Adófórum

Adózási és számviteli információk

Segítség kérés!

Adatszolgáltatás

Segítség kérés!

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, én egyéni vállalkozó vagyok másodállásban, (könyvelő) férjem jelenleg munkanélkülin van, ő kerítések készítésével foglalkozik. 1 hét múlva lejár neki a munkanélküli ellátás, ez után én be szeretném őt jelenteni, fel vennék egy tevékenységi kört ami szerkezetlakatos munkákat is le fedi, viszont az okmányirodába érdeklődtem kell-e hozzá telephely engedély, az ügyintéző elég bizonytalan volt, miután nem tudot válaszolni kérdésemre egyből rá vágta, hogy telephelyengedélyköteles, ami szerintem hülyeség. Minek váltsak ki egy lakatos munkához telephelyengedélyt, amikor jóformán a helyszínen szerelek. Azért fordultam hozzátok, hogy hát ha tudnátok nekem segíteni, hogy milyen tevékenységet tudnák fel venni ami kerítések készítésével foglalkozik, illetve hol tudnák ennek utána nézni! Hol van ez pontosan leírva hogy egy szerkezetlakatos, i8lletve egy sima lakatosnak telephely engedély kell-e?! Illetve ami bosszantó egyik ismerősünk is lakatos egyéni vállalkozás mellett, és neki sincs telephely engedélye, ez hogy lehetséges, én nem értem!
Legvégső estbe marad a kft-é alapítás, mert ott bármilyen tevékenységet fel tudok venni, de egyenlőre az egyéni vállalkozást olcsóbnak találom!
Segítségeteket nagyon várom!

FKatalin1

Segítség kérés!

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. jún. 13, 2009 7:59 am

A 358/2008.(XII.31.) Korm.rendelet: a telepengedély, illetve a telep létesítésének bejelentése alapján gyakorolható egyes termelő és egyes szolgáltató tevékenységekről, valamint a telepengedélyezés rendjéről és a bejelentés szabályairól.
kohnmari

Segítség kérés!

HozzászólásSzerző: FKatalin1 » szomb. jún. 13, 2009 9:30 am

Köszönöm Kohnmari a válaszodat, igen tudom hogy ez a kormányrendelet határoza meg a telepengedélyt ezt már én mielőtt a kérdést fel tettem, már tanulmányoztam, de ebből nekem nem derül ki, hogy egy szerkezetlakatosi tevékenység telephelyengedély köteles-e!
FKatalin1

Segítség kérés!

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » vas. jún. 14, 2009 2:56 am

Szia! Vannak szakmák, (építőipar) melyekre eleve nem írnak telephelyet a vállalkozói igazolványba, hisz mindig változó. Én úgy gondolom, ha a megfelelő szakképzettséggel rendelkezik a férjed, akkor  elfogadják és nem ragaszkodnak telepengedélyhez.. Lehet, másnak jobb ötlete lesz még. Mária

valterjozsefne

Segítség kérés!

HozzászólásSzerző: b2i21 » szer. jún. 17, 2009 6:41 am

Sziasztok!

A Korm.rendelet 2.melléklete egyértelműen leírja, telephely-engedélyhez köti a következőket:

10. fémalakítás, porkohászat (pl. kovácsolt vas stb.)

12. fémfelület-kezelés (nikkelezés, homokfúvás stb),

13. fémmegmunkálás (darabolás, hideg alakítás,stb.),

28. huzaltermék gyártása (kerítés sodrony stb.)

Ha a "kerítés készítés" csak az elemekből helyszínen történő összerakás, akkor ez nem szerepel a mellékeltben.

Abban az esetben, ha alakít a megvett elemeken (méretre vág, hajlít, hegeszt rá valamit) egyértelműen telephely engedélyes. A 13.-ba tudnak leginkább belekapaszkodni, mert ez a tevékenység zajjal jár. 

Üdv.

Barna

b2i21

Segítség kérés!

HozzászólásSzerző: fjozsefne » vas. jún. 21, 2009 3:41 am

Sziasztok!

Én is a napokban érdeklődtem, fémszerkezet gyártás, fémmegmunkálás, illetve ami engem érdekelet kovácsolás után fémalakítás, porkohászat! Okmányirodába azt a felvilágosítást kaptuk, hogy ez nem telephelyengedély köteles a tevékenység, csak bejelentési kötelezettség alá tartozik. Nagyon örültünk neki! Egy kicsit furcsáltam én is mert a 358/2008.(XII.31.) Korm.rendelet-etbe telephelyengedély köteles, viszont az okmányirodába tudniuk kell, mert ha telephely köteles lenne fel se vehetném ezt a tevékenységet. Mondta az ügyintéző, hogy már nem az! 4 éve próbálkozunk fel venni a kovácsolás teaor kódját de nem lehetet a telephely miatt, most egy utolsó próbát tettünk és sikerült már nem kell telephely, ha nem lett volna más lehetőség a kft-é alapítása mellett döntöttünk volna mi is!
Ami idegesít sehol nem találom azt a kormányrendeletett ahol ez le van írva hogy már a 358/2008.(XII.31.) Korm.rendelet nem hatályos! Ezt mért nem hozzánk a mi tudomásunkra!?

fjozsefne

Segítség kérés!

HozzászólásSzerző: b2i21 » hétf. jún. 22, 2009 2:40 am

Sziasztok!

Szerintem a 358/2008. (XII.31.) érvényes. A www,magyarorszag.hu -n a Jogszabályoknál mutatja és itt csak az érvényeseket v. a rövidtávú változásokat lehet látni.

Üdv.

Barna

b2i21

Vissza: Adatszolgáltatás