Adófórum

Adózási és számviteli információk

Koordináló szervezet

Adatszolgáltatás

Koordináló szervezet

HozzászólásSzerző: nemvica1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Tudja valaki, hogy koordináló szervezethez csatlakozáskor mit kell beirni a szerződés 2.sz. mellékletébe a gazdálkodóra vonatkozó számitási módszerhez?????

nemvica1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Koordináló szervezet

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. szept. 02, 2009 8:26 am

Például papírzsákba való csomagolás esetén: 1 db 25 kg-os zsák= 5 dkg .

Felhasznált mennyiség x 1 zsák súlya = x kg

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Koordináló szervezet

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. szept. 07, 2009 9:41 am

Hogy mit kell beírni, azt nem tudom, csak azt, hogy miket szoktunk beírni (ami ellen még egyszer sem jött kifogás).

Nem konkrét tömegadatokat írtunk be, ahogy madora példájában áll, hanem a számítási módszer lényegét.

Például: Az értékesített termékek (XY csoportja) esetében csomagolás termékhez rendelt egység adatok alapján kerül számításra (termékdspecifikus megadás). Az EU-ból behozott termékek esetében a szálíltói és gyűjtőcsomagolás a kísérőokmányon szereplő göngyöleg adatokkal kerül számításra.
Az YZ termékcsoportot havi forgalmát havi leltárkészlettel határozzuk meg (például a reklámtáskák lehetne ilyenek).

Ezek csak minták, attól függően állítjuk össze a szöveget, hogy milyen típusú csomagolás van, illetve melyikhez mi áll a legközelebb. Persze olyat nem szabad beleírni, ami ellentmond a jogszabályokban. majd ha január elsejétől át lehet állni a készletre vételkori elszámolásra, akkor az annak megfelelő szövegrész kerül bele. Például: "a csomagolóanyag beszerzésekor kerül felszámításra a termékdíj, a számlán szereplő tömegadatok alapján." Meg lehet még említeni a többutas csomagolóanyagok elszámolási módszerét is, esetleg az alkalmazott levonásokat, kedvezményeket, mentességeket.

Mint az elején is említettem, nem biztos, hogy ez a jó megoldás a kérdésedre, de mi így szoktuk.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Koordináló szervezet

HozzászólásSzerző: palnagy1 » szomb. szept. 12, 2009 9:56 am

Koordináló szervezethez hogyan lehet csatlakozni?Termékdijat kellene fizetnünk,de egyzerübb ha csatlakozunk.És honnan lehet koordináló szervezetek ciméhez hozzájutni,mert gondolom,azért van egy pár...
palnagy1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Koordináló szervezet

HozzászólásSzerző: szaboicus » szomb. szept. 12, 2009 11:35 am

Szia!

A koordináló szervezetnek licensz díjat kell fizetni,ami sokszor több lehet mint a termékdíj összege, és a bevallási kötelezettség is továbbra is megmarad a VPOP felé csak fizetnetek nem kell.

Mielőtt csatlakoztok a koordinálóhoz(ide is kell adatot szolgáltatni) előtte érdemes árajánlatot kérni,illetve a szerződési feltételeket is érdemes alaposan áttanulmányozni.

Üdv:Icus

szaboicus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Koordináló szervezet

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. szept. 14, 2009 12:43 pm

Kedves Palnagy,

 

olyan sok koordináló szervezet nincs, főleg nem csomagolás terén. Tudni kell, hogy termékdíj főfajtánként vannak a szervezetek, íg van csomagolásra, van elektromos berendezésekre...

A termekdijinfo.hu lapján a linkek alatt például össze van gyűjtve néhány (nem biztos, hogy mindegyik, de az ismertebbek igen). http://www.termekdijinfo.hu/linkadatbazis/Lapok/default.aspx

A csomagolással foglalkozó koordináló szervezetek honlapján általában fel van tüntetve a ahasznosítási díj. Ezek eltérőek lehetnek, de nem jelentősen. Egyik fontos szempont a választásnál, hogy tudjanak 100%-os mentességet vállalni (ehhez egy magasabb hasznosítási arányt kell teljesíteniük). Az Öko-Pannon, Öko-Pack biztosan tud. A honlapon az általános szerződési feltételeket és átvállalási szerződéseket is meg lehet találni.

Az Öko-Pannonnál például úgy kell szerződést kötni, hogy a honlapon található jelentkezési lapot kitöltöd, és e-mailen beküldöd. Ezután postán megérkezik a szerződés, azt ki kell tölteni (éves előrejelzés) és alá kell írni, majd minden példánty visszaküldeni.

Ezt ők is aláírják (még nem hallottam olyat, hogy nem írták volna alá, de elvileg lehet, mert miért ne), és beadják a VPOP-nak. Ott 30 nap ügyintézés az átfutás. Ők is aláírják, és visszaküldik a te példányodat, illetve kapsz egy értesítést a VPOP-tól is, hogy elfogadták a szerződést.

Az átvállalás a VPOP által történt elfogadást követő hónap elsejével indul. Visszamenőleges átvállalás nincs, tehát erre mindenképpen figyelj oda, hogy addig is neked kell bevallanod, befizetned a dolgokat, illetve a számlán a megfelelő szöveget megjeleníteni.

Az elektronikai berendezésekre vonatkozóan az átvállalás, illetve az elszámolás összetettebb, de ebbe most nem mennék bele. A csatlakozás ott is hasonló, először jelzed feléjük a szándékot, majd aláírjátok a szerződést, majd a VPOP áldását adja rá.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am


Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég

cron