Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bizományos értékesítés - Áfa

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket kérném, ha bizományos értékesítéssel foglalkoznánk, magánszemélyel kötnék bizományosi szerződést, különbözet után kellene csak megfizetnem az áfát?
Példán keresztül szeretném levezetni. Magánszemély megbíz adjam el neki a babakocsiját 20.000 Ft-ért 2% a haszon nekem rajta én beütöm a pénztárgépbe a 24.000 Ft-ot a magánszemély ezután add nekem adásvételi szerződést 20.000 Ft-ról, ez után én nem tudom levoni az áfát mert adásvételi szerződésem van, csak a 4.000 Ft után kell megfizetnem az áfát vagy a 24.000 Ft után?
FKatalin1

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. júl. 31, 2009 8:24 am

Szia! Ezzel a kérdéssel most foglalkoztunk, olvasd el a "bizomáyba átvett ruhák könyvelése" 07.30-i nyitott topikot,  szerintem választ ad a kérdésedre. Ha még ezután is van kérdésed kérdezz szívesen válaszolunk. (Ha különbözet szerinti adózást választottál az árrés tartalmazza az Áfá-t. A 4.000,- Ft megoszlása: 3.200,- Áfa alap, 800,- Ft a fizetendő Áfa).

üdv:tepimail   

tepimail

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » pén. júl. 31, 2009 8:43 am

El olvastam, értem nekünk ez egy meglévő bt.-é, áfa körös (más a fő tevékenységi köre) a használtruha tevékenységet 1 hónapja vette fel, most meg bizományosként is akkar értékesíteni. Mivel csak év végén tudom a különbözet szerinti adózást választani, ezért már ebben az évben ha magánszemély bíz meg engem hogy adjam el a babakocsit akkor ott már buktam az áfát, mert ő megbíz adjam el 20.000 ft-ért én eladom 24.000 Ft-ért igaz költségem van 20.000 Ft de a 24.000 Ft után nekem meg kell fizetnem az áfát. Majd jövőre már csak 4.000 Ft után kell megfizetnem az áfát. Jól értem?
Illetve a bizományos értékesítéshez jó a 4779 használtruha értékesítési teaor?

FKatalin1

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » pén. júl. 31, 2009 9:13 am

Szia!

Szerintem nem csak év végén lehet választani a különbözet szerinti adózást, hanem a értékesítés megkezdését megelőző nappal is. A lényeg az, hogy a bejelentés napjától alkalmazhatod a különbözet szerinti adózást, úgyhogy nagyon gyorsan be kellene jelenteni.

Addig sajna bukja az ÁFÁ-t a Bt. Utána viszont csak az árrés után adózik, de nem a 4.000,-Ft-ra számolja rá az ÁFÁ-t, mert a 4.000,-Ft már a bruttó összeg lesz, ami tartalmazza a 25%-ot, tehát az ÁFA alap: 3.200,-Ft, a fizetendő ÁFA 800,-Ft. (Most látom, hogy ezt már tepimail is írta, szóval megerősítem :))

A pénztárgépbe pedig nem a 25%-os kulcshoz ütöd, hanem az egyéb menteshez. (A számlán, nyugtán nem szabad áthárított adót feltüntetni).

Üdv. Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: tepimail » pén. júl. 31, 2009 9:52 am

Azért írok, hogy megerősítsem Andi válaszát. Én is így gondolom, szerintem is jót írt.

Köszi tepimail

tepimail

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » pén. júl. 31, 2009 1:04 pm

Köszönöm a segítséget akkor változásbejelentőn bejelentem a különbözet szerinti adózást 4779-re de ott melyiket kell bejelölni, mert nem találtam, és azt hogy tudom megjelölni, hogy csak arra a tevékenységre legyen különbözet szerinti adózás? Honnan fogja tudni az apeh, hogy a másik tevékenységre nem akkarok különbözet szerinti adózást? Illetve a 4779 teaor jó a bizományos értékesítésre is, mert külön erre nem találtam semmit? Még egy kérdés ha különbözet szerinti adózásra bejelentkezek, de veszek használtruhát áfásan annak le vonhatom az áfát? - ez lehet hülye kérdés miért ne vonhatnám le?
FKatalin1

