Adófórum

Adózási és számviteli információk

Minimum járulékalap vállalása

Adatszolgáltatás

Minimum járulékalap vállalása

HozzászólásSzerző: sepsine » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Okt. 12-ig beküldöm a 06T1031-esen, hogy sajnos nem tudjuk bevállalni a  a minimum járulékalap utáni közterhet, ezt a bejelentést az októberi, illetve a további hónapok bérszámfejtése után is meg kell tenni havonta?

Könyvelőirodákkal történt körtelefonok után azt a véleményt gyüjtöttem össze, hogy akár a vállalkozók, akár a gazdálkodó szervezetek nagyobbik részére nem vállalja be a minimum járulékalappal kapcsolatos többlet fizetést./nincs rá fedezet, illetve az ezen a fórumon is több esetben tárgyalt aggályos kérdések miatt: táppénznél, illetve nyugdijnál ezt hogy kerül figyelembevételre/. Ezen a fórumon résztvevőknek mi a tapasztalata?

sepsine
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

minimum járulékalap

HozzászólásSzerző: verebélyi » csüt. szept. 21, 2006 5:20 pm

A bejelentés jogszerűnek tekinthető, ha magánszemély jövedelme, vállalkozói kivétje nem éri el a minimum járulékalapot. Sokat beszéltünk már arról, hogy ilyenkor milyen esetekben hogyan alakul a táppénzalap. Ha azonban a munkáltató, kifizető bejelenti a minimum járulékalap alatti jövedelmet és csak ezután fizeti meg a járulékokat, akkor biztosan ezen alap után kaphat csak táppénzt, illetve ez számít a nyugdíjalapba.

A bejelentés első határideje október 12-e utána pedig a változást akár minden hónapban be kell jelenteni. Azok, akik a havi járulékbevallásnak részesei, a bevallással a bejelentésnek is eleget tesznek. Ebből következően akik nem, azok pedig tárgyhót követő hó 12-ig jelenthetik be a változást. Az új munkavállalóknál a törvény azt írja elő, hogy a jogviszony létrejöttét követő 15 napon belül kell a bejelentést megtenni. Ez jelenleg még értelmezés alatt van, hogy ez jelentheti-e a bérszámfejtést követő 15 nap. Egy órabéres munkaviszony esetében ugyan nem lehet pontosan tudni, hogy mit kell bejelenteni.

A bejelentési rend valószínűleg 2007-től megszűnik, hiszen mindenki részese lesz a havi járulékbevallásnak. Így tulajdonképpen "csak" a 2006-os évet kell valahogy túlélni.

verebélyi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Minimum járulékalap vállalása

HozzászólásSzerző: ducheniko » csüt. szept. 21, 2006 6:10 pm

Kedves Sepsiné!

A bejelentést természetesen megteheted, de az előzőekben leírtakkal ellentétben ezt egyetlen egy alkalommal kell megtenned, a bejelentést nem kell megismételni minden hónapban, csak akkor kell újabb bejelentést tenni ha már nem vagy jogosult a kedvezmény igénybevételére (azaz a jövedelem elérte a min. járulékalapot). Minden esetben bruttó jövedelemet kell bejelenteni első ízben okt. 12-ig, illetve ha órabéres vagy teljesítménybéres alkalmazottról beszélünk, akkor a számfejtést követő 15 napon belül.

a másik kérdésedre csak azt tudom válaszolni, hogy - gondolom te is felfedezted - a tb törvény egyes paragrafusai ellent mondanak egymásnak. Ennek az az oka, hogy csak néhány paragrafust módosítottak a változásoknak megfelelően így tévesen maradtak benne fogalmak. Állítólag kormányrendelet fog majd születni a táppénz, illetve nyugdíj számításoknál figyelembe vehető min. járulékalapról.

Ha van még kérdésed állok rendelkezésedre:

Üdv: ducheniko

ducheniko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Minimum járulékalap vállalása

HozzászólásSzerző: M.Éva » pén. szept. 22, 2006 3:58 am

A táppénz és a nyugdíj alapja az, ami után járulékot fizettek.Az SZJA ,mváll alapja a btto bér.Szerintem 1-1,5 év múlva táppénzre menni jobb lesz,mint dolgozni, és a munkáltató eldöntheti, hogy kinek ad ilyen lehetőséget, kinek nem.

Bejelenteni csak egyszer kell.amíg kevesebb az előírtnál.Jó,hogy csak2006-ra kell a bejelentéseket figyelni!

M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Minimum járulékalap vállalása

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » pén. szept. 22, 2006 4:56 am

Sziatok!

Most másdoszor kezdem irni mert a fiam belenyult és elveszett :-)

Szóval Enikővel értek egyet, én is ugy tudom, hogy csak egyszer kell bejelenteni, és utána amig el nem éri a 125000 et 2007 től pedig a 131000 Ftot az alap addig nem kell ujra bejelentést tenni...

A táppénzel kapcsolatban kolleganőm mult héten volt előadáson, (tb munkaügy) ahol rákérdezett, hogy a megemelt járulékalap ugye akkor megemelt táppénzt is jelent (logikus)mire azt mondták neki hogy efