Nelly! Részemről a nullás beadása kapcsán nem az okozott "gondot", hogy a 09NY vagy 0901-es nyomtatványt adjam be, hanem az volt a gond, hogy egyáltalanán be kell adni valamelyiket, NEM LEHET NYILATKOZNI a 0953-on mint az előző években. Erre lehet, hogy a 0901-ben felhivták a figyelmünket csak én nem olvastam el....azért vetettem fel, hogy akik "rutinból" mint én és Mária is a nyugdíjasokat "kipipáltuk", hogy majd az SZJA bevallásban, azok most figyeljenek, hogy be kell adni valamelyik nyomtatványt.
Melcsi! A ha a szakképzési tv. alapján LEHETNE szakképzési járulék , akkor szerintem a rehab tv. vagy a többi törvény alapján is LEHETNE rahab járulék, kulturális....Csak azért mert LEHETNE, szerintem nem kell bevallást beadni a szakképzési vagy rehab előlegről az éveseknek...Az előző években sem adtam a szakképzési előlegről akkor, ha nem volt alkalmazott vagy olyan kifizetés ami után kellett volna szakképzésit fizetni...Az éves nullás beadást (0801, 0701...) természetesen beadtam évvégén.
Mária! Én úgy közelítem meg, hogy a 0901-en feltüntetett adók tekintetében nullás vagyok akár havonta, akár negyedévente, akár évente vallok. Ha valamelyik adónemben van kötelezettségem, akkor arról beadom a bevallást, megjelölve az adónemet, időszakot amire szól és azt, hogy milyen időszaki adózóként adom be. Ha egy havi adózó jan 20-ig cégautót vall, akkor időszaknak az utosó negyedévet írja, jelöli, hogy cégautó adót számol el, de mivel jelőlte, hogy havi, és a többi adónemhez nem írt semmit, így tudják, hogy a havi bevallása azokra nulla. (Gondolom én!)
Ha valakinek nincs cégautó fizetési kötelezettsége, akkor azt nem kell külön negyedévente bevallani, ha éves akkor beadja évvégén nullásan (csak az előlapot kitöltve) a 0901-et. Ez alapján tudják, hogy egyik adónemben sincs kötelezettsége. (cégautóban sem volt egyik negyedévben sem és szakképzési sincs/nem volt sem félévkor és sem évvégén.) Nekem egy kivétellel éves bavallom mindenki, néhány cégautó adós és néhány szakképzésis is. Az előző években sikerült beadni úgy, hogy mindent felkönyveltek, az idén az előlegek is rendben voltak, remélem sikerül most is összehozni az utolsó negyedéves cégautót és féléves szakképzésit az egyéb adókban nullás bevallással.
A fő problémám egyenlőre a nyugdíjasoknak is beadandó bevallás volt, azért írtam, hogy más is felfigyeljen erre. Eddig is büntették azokat akik elfelejtettek x-elni.A büntetés mellett be kellett adniuk a 0801-et...Biztos most is lesz ,aki mivel nincs x-elési lehetőség azt hiszi majd, hogy nincs is semmilyen egyéb bevallási kötelezettsége...
Rozi