HozzászólásSzerző: palmika » pén. júl. 31, 2009 4:17 pm

Szia,

09T201-n jelölöd az összes áfára vonatkozó eddigi jelölést, és mellette jelölöd, hogy a viszonteladói tevékenységre különbözeti áfát választod, és jelölni kell, hogy erről milyen nyilvántartást vezetsz. Az áfa tv  216. par tartalmazza, hogy milyen esetekebn kell alkalmazni, alanyi mentes, nem adóalany, másik viszonteledó (ebben az esetben a számlán szerepelni kell, hogy az eladó az áfa tv XVI. fejezetét alakalmazza.)

üdv palmika

palmika

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » szomb. aug. 01, 2009 3:38 am

Annyiba szeretném a segítségeteket kérni, hogy én 1 hónapja már fel vettem a 4779-es tevékenységi kört, most adok be 09T201T változásbejelentést a különbözet szerinti adózásra, de ott ismét be kell írnom a 4779-et az úgy jó ?
09T201T meg találtam amit Palmika írt,de mi a külömbség:
3. Viszonteladóként ezen tevékenységre az Áfa tv XVI/2 alfejezetének rendelkezéseit alkalmazzuk.
4. Viszonteladóként ezen tevékenység egészére nem alkalmazzuk az áfa tv XVI/2 alfejezetének rendelkezéseit.
Én 3-mat jelöltem be de a 4 -et olvasva az is jó, mert nem a 4779-re nem az egészre alkalmazzuk a különbözet szerinti adózást (mert van számlás vásárlásunk is)
FKatalin1

HozzászólásSzerző: palmika » szomb. aug. 01, 2009 5:55 am

Szia

A tevékenységet, már bejelentetted az APEH felé, gondolom a bolt működési engedélyében is szerepel a használt cikk kereskedelem. Az APEH felé, csak az áfa választásodat kell most jelenteni.

A törvény XVI/2  fejezete a használt ingóság, gyűjtemény, régiség kereskedést speciális áfa szabályok alá sorolja. Alap esetben a használtdolgokat különbezeti áfával kell adózni, és egyedi nyílvántartást vezetni, ha a szállító nem adóalany, viszonteladó, vagy mentes az adóalól (217 par). Ebben az esetben a 201T-n nincs jelenteni való. Ha globális nyílvántartást akasz használni (szerintem kisértékű árunál ajánlott), akkor ezt is jelented a 201T-n.

Ha az általános szabályok szerint akarsz adózni (akkor a 4. pontot jelölöd) a beszerzések után nincs áfa levonás, de eladás után a teljes eladási ár fizetendő áfás (magyarul a 25% gyűjtőbe ütöd). Ezt kell alkalamznod a bejelentés évében és az azt követő 2 évben (225.par 1.c) Oda kell figyelni, mert autómatikusan a határidő lejártával ez nem hosszabbodik (225.par2.b) , újra jelenteni kell.

Olvasd el a 213-227. paragrafust.

Ha még kérdésed van, írj.

Üdv: palmika

palmika

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » szomb. aug. 01, 2009 6:12 am

Szia Palmika!

Ezt most nem igazán értem, nekünk a fő tevékenységünk tetőszerkezet építés, most a feleség nyitott egy turkálót, ahol majd bizományos értékesítést is ki akar építeni. Elég sok magánszemély kereste már fel hogy bizományba beadná rugdalózóját, babakocsiját stb., tudom a magánszemély csak egyszeri alkalommal adhat el valamit különben adószámot kell kiváltania, ezért gondolkozunk a különbözet szerinti adózáson. Viszont az áru jelentős része számlás, szeretnénk az áfát is levonni ezen beszerzések után. Akkor ha én a 3-mas pontot jelölöm be akkor az jó, ugye? Pénztárgépbe meg a számlás vásárlás utáni értékesítést a 25%-ba ütöm, az adásvételivel-bizományosi szerződésel vett árut meg a 0%-ba ütöm? 201T-be meg ha nem írok teaor számot hibás a nyomtatvány én is csak az áfára vonatkozó adatokat jelöltem be, de úgy nem jó.

FKatalin1

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás