szolgáltatások versenye jó...)

Aki nem akar többet nyújtani a szakmai minimumnál, az másban is a minimumot választja. Megbecsülésben, tiszteletben, és díjazásban egyaránt.

Egy „gazdaságos könyvelő”, csak „gazdaságos ügyfelekre” számíthat!

Néhányan már tudjátok, de ha Te is köztük vagy, légyszi’ még ne áruld el!

A bejegyzéssel kapcsolatban ne kímélj!

Egyetértesz, vagy tiltakozol?

Írd meg!


hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. aug. 05, 2010 6:08 am

Szia!

Én is olvastam tegnap. 

És hogy őszinte legyek, van igazság abban, amit mond. Természetesen nem nekünk kell megoldani az ügyfél  vállalkozásával kapcsolatos összes problémát, de azért a bizonylatok egyszerű lekönyvelésénél valamivel többet kell nyújtani. 

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. aug. 05, 2010 7:45 am

Sziasztok!

Ha nem baj, közzéteszem, hogy mit írtam a cikkhez. Bocsánat, de kicsit hosszúra sikeredett. Kíváncsi vagyok a reakciókra, de legfőképpen az adónavigátoron lenne célszerű hozzászólni a témához.

"Kedves Zsuzsanna és hozzászólók!

A vitaindítót és a véleményeket végigolvasva több gondolat merült fel bennem is.

1. "Tesco gazdaságos" - ez nagyon találó megnvezés, sajnos vannak ilyen könyvelők is a szakmában, és ez bizony nagyon kihat a megítélésünkre.

2. Többen írtátok, hogy "csak rögzít és lefűz" némely könyvelő. Nos, szerintem ilyen nincs. Ugyanis ahhoz, hogy helyesen rögzíteni tudjon, bizony sok jogszabályt kell már alapból tudni és alkalmazni (számvit.tv., SZJA -, TB- és EHO-tv, ÁFA-tv.,ART, klf. adókkal kapcs.jogszabályok,kormányrendeletek, stb.) - és itt nem az abszolút tudatlanokra gondolok. Ráadásul az ezerféle adónem bevallási határidejét, nyomtatványát, időszakát, stb. is nyomon kell követni.

Tehát már alapból rengeteg és legfőképpen naprakész tudásra van szükség, ami a mostanság már naponta változó jogszabályok tükrében szerintem embert próbáló feladat. Főleg, hogy nagyon sokszor nemhogy az APEH, de még maga a jogalkotó sem tudja pontosan, hogyan is kellene értelmezni a megalkotott jogszabályt.

A naprakész tudás tehát rengeteg időt, energiát és pénzt követel tőlünk.

3. Természetesen lennie kell pontosan körvonalazott szakmai követelménynek. Ez most a számviteli szolgáltatók esetében teljes mértékben hiányzik.

4. Azzal egyetértve, hogy a magára valamit is adó könyvelő nem pusztán lekönyveli a bizonylatokat, beküldi a bevállásokat, stb., hanem odafigyel arra is, hogy a vállalkozás hasznára legyen (optimális adózás, hasznos tanácsok), azért ne mindent a könyvelőtől várjunk/várjon el az ügyfél sem, és senki más sem.

A 3. pontban említett, hiányzó követelményrendszer miatt manapság - tapasztalatom szerint - mindent tőlünk várnak el az ügyfelek. Pedig ahogyan az autószerelőtől sem várják el pl. a fényezést (külön szakma) vagy az ügyvédtől a kyönvelést, nem kellene a könyvelőtől sem elvárni azért mindent. Például ügyvédi munkákat: szerződés írást, taggyűlési jegyzőkönyv és határozat megírását, és még sorolhatnám. Biztosan sok példát tudnátok hozni rá.

Az adótanácsadó, adószakértő szakma/hivatás sem véletlenül igényel külön képzést, vizsgákat, továbbképzéseket. Még ha kapcsolódik a számviteli szolgáltatáshoz, akkor sem a könyvelőtől kellene teljes körűen elvárni, h iszen akkor mi szükség van rá, mi létjogosultsága van az adótanácsadóknak, adószakértőknek?

