A jelképes összeggel probléma lehet. Ugyanis az illetéket a forgalmi érték után fogják megállapítani. Igaz, hogy azt a vevő fizeti, de az anyukád testvére esetleg az értékaránytalanság miatt pert indíthat. De ezt csak feltételes módon hoztam szóba.Meg kéne egyezni a nagybácsival/nénivel egy kialkudott összegben. Túl nagy igényt nem támaszthat a rokon az apai ág felére, hiszen azon feltehetően a nagymama özvegyi joga rájegyzésre került. S mint ilyennel terhelt ingatlan , gyakorlatilag forgalomképtelen (hacsak a nagymama nem mond le a jogáról). Talán belátja a rokon, hogy jobb most egy biztos, mint egy jövőbeni teljesen bizonytalan összeg. Az tény, hogy a szóbanforgó ingatlan jelen pillanatban és állapotában szinte forgalomképtelen.
Végső esetben lehet kérni bírósági úton a közös tulajdon megszüntetését, ha a megegyezésre semmi megoldás nincs. S nagy esély van arra, hogy azt a Ti javatokra fogják megítélni, s a megváltási díj sem lesz túl magas. Én már hallottam olyan esetről is, hogy azt az összeget ítélte meg a bíróság, amilyen összeget a megváltani szándékozó fél felajánlott. Pont amiatt, hogy ingatlan szinte forgalomképtelen.
Sziasztok!
Elnézéseteket kérem, hogy ide tolakszom.
Tisztelt "madora100", szeretném kikérni a véleményed az Egyéni vállalkozó / Tgk beszerzésre kapott támogatás elszámolása című kérdésemre. Nagyon fontos lenne a válasz!
Nagyon szépen köszönöm előre is, és mégegyszer elnézést.
János
Szia!
A jelképes áron történő vásárlást nem ajánlom, mert vita során ajándékozásnak fogják minősíteni, így öröklésnél osztályra bocsátják, azaz a köteles rész fele a másik örököst fogja megilletni. Ha pedig rendes áron veszed meg, akkor vizsgálhatják, volt-e pénzügyi fedezeted a vásárlásra, és ha nem, azt megint ajándékozásnak fogják minősíteni.
Tehát az eltartási szerződéssel megszerezheted a nagyi részét (teljes egészében), de az a tulajdonrész, mely jelenleg is a testvér tulajdonában van, az külön tulajdon marad, nem adhatja el a nagyika neked.
Ha oda kerül a sor, meg kell egyezni a testvérrel.
Üdv. Andi
János! Olvastam a kérdésedet, de sajnos nem tudok hozzászólni a témához. Nagyon sajnálom. Én is érdeklődéssel olvasom mások véleményét. Biztosan lesz a fórumozók között, akik tudnak segíteni, s meg is teszik azt. Ma talán sokan elfoglaltak, de holnap beindul a gépezet ismét.
Üdv.Madora
Tisztelt "Madora"!
Köszönöm szépen, hogy elolvastad!
Üdv.. János
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég