Adófórum

Adózási és számviteli információk

0608 és 06082 bevallás helyesbítése

Adatszolgáltatás

0608 és 06082 bevallás helyesbítése

HozzászólásSzerző: milus14 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 Egy dolgozónak törölnöm kell 2006-ra a munkaviszonyát és  a 0608M, 06082M-et helyesbíteni emiatt. A kérdés csak az, hogy ezt hogyan tudom megtenni.

Azt gondoltam, hogy kitöltöm az M-es bevallásokat, bejelölöm a helyesbítést és a törlést és összerendelem az A-val. De megcsinálhatom-e azt, hogy csak ennek az egy embernek az M lapját rendelem össze az A-val, vagy újra az összes alkalmazottra vonatkozóan kell az A-t helyesbíteni?

Remélem érthető voltam, köszi előre is a segítséget.

milus14
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

0608 és 06082 bevallás helyesbítése

HozzászólásSzerző: kati1012 » kedd márc. 20, 2007 8:19 pm

Ha egy dolgozó esetében kell helyesbiteni, akkor is az egész bevallást, minden M-es lapot újra el kell küldeni.
kati1012
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

0608 és 06082 bevallás helyesbítése

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd márc. 20, 2007 8:56 pm

Szia!

Nekem erről más a véleményem. Megpróbálom érthetően leírni.

1) .Javítás

akkor merülhet fel, ha a beadott bevallásra az Adóhivatal e-mailt küld, hogy az adott bevallás valamilyen oknál fogva hibás, és kéri a bevallás javítását az eredeti bevallás vonalkódjának feltüntetésével. Ebben az esetben a javított bevallást teljes adattartalommal kell visszaküldeni, az e-mailben jelzett bevallási vonalkód feltüntetésével. A teljes adattartalom azt jelenti, hogy az eredeti bevallásban szereplő összes magánszemély adatainak (M-es lapok) és egyéb kötelezettségeknek is szerepelnie kell, nem csak a javított résznek, illetve magánszemély(ek)nek. Ez technikailag azt jelenti, hogy a javító bevallás a feltüntetett bárkód alapján rátöltődik az eredeti hibás bevallásra, de értelemszerűen a javító bevallás adattartama alkotja ezután az adott bevallás tartalmát, ezért szükséges a teljes adattartalom visszaküldése.
Javító bevallás csak kiértesített bevallásra adható be, különben az adattartalom az eredeti bevallásra nem tud rátöltődni. Amíg a bevallás hibás, addig az adatai a folyószámlán nem láthatóak.
Már feldolgozott bevallás (adatai a folyószámlán láthatóak), illetve olyan bevallás, amire az ügyfél e-mailt nem kapott, nem javítható!
Alapbevallás javításakor nem szabad feltüntetni a H – helyesbítés, illetve az Ö – önellenőrzés jelöléseket, mert azok mást jelentenek.

2). Helyesbítés

A helyesbítő bevallás lényege, hogy adózói szintű kötelezettségváltozást nem érint az adattartama, azaz nem tartalmaz olyan tételt, amelyet az adófolyószámlára könyvelni kellene.
Helyesbíteni már beküldött, feldolgozott bevallást lehet. Ebben az esetben vonalkódot nem kell feltüntetni, viszont jelölni kell a H- helyesbítés tényét a bizonylat főlapján.
Helyesbítő bevallás esetén is szükség lehet javító bevallás küldésére, amennyiben az Adóhivatal a benyújtott helyesbítő bevallást hibásnak találja, ebben az esetben a javító bevallásra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben a H – helyesbítő jelölés értelemszerűen szerepel a javító bevallás előlapján – mivel helyesbítő bevallást javítunk.

Helyesbítés esetén – amennyiben M-es lapot helyesbítünk - csak azokat a magánszemélyeket kell feltüntetni, akikre tekintettel a helyesbítő bevallás benyújtásra került, nem pedig az eredeti teljes adatállományt kell küldeni, viszont ezen magánszemélyek esetében a rájuk vonatkozó teljes adatállományt kell küldeni.

3). Önellenőrzés

Az önellenőrzés lényege, hogy olyan hibát tár fel az adózó a már benyújtott bevallásához képest, ami adózói szintű kötelezettségváltozást is eredményez, azaz érinti az adófolyószámlát is. Ebben az esetben a H – helyesbítés és az Ö – önellenőrzés X-et is jelölni kell a bevallás főlapján. Önellenőrzési melléklet kitöltése ilyen esetben mindig szükséges, mert az előzőekben bevallott összeghez képest történő kötelezettségváltozást az önellenőrzési mellékleten kell szerepeltetni.  Vonalkódot nem szabad feltüntetni a bevalláson!

Mind a helyesbítés, mind pedig az önellenőrzés esetében szerintem csak azt a személyt javítjuk küldjük be összerendelten, amelyik hibás adatokat tartalmaz és nem ismételjük a teljes bevallást.

Üdv: P.Zsuzsa

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég