Adófórum

Adózási és számviteli információk

1041 kódja

Adatszolgáltatás

1041 kódja

HozzászólásSzerző: loncika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Légyszi segitsetek milyen jogviszony  kóddal kell / vagy nem kell bejelenteni a 1041-en egy BT kieg tev. folytató kültagját, aki  tagként  most akar besegiteni a Bt munkájába dijazás ellenében, a dij magasabb mint a min.bér30%a..

A 1453 és 3451 kód hibaüzenetet jelez....  csak Helyesbités esetén 2007.01.10 előtti jogviszony bejelentésre. 

Mi a helyes jogviszony kód?  Létezik még a kiegészitő tevékenységet folytató társas vállalkozó jogviszony kód a Bt kültagjának munkavégzésére?

Köszi

loncika

1041 kódja

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. máj. 06, 2010 8:46 am

Pontosítsunk egy-két helyen:

-  "kiegészítő tev.." ez azt jelenti, hogy a kültag nyugdíjas. Így van? (Mert sokan félreértik a "kieg.tev-et.)

-  milyen jogviszonyban akar tevékenykedni? Nem mindegy. Én nem a személyesen közreműködő társas vállalkozói jogviszonyt ajánlanám, hanem mondjuk megbízásit. Vagy alkalmazottit. Attól is függ, hogy milyen munkát akar végezni, és milyen rendszerességgel, és milyen sokáig: csak átmenetileg, vagy huzamosabb ideig?

Zsuzsa

kaloczy

1041 kódja

HozzászólásSzerző: loncika » csüt. máj. 06, 2010 10:01 am

A BT tevékenységében van egy tevékenység, amit kizárólag a nyugdijas kültag képes megcsinálni, mert személy szerint neki van rá érvényes hatósági engedélye.... ez személyes közremüködési kötelezettség a társasági szerződés szerint erre a tevékenységre, azzal. a megkötéssel, hogy esetenkén külön megállapodást kell kötni a dijazásra.

Korábban is végzett ilyet, akkor  1453-as jogviszonykóddal volt bejelentve a feladat elvégzése idejére. Kiegészitő tevékenységü társas vállalkozóként fizettek utána járulékot.

Most ez a kód hiányzik. Egy alkalom lenne, határozott időtartam alatt kell elvégezni.

A jelenlegi 1451 es Társas vállalkozó kód alkalmazható a kiegészitő tevékenységü tagra is,tehát  a nyugdijasra is?

loncika

1041 kódja

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. máj. 06, 2010 10:55 am

Sziasztok!

Néztem a 1041-et, szerintem a 3210 jv kódot kell írni erre az esetre.

Nézzétek meg a Tbj 5. § 1/g pontját:

g) a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (bedolgozói, megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban, segítő családtagként) személyesen munkát végző személy - a külön törvényben meghatározott közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével -, amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincadrészét,

Vélemény?

Zsuzsa! Veled ellentétben a véleményem az, hogy társas vállalkozói jv-ben a legkedvezőbb a járulékfizetés nyugdíjasként, mert csak szja-t, a 9,5 % nyb-t és 4 % eb-t kell fizetnie, a bt pdig eü. szolg jár-t fizet, más nem terheli! Ráadásul mint társas váll-ra a Mt sem vonatkozik, munkaidőnyilvtartás, üzemorvos stb.............

üdv:Nelly

tothkornelia69

1041 kódja

HozzászólásSzerző: MÉva » pén. máj. 07, 2010 10:50 am

Sziasztok!

APEH honlap,GY.I.K.:

"40. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozót be kell-e jelenteni a 10T1041 nyomtatványon, milyen bevallásokat kell beadni a járulékokról?

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó nem biztosított, ebből következően bejelentési kötelezettség nem terheli a vállalkozót, illetve a társas vállalkozást.
A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a járulékairól az 53-as bevallásban (eva adózó 43-as) számol el, a társas vállalkozás pedig a 1008-as bevallást adja be a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó járulékairól."

MÉva

1041 kódja

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. máj. 07, 2010 11:55 am

Szia Évi!

Köszi! Ezt nem tudtam! Vagyis az ev-t igen, a társasnál ezek szerint tévedtem!

Csak azt nem értem, hogy a heti 36 órát elérő mv melletti ev-t és társast miért kell???

üdv:nelly

tothkornelia69

1041 kódja

HozzászólásSzerző: mazsi5 » pén. máj. 07, 2010 12:05 pm

Szia Nelly!

Azért, mert a Tbj.tv. az 5.§-ban Biztosítottak. ( a kieg.tevékenységet folytatónak nem minősülő társasvállalkozó,       a kieg.tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó.)  Üdv.

mazsi5

Vissza: Adatszolgáltatás