Adófórum

Adózási és számviteli információk

2006 ÓTA NEM MŰKÖDŐ BT ADATSZOLGÁLTATÁSA

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: sztunde80 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

2006-ban alapítottuk a BT-nket a párommal. Ő a beltag, én kültagként szerepelek. Ő külföldi állampolgár, Magyarországon nem volt bejelentett biztosítási jogviszonya, ill. azóta külföldön sem, én tanuló voltam. De úgy tudom, ez nem számít, hiszen kültag vagyok.

A Cégbíróság felszólított bennünket a törvényes működés helyreállítására. Sajnos a cég nem hozott pénzt, és nincs is pénzünk arra, hogy szakértőt kérjünk fel a bevallások beadására... én annakidején tanultam számvitelt, stb, de megkoptak az ismereteim. Ezért szeretnék választ kapni a kérdésemre Tőletek.

Úgy gondolom, visszamenőleg be kell adnunk az összes mérleget, eredménykimutatást, a havi járulékbevallásokat és nyenyiket is. Az csak a gondom, hogy nem tudom, hogyan alakulnak a járulékok, hiszen volt egyikünk sem működött közre személyesen a cég működésében, de a páromnak nem volt máshol biztosítotti jogviszonya. Ilyenkor van járulékfizetési kötelezettség vagy nincs? 

Előre is köszönöm a választ. 

sztunde80

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. márc. 25, 2010 11:24 am

Szia!  A Bt. igen minden bevallási és adatszolgáltatási, beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettségét köteles pótolni, ha nem akartok emiatt tetemes pénzeket fizetni, nem elfeledve azt a tényt, hogy a beltag anyagi felelőssége nem csak a vagyoni betétje erejéig terjed!

Ha rám hallgatsz!  Adott esetben, ha találsz könyvelőt, aki ezt a visszamenőleges dolgot elvállalja most (figyelembe véve, hogy mos van a 2009-es beszámolókészítési időszak,stb.), hogy a kapott, szabott határidőre eleget tudjál tenni a pótlásoknak -  mindenképpen hozzáértő szakembert keressél, mert az biztos, hogy a könyvelő díja a töredékét képezi annak az összegnek, amit büntetésként kaphattok, ha a felszólítás ellenére sem tesztek eleget a pótlási kötelezettségnek.

Ha sem a társasági szerződésben, sem a tagok megállapodásában nem volt olyan, hogy akármelyik tagnak is lett volna tagi személyes munkavégzési kötelezettség (közreműködő tag=társasvállalkozó), akkor a társaságban nincs olyan tag, akivel kapcsolatban társasvállalkozói jogviszony miatt járulékfiz.kötelezettség lenne.  Tehát ha nincs személyesen közreműködő tag, akkor ilyen jogcím alapján járulékfizetési kötelezettség sem volt a Bt-nél, sem a beltag, sem a kültag kapcsán.

Az már más lapra tartozik, hogy adott esetben az adott (esetleg Tbj.szerint ) belföldinek minő személy, aki valamilyen alapon eü.szolgáltatásra nem jogosult, hogy annak saját magának, mint magánszemélynek eü.szolg.járulékot kellett/kell/ fizetnie az APEH-hoz bejelentve azt  (a 'T1011 nyomtatvány).

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. márc. 25, 2010 11:53 am

Szia!

Segítségképpen még annyit, hogy a www.apeh.hu-n megtalálhatóak a járulékmértékek visszamenőlegesen is. De ha nem volt személyes közreműködés, akkor valóban nincs járulékfizetési kötelezettsége a Bt-nek. A magánszemély saját kötelezettsége más tészta, azt is pótlólag vallani és fizetni kell, ha eddig nem volt - bár akkor hogyan kapott ellátást?

A havi járulékbevallások mellett kellett még beadni bevallást az éves elszámolású adókról, pl. szakképzési  hozzájárulás, 03-as bevalláson, majd tavaly  pl. 01-es bevalláson. Ezt is pótolni kell. A helyi iparűzési adó bevallásról se feledkezz meg. 

Szerintem hasznos lenne legalább annyiban segítséget igénybe venned, hogy összeszedjétek pontosan a pótolandó bevallásokat, és azt, hogy melyik nyomtatványon lehet pótolni. Mert az utóbbi 3-3 és fél évben rengeteg változás volt. A könyvelést is el kell készíteni, mert gondolom, az sincs vezetve, lehetséges, hogy ahhoz is segítségre lesz szükséged - meg szoftverre a kettős könyvvitelhez, ha magad akarod csinálni. 

Ha a vállalkozás nem működik, el kellene határozni a megszüntetését is.

Üdv:Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: sztunde80 » csüt. márc. 25, 2010 11:57 am

Köszönöm :)
sztunde80

Vissza: Adatszolgáltatás