Adófórum

Adózási és számviteli információk

családon belüli lakásvásárlás

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nemetjozsi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Édesanyámmal és nagymamámmal lakom egy körülbelül 80 négyzetméteres házban.A nagymamámmal kötöttünk egx eltartási szerződést .Anyukámnak van egy testvére és neki még az apai rész felét ki kellene fizetnem.Kérdés nincs valami mód arra ,hogy kicsit lefaragjak az árból.PL:Azt hallottam meg vásárolhatnám a mamámtól a házat egy jelképes összegért és ennek kellene fizetnem a negyedét.Van ilyen?Ha nem akkor más ötletet is szívesen veszek.
nemetjozsi

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 08, 2009 10:29 am

A jelképes összeggel probléma lehet. Ugyanis az illetéket a forgalmi érték után fogják megállapítani. Igaz, hogy azt a vevő fizeti, de az anyukád testvére esetleg az értékaránytalanság miatt pert indíthat. De ezt csak feltételes módon hoztam szóba.Meg kéne egyezni a nagybácsival/nénivel egy kialkudott összegben. Túl nagy igényt nem támaszthat a rokon az apai ág felére, hiszen azon feltehetően a nagymama özvegyi joga rájegyzésre került. S mint ilyennel terhelt ingatlan , gyakorlatilag forgalomképtelen (hacsak a nagymama nem mond le a jogáról). Talán belátja a rokon, hogy  jobb most egy biztos, mint egy jövőbeni teljesen bizonytalan összeg. Az tény, hogy a szóbanforgó ingatlan jelen pillanatban és állapotában szinte forgalomképtelen.

Végső esetben lehet kérni bírósági úton a közös tulajdon megszüntetését, ha a megegyezésre semmi megoldás nincs.  S nagy esély van arra, hogy azt a Ti javatokra fogják megítélni, s a megváltási díj sem lesz túl magas. Én már hallottam olyan esetről is, hogy azt az összeget ítélte meg a bíróság, amilyen összeget a megváltani szándékozó fél felajánlott. Pont amiatt, hogy ingatlan szinte forgalomképtelen.

madora100

HozzászólásSzerző: jános123 » vas. nov. 08, 2009 10:45 am

Sziasztok!

Elnézéseteket kérem, hogy ide tolakszom.

Tisztelt "madora100", szeretném kikérni a véleményed az Egyéni vállalkozó / Tgk beszerzésre kapott támogatás elszámolása című kérdésemre. Nagyon fontos lenne a válasz!

Nagyon szépen köszönöm előre is, és mégegyszer elnézést.

János

jános123

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » vas. nov. 08, 2009 10:46 am

Szia!

A jelképes áron történő vásárlást nem ajánlom, mert vita során ajándékozásnak fogják minősíteni, így öröklésnél osztályra bocsátják, azaz a köteles rész fele a másik örököst fogja megilletni. Ha pedig rendes áron veszed meg, akkor vizsgálhatják, volt-e pénzügyi fedezeted a vásárlásra, és ha nem, azt megint ajándékozásnak fogják minősíteni.

Tehát az eltartási szerződéssel megszerezheted a nagyi részét (teljes egészében), de az a tulajdonrész, mely jelenleg is a testvér tulajdonában van, az külön tulajdon marad, nem adhatja el a nagyika neked.

Ha oda kerül a sor, meg kell egyezni a testvérrel.

Üdv. Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. nov. 08, 2009 10:55 am

János! Olvastam a kérdésedet, de sajnos nem tudok hozzászólni a témához. Nagyon sajnálom. Én is érdeklődéssel olvasom mások véleményét. Biztosan lesz a fórumozók között, akik tudnak segíteni, s meg is teszik azt. Ma talán sokan elfoglaltak, de holnap beindul a gépezet ismét.

Üdv.Madora

madora100

HozzászólásSzerző: jános123 » vas. nov. 08, 2009 10:56 am

Tisztelt "Madora"!

Köszönöm szépen, hogy elolvastad!

Üdv.. János

jános123

Vissza: Adatszolgáltatás