Adófórum

Adózási és számviteli információk

Termékdíj fizetés-bevallás

Adatszolgáltatás

Termékdíj fizetés-bevallás

HozzászólásSzerző: profil01 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 

Segítséget kérnék: Van egy egyéni vállalkozóm,akinek élelmiszer kisboltja van. A pékárú és hentesárú csomagló anyagát úgy vásárolja meg,hogy a számlán fel van tüntetve,hogy az eladó(akitől veszi az ev) 100%-ban megfizette a termékdíjat,Hivatalos szöveg van ráírvacsak én röviden írtam le.

A bolt kisebb mint 50m2. Ebben az esetben kell-e termékdíjat fizetnie? és kell e VPID és GLn számokat kérni,illetve bevallást beküldeni. Más adónemekben éves bevalló.

 

Köszi a segítséget előre.
profil01
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Termékdíj fizetés-bevallás

HozzászólásSzerző: tepimail » szomb. júl. 25, 2009 4:12 am

Szia! a "Reklámszatyor termékdíja" kérdésnél már válaszoltam. Írj ide pár sort és fogadd el a saját válaszod így megmarad a pontod. tepimail
tepimail
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Termékdíj fizetés-bevallás

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. júl. 27, 2009 2:25 pm

Több felé kell bontani a kérdést. Az egyik, hogy az a bizonyos hivatalos szöveg miről szól? Mert szólhat arról, hogy a szállító megfizette a saját csomagolása után a termékdíjat és feltünteti a számláján az erre vonatkozó szöveget. Saját csomagolás a csomagolóanyagot összefogó csomagolás, például kartondoboz, vagy műanyag fólia, vagy kötözőzsinór. vagy szólhat arról, hogy számlán átvállalta a vevőjétől a csomagolás termékdíjat. Ez két különböző szabványszöveg.

Ha a saját csomagolásának a szövege van rajta, akkor az a vevőt semmiben nem befolyásolja, neki meg kell fizetnie (bevallania, nyilvántartartania) a saját csomagolása után a termékdíjat.

Ha számlán történő átvállalás volt, akkor a vevőnek nincs dolga vele, nem keletkezik fizetési/bevallási kötlezettsége utána.

A másik kérdés, hogy milyen időszakról, milyen csomagolásról beszélünk? 2009.05.31-ig a műanyag zacskók is a "reklátmsáka" kategóriába estek, azaz kereskedelmi csomagolás voltak. 2009.06.01 után a zacskók visszakerültek a tömegalapú csomagolások közé.

Ha kereskedelmi csomagolásról beszélünk, akkor kell fizetnie H+E1+E2 díjat darabalapon. ( a különböző mentességeket leírtam a "reklámszatyor termékdíja" topicban.

Ha tömegalapú csomagolásról beszélünk, akkor a csomagolóanyag tömege után kell megfizetnie a díjat.

Az 50nm alapterület bizonyos egyéb feltételek mellett csak és kizárólag az e2 alól mentesíthet! (de akkor is teljesülnie kell továbbá a fogyasztónak való értékesítés és az évi 75.000 db-nál nem több kibocsátás)

Ha a boltnak fellép termékdíj kötelezettsége, akkor bejelentkezési, bevallási, fizetési, bizonyos esetekben visszagyűjtési és hasznosítási, számlán feltüntetési kötelezettsége keletkezik.

A bejelentkezéshez és bevalláshoz VPID és GLN szám szükséges. A bevallás gyakorisága az "egyéb adónemekkel" megegyező gyakoriság.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Termékdíj fizetés-bevallás

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd júl. 28, 2009 4:18 am

.

gyorkosolga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am


Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég