Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kft. nem áfa alany komp. felár

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Viki741 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy Kft. mg-i termék értékesítéssel foglalkozik, nem áfaalany, kompenzációs felárra jogosult. Tőlük vásárolnánk terméket felvásárlási jeggyel. Erről kell-e valahol adatot szolgáltatnom, mivel a 1008-as csak magánszemélyekre vonatkozik?

Viki741

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd máj. 11, 2010 12:30 pm

Szia!

A kft hogy lenne kompenzációs felárra jogosult?- ez a magánszemély őstermelő különleges jogállásából adódik, aki ha 25 %-ban ( a % nem tuti, nem emlékszem fejből , de ez rémlik)kkv-ban részes ezt a különleges jogállását elveszíti. 

Vagy rosszul tudom? Minden lehetséges ebben az őskáoszban.

Üdv.

garbo50

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd máj. 11, 2010 2:29 pm

Szerintem nincs külön adatszolgáltatás, az áfabevallásban kell beírni a felv. jegyek darabszámát a kompfeláras beszerzés sorába.

A 1008-at semmiképpen nem tudod tölteni.

üdv:Nelly

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd máj. 11, 2010 4:49 pm

Sziasztok!

Böbe véléményével osztozom, a Kft szerintem sem jogosult komp.felárra. Olyan nincs hogy "nem áfa alany", esetleg alanyi mentes, bár ezt is kétlem. És az is helytálló, hogy az őstermelő is elveszíti e különleges jogállását (komp.felárra jogosultságát), akár több kft-ben együttesen legalább 25%-ban részesedik.

Viszont ha mástól vásároltok felvásárlási jeggyel, az ugyanúgy viselkedik mint az előzetes Áfa (beszámíthaó/visszaigényelhető HA MÁR PÉÜ.KI VAN EGYENLÍTVE), az Áfa bevall.69.sora.

Továbbá a 1008-ban is jelentnei kell a 6-os lap 456-os sorában.

A komp.felárra jogosultságnak egyébként még több fontos feltétele is van. (Pl megújított öster. ig.). Üdv.:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd máj. 11, 2010 5:10 pm

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd máj. 11, 2010 8:46 pm

Szia Nelly!

Talán igazad lehet, csak én nem találkoztam ilyen esettel.

1./ Meghatározó.... nálunk ezt a gyakorlatban úgy értelmezzük, hogy TERMELŐ cég, és a saját termelésből származó komp.felár melletti bevétele 50% feletti az össz.árbevételének, de legábbis ez a FŐ profilja. Továbbá nem Áfa adóalany. Mivel  töbnyire "beruháznak", aminek az Áfá-ját vissza akarják igényelni, és  ez ritkán jön össze.

Pontosítást idézem Tőled:

"Az első feltételnek a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany akkor felel meg, ha 2008. évben a felvásárlási jegyre történő értékesítéseiből származó bevétele meghaladja az egyéb, áfa-alanyiságot eredményező gazdasági tevékenységéből származó (nettó) bevételét. Azon tevékenységek bevételét kell itt figyelembe venni, melyekről az adózó számlát, nyugtát állít ki, ideértve azt az esetet is, amikor a termelő a maga termelte mezőgazdasági terméket nem felvásárlónak értékesíti.

Ezen feltételt azonban nem kell teljesíteniük azoknak a termelőknek, akiknek az egyéb (mezőgazdasági tevékenység bevételén kívüli) bevétele nem haladja meg az 5 millió forintos értékhatárt."

2./ Mikro.... ez egyértelmű

3./Önálló.... itt lép be a 25%

Üdv. és bocsi, nem a Te válaszod szándékoztam megcáfolni.

Napraforgó

Vissza: Adatszolgáltatás