Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozás vagy Kft-t?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: suketlany » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kérlek, segítsetek a következőben:

Párommal szeretnénk belevágni egy pénzügyi tanácsadás vállalkozásba, mindketten főállás mellett űznénk a tevékenységet. (bejelentett heti 40 óra, mely után a munkáltató meg is fizet minden járulékot).

Lehetőség lenne azonban belépni egy meglévő Kft-be is, mely már több éve működik, csak a tavékenységi köröket kellene kibővíteni benne. A Kft EVA adózás alá esik, jelenleg az építőiparban tevékenykedik, 1 millió Ft örzstőkéje van.

Melyiket lenne érdemes választanunk? Mindketten váltsuk ki az egyéni vállalkozóit, vagy a KFT keretein belül üznénk a tevékenységet? Melyiknek milyen költségei vannak bejelentett munkahely mellett? Ha jól tudom, a pénzügyi termékek mind ÁFA mentesek.

Köszönöm a válaszokat előre is!

suketlany

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » pén. szept. 04, 2009 10:42 am

Szia!

Mint tag lépnétek a kft-be? Milyen cimen vennétek ki a pénzt? Gondolom, ha nem lennétek ti a tulajdonos  akkor a jelenlegi tulajdonos osztalékként, és aztán az adó levonása után kapnátok meg ti, ha megkapnátok. Aztán ha megkédezik miből van több 10 milliód, akkor nem mondhatod hogy a "Józsi" adózott jövedelméből.

A tanácsadás szerintem áfás tevékenység. 

Egyéni vállalkozóként elég egyikőtöknek, a másik segítő családtag vagy valami hasonló.E.V-ként nem kell járulékot fizetni, ha van főállásod, ugyanígy a kft tagnak sem. Egyébként ha bejelentenek, akkor pedig a tényleges bruttó bér után mindent, kivéve a pénzbeli egbizt. és az eho (ezt meg kell néznem biztosra). 

kuszi

kiskuszko1

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. szept. 04, 2009 10:45 am

Én azt tapasztalatból tanácsolhatom, hogy nem jó közös vállalkozásba kezdeni. Értem alatta, hogy a működő EVA-s KFT-be belépni. Magánvéleményem egyébként is az, hogy eva-t csak annak érdemes választania, ahol viszonylag alacsony a költség, az építőiparra pedig ez köztudottan nem jellemző. Az egyéni vállalkozás a korlátlan felelősséggel a háttérben szintén nem vonzó alternatíva. Ketten alakítsatok KFT-t, ezt ma már alacsony törzstőkével meg lehet tenni. S korlátozott a felelősségetek ettől a perctől kezdve. Ha van máshol heti 36 órát elérő munkaviszonyotok, akkor a saját KFT-ben csak akkor kell adóznotok, ha jövedelmet vesztek fel. Nincsen kötelezően fizetendő havi adó, járulék.
madora100

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. szept. 04, 2009 10:46 am

Én százsszor meggondolnám egy építőipari kft-be való belépést... Nagy kérdés, hogy mlyen örökséget cipel magával... Ráadásul mit is csinál konkrétan az építőiparban? 25 milla nem egy komoly cég azon a területen...

Ráadásul ha tulajdonosváltás lenne, akkor el is veszti ez EVA-alanyiságát. Ha meg további tagként léptek be, akkor komoly elszámolási viták is lehetnek..

szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. szept. 04, 2009 10:48 am

Csatlakozom a véleményedhez.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. szept. 04, 2009 10:52 am

Ma olvastam, hogy mindjárt létrehoznak egy újfajta kft-t kkft néven. Törzstőke akár 1 Ft- is lehet. én érdeklődnék efelől .

Ami biztos: Én sem lépnék be működő, ismeretlen előéletű cégbe, mert ott ha minden oké is, előbb vagy utóbb elszámolási viták lennének. Ezt a hosszú évek tapasztalata mondatja velem.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. szept. 04, 2009 10:57 am

Nekem pedig a példabeszédem nem volt véletlen. Saját bőrömön tapasztaltam, milyen is az a bizonyos "ló", amelynek túrós a háta. 3 évig tartó pereskedés lett a vége és az életem jó pár évvel történő megrövidítése.
madora100

HozzászólásSzerző: suketlany » pén. szept. 04, 2009 11:55 am

Az elszámolással azért nem hiszem, hogy probléma lenne, mert a szüleim cége. Az adószabályok megváltoztatása miatt pedig valószínű, hogy be is akarják fejezni a működést, ezért merült fel a kérdés hogy belépjünk, és átvegyük a későbbiekben.

Igazából a fő kérdésem az, h pl 1.000.000 Ft esetén melyik formából tudnék többet kivenni úgy, ha már a járulékok a munkáltatóm által meg vannak fizetve.

A Kft-ből gondolom osztalék formájában érdemes kivenni a pénzt, egyéni vállalkozás esetén pedig már csak a 16%-ot kell adóznom ilyen esetben?

Vag vannak még egyéb terhek is?

suketlany

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. szept. 04, 2009 12:15 pm

Akkor jó az EVAS-cég... Csak arra vigyázzatok, hogy az egy éven belüli tulajdoni átalakulások az EVA tv. keretei között maradjanak. Így akár 70 %-ot is ki tudsz venni...Míg egyéni vállalkozásnál jó, ha 50-et....
szedlacsek

HozzászólásSzerző: kiskuszko1 » pén. szept. 04, 2009 3:51 pm

Szia!

Akkor az EVA-s a jobb!!!! Mivel áfásan számlázol, nem lesz áfafizetési kötelezettség, csak eva. Az egyéninél pedig egyszer ugye áfa, aztán 16% nyereségadó, és utána még osztalékként is le kell adózni 25% és még eho. Szóval EVA!!!

Kuszi

kiskuszko1

Vissza: Adatszolgáltatás