Az elvárásokkal azért talán ne essünk át a ló túloldalára. Az ügyfelek alapvető vállalkozási, munkaügyi, gazdasági vezetői képzését úgyis kénytelenek vagyunk megtenni ingyen és bérmentve, mert szükséges ahhoz, hogy egyáltalán megértse, felfogja a döntések fontosságát, súlyát, következményét. Ahogyan Edit írta:

"hiába is próbál a könyvelő gazdasági összefüggéseket és annak várható következményeit elmagyarázni, mikor arról sincs fogalmuk, hogy mi a bevétel és az eredmény közötti különbség, hogy a bruttó bevételét nem költheti el, mert annak áfa tartalma van, és egyébként is a cég pénze nem az övé. És még sorolhatnám. De nem is érdekli, mert "nem szereti hallani". Néhányan bevallják, hogy kínaiul beszélünk nekik, és ők erre egyébként sem érnek rá. Persze mikor baj van, mert nem tud adót fizetni, akkor sír. Nagy baj, hogy bárkiből lehet ügyvezető, és fogalma sincs, hogy ehhez tanulnia kellene egy kis vállalkozástant. A könyvelő sokszor már csak utólag értesül rossz döntésekről, amin már nem tud változtatni. Ha esetleg mégis kéri a véleményünket, akkor is inkább a haverra hallgat, mert annak a könyvelője mást mondott. "

Tehát az ügyfelekkel szembeni követelményrendszert is ki kellene dolgozni - amiben szerepet  kellene kapni annak is, hogy a könyvelési díjat éppúgy ki kell fizetni, mint a közértben vásárolt terméket vagy mint pl. az ügyvédet, autószerelőt, stb.

Bocsánat a hosszúra sikeredett szövegért, azért remélem olvassátok és hozzászóltok akár pro-, akár kontra:-)))

Szép napot!"

Üdv: Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. aug. 05, 2010 8:06 am

Csak két dologra reagálnék:  

1.)  Ügyfelek képzése nagyon fontos.  Alapvető vállalkozási ismeret nélkül senki se lehessen vállalkozó. Kötelező menedzserképzésre gondolok,  amelynek során vizsgát is tesz vállalkozási, adózási, munkaügyi, pénzügyi, jogi ismeretekből. Majd ezután lehet egyéni vállalkozó vagy gazdasági társaság ügyvezetője.  A vállalkozók számára kellene előirni a kötelező képzést, nem pedig a könyvelőiknek. Sokkal hatékonyabb lenne. Ha nincs menedzser vizsgája nem lehet ügyvezető ha nem vesz részt az évenkénti továbbképzésen akkor nem lehet tovább egyéni vállalkozó, vagy ügyvezető társaságban. 

2.) A könyvelési dijat ki kell fizetni, a szolgáltatással egyidejüleg, ugymint a közértben, az ügyvédnél és az autószerelőnél. Amig ez nem lesz természetes a vállalkozók  számára, csak a tesco-gazdaságosban gondolkodhatnak. 

Egyébként az adónavigátor  vitaindító cikknek komoly visszhangja van,  széles olvasottsága.  Én amikor a googleban rákerestem a NőkLapja Café fórumát  találtam  meg.

Rozalinda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: Bakosné » csüt. aug. 05, 2010 8:17 am

Egyetértek veled.

Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. aug. 05, 2010 8:30 am

 Szia  Böbe !

Egyetértek Veled. !

 Nagy szükség lenne a szakmai protokoll kidolgozására.,. hogy tiszta és világos legyen mi várható el.. a könyvelőtől, a regisztrált mérlegképestől, az adótanácsadótól és az adószakértőtől. Szerintem ez a szakmában dolgozók érdeke lenne..

Az ügyfelek szemében... tisztelet a kivételnek.. mert mindig van.. a könyvelőt egy kalap alá vonják.. és mindent elvárnak tőle. ami nem feladata.

A másik sarkalatos pont-  megerősitve az előttem szólók véleményét - a vállalkozóknak  sem ártana alapfoku.. vállalkozási ismereteket.. pénzügyi ismereteket.. stb tanulni.. Most olvastam az egyik hozzászólásban: egy átutalási megbizást nem tud némelyike kitölteni... szóval sok itt  a bajság. de remélhetően  lesz előrelépés.. mert nagyon megérett az idő a szemlélet váltásra

Üdv: anna

hvanna
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: olahneedit » csüt. aug. 05, 2010 10:52 am

Sziasztok!

