Adófórum

Adózási és számviteli információk

201T NYOMTATVÁNY

Adatszolgáltatás

201T NYOMTATVÁNY

HozzászólásSzerző: aenima » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Van egy frissen alakult cég, most csinálom a 201-es nyomtatványt. a kérdésem az, hogy valóban be kell jelentenem az összes tevékenységét? Hiszen a cégbirósági végzés tartalmazza azt. Ez azért fontos mert van vagy 50 féle tevékenysége és nem szeretném feleslegesen bejelenteni őket. 

Elöre is köszi a válaszokat

aenima

201T NYOMTATVÁNY

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » hétf. feb. 22, 2010 12:38 pm

Szia!

Tudomásom szerint a cégbíróságra már csak a főtevékenységet kell bejelenteni. Ha azonban a cégbírósági végzésben benne van mégis az összes tevékenysége, akkor nem. Ha a végzés nincs nálad, nézd meg az ebeven a törzsadattárban, hogy mi van neki bejelentve. Ha nincsenek meg a tevékenységek, akkor sajnos mind az 50 féle tevékenységet be kell jelenteni. Bejelenteni azonban csak akkor kötelező, ha abból ténylegesen származik bevétele.

Györgyi

Nyerkiné

201T NYOMTATVÁNY

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. feb. 22, 2010 1:17 pm

Cégbejegyzésre kötelezett társaságok 15 napon belüli adóhatósághoz történő bejelentkezési kötelezettsége milyen időponttól számítandó?

Adóköteles tevékenységet csak adószámmal rendelkező adózó folytathat. Az adóköteles tevékenységet folytatni kívánó adózó adószám megállapítása végett köteles az állami adóhatóságnál bejelentkezni.
Az adózó, ha üzletszerű gazdasági tevékenységet csak a cégbejegyzése iránti kérelem benyújtását követően folytathat, az állami adóhatósághoz történő bejelentkezési kötelezettségének a cégbírósághoz intézett bejegyzés iránti kérelem (kitöltött nyomtatvány) és mellékletei benyújtásával tesz eleget. Vannak azonban olyan adatok, amelyeket közvetlenül az állami adóhatósághoz kell írásban bejelentenie, ilyen pl. a létesítő okiratban nem szereplő tevékenységi kör. Ezen bejelentési kötelezettségének a cégbejegyzéshez kötött adózó a cégbírósághoz történő bejelentkezés napját – azaz az adószám kiadásának napját – követő 15 napon belül köteles eleget tenni.
[Art. 16. § (1)-(2) bekezdés, 17. § (1) bekezdés b) pont, 17. § (3) bekezdés]

http://www.apeh.hu/gyik/art

A bejelentést valóban elegendő akkor megtenni, amikor a kérdéses tevékenységet valójában gyakorolja is. Ugyanis számlázni csak bejelentett tevékenységi kör alapján lehet, egyébként nem jogosult a cég a tevékenység végzésére. Amennyiben a cégbíróságon minden tevékenységed bejegyzésre került, akkor azt az apeh is nyilvántartja az egyablakos ügyintézés kapcsán.

madora100

201T NYOMTATVÁNY

HozzászólásSzerző: hedl » szomb. feb. 27, 2010 7:10 am

Sziasztok. Nekem is most alakult egy társaságom. adószám: febr.12. bejegyzés febr. 15. Énbeadtam a 201 bejelentőt. iratőrzés helye, tulajdonosok, képviselő, még papir alapon mert nem dolgozták fel a regisztrációt. A cégbirósági végzésben a főtevékenységen kivül még 60 db tevékenység szerepel. A regisztráció müködése után az adatbázisban csak a főtevékenység került át a cégbiróságról. tulajdonképpen csak a főtevékenységet használja a cég. Az apeh telefonkérdezésemre azt válaszolta, hogy igen is ha nem is gyakorolja a többi tevékenységet akkor is be kell jelentenem. Igy mivel már beadtam a 201 bejelentőt, most változás bejelentőn felsoroltam a kezdés vagyis febr. 12-i dátummal a 60 db tevékenységet, persze először megkerestem mellé a TEÁOR számokat mert kedves ügyvédúr csak felsorolta a tevékenységeket és így küldtem be az Apehnak. Szerencsére még benne voltam a 15 napban.

Én is úgy gondoltam, hogy csak a tevékenység tényleges gyakorlása esetén kell bejelenteni de az Apeh teljesen mást mondott. És velük vitatkozni  ?????  

Még az egészben az a vicc, hogy az ügyvezető azt mondta, hogy azért vette fel e tevékenységeket mert az ügy véd azt mondta, hogy most ingyen fel lehet venni majd jó lesz valamire. Fogalma sincs, hogy ezzel a könyvelő dolgát nehezíti mivel nekünk kell bejelenteni.  Marika

hedl

201T NYOMTATVÁNY

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. feb. 27, 2010 11:35 am

Marika!

A Te eseted annyiban más, hogy eleve a társ.szerződés tartalmazott 6o db egyéb tevékenységet is. Bár elegendő lett volna csak a főtevékenységet bejelenteni, s a többit majd akkor (de ott már csak az apeh felé), amikor új tevékenységet kívánsz gyakorolni. Egyébként ha 6o tevékenység be volt jelentve a Cégbíróság felé, akkor az egyablakos ügyintézési rendszer okán az apehnak az összes tevékenységet fel kellett volna vennie a cégadataid közé. Én biztosan nem jelntettem volna be a változásbejelentőn, mert ezt nekik hivatalból meg kellett csinálniuk. Csak szeretnek nem dolgozni és könnyebb átpasszolni az ügyfél felé a papírmunkát. Elég lett volna egy levelet írnod az APEH részére a cégbírósági végzésre hivatkozva, hogy az abban felsorolt összes tevékenységet szerepeltessék a törzsadataid között. S hidd el, megtették volna. Nekem szó nélkül megtették az írásbeli levelem alapján.  

madora100

201T NYOMTATVÁNY

HozzászólásSzerző: hedl » szomb. feb. 27, 2010 11:49 am

Szia madora, akkor kicsesztek velem. A törzsadatbázisba az biztos, hogy a főtevékenység szerepel csak.

Az Apeh nem mondta, hogy levélbe is kérhetem, így dolgozhattam, de hát úgyis ráérünk semmi dolgunk  nem  ????   Köszi hogy figyelmeztettél, legközelebb nem szúr ki velem az Apeh. Marika

hedl

201T NYOMTATVÁNY

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. feb. 27, 2010 12:51 pm

Az APEH soha nem fogja mondani Neked, hogy levélben is kérhetsz ilyet. Én megnéztem a nevezett cég Cégkivonatát és ott rendesen szerepelt minden olyan tevékenység, amely a társasági szerződésben felsorolásra került. Viszont az apeh, csak a főtevékenységet szerepeltette a törzsadatai között. Na, ekkor írtam ama bizonyos levelet, amely mellé csatoltam a cégkivonatot........ Át is vezették szépen.
madora100

Vissza: Adatszolgáltatás