Sajnos nem vagyok abban a helyzetben, hogy megoldjam a világ nagy gondjait, ahoz én kicsi vagyok. De! Szakmai protokoll és menedzserképzés? Van ilyen. A szakmai protokoll ott van az ARt-ban, s menedzserképzés is folyik számos helyen. A könyvelők továbbképzése is adott, báááár tudjuk mennyit ér.

Tény, hogy egy mezei emberkétől nem lehet elvárni, hogy különbséget tudjon tenni könyvelő és könyvelő között. Annak a legelső könyvelőnek kell (kellene) felnyitnia a leendő ügyfél szemét, akivel találkozik amikor még a vállalkozása indításától várja a világmegváltó meggazdagodást. Nekünk könyvelőknek pedig kutya kötelességünk akár ingyen és bérmentve megtenni nekik, még akkor is, ha utána soha az életben nem látjuk őket. Mert bizony nekünk kell tudnunk, hogy meddig ér a tudományunk, tudnunk kell felmérni, hogy az ügyfél tudománya meddig ér, és a mi eszünk és képességünk elég lesz-e. Ha ez nem működik mindenhol így, akkor azt kell mondanom, hogy a könyvelők szemléletváltozása hozna megfelelő eredményt.

Nem akarok hosszú lenni, de annó, amikor húszon.. éve elkezdtem könyvelni, teljesen egyedül, minden ügyfelem vállalkozását a magaménak is éreztem, és nem volt kérdés, hogy mit tegyek meg nekik, és mit nem. Mindent!!!!!!  Hogy mennyiért? Van akitől filléreket kértem, mert nem volt miből fizetnie, és van akitől megkértem a munkám árát rendesen.

Teljeskörű könyvelést manapság már csak olyan könyvelőiroda tud végezni, aki fel tud mutatni legalább egy munkajogászt, egy ügyvédet, egy okleveles könyvvizsgálót vagy egy adótanácsadót sőt manapság egy vpop-s szakembert a kontírozó könyvelői mellett. És akkor e mellett még mndig szükség van arra, hogy az ügyfél legalább két fős adminisztrációt tartson fent a székhelyén.

DE!!! Azért teljesen jogos igény az is, hogy egy mezei emberke a saját szakmájában - amihez igenis ért -, az egy szem könyvelőjével el tudjon indulni a vállalkozás rögös útjain.

Befejezem, még mielőtt litániát írnék a témáról, ...nagyon sok ötlet kavarog a fejemben egyszeriben...de azért alapvetően én is az oktatásban látom a megoldást, méghozzá alapszinten ..... a szakképzőkben, a gimnáziumokban és így tovább.  Üdv: Edit

olahneedit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. aug. 05, 2010 11:22 am

Tudod  mi a méreg???   Tudod mi bosszant???

Most hivtam ötödször a TV2  kviz müsorát. Tudom a megfejtést:

T betüvel végződő ötbetüs  női név:   JUDIT

Az előző négyet már 10-10 ezerért kitalálták. 

Tétet  most emelték  a tétet   200000-ről  300000 -ra

És nem kerülök  adásba.  Könyveljek inkább???? 

Még van egy perc gondolkodási idő....

Rozalinda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. aug. 05, 2010 11:26 am

Emelték a tétet 350.000 Ft-ra.

Próbálom. Talán ezzel fogok pénzt keresni.

Rozalinda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

"Tesco-gazdaságos™ könyvelő

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. aug. 05, 2010 11:35 am

Most polemizál  a lecsó eredetén a  müsorvezető.  Sajnos  nem fogadták a hivásaimat. 

Nem kerülök adásba...    Itt sem keresek semmi pénzecskét???

 

„Beszélgetésünk a lecsó eredetére terelődik. Tudtátok, hogy nem is igazi magyar étel? Hiába írják a „nagy okosok” lecsó ungariche, mert nem! A lecsó a cigány gasztronómia és konyhaművészet egyik szép alkotása, mert a romák igenis tudnak főzni! Kutatásaim és gyűjtőmunkám során találtam ezeket a recepteket, amit szívesen megosztunk veletek. Úgyhogy szombat, vasárnap előkerülhet a bogrács és a fényképezőgép. Ezzel a pár étellel kívánunk a lecsószezon előtt tisztelegni.”
Rozalinda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 2 vendég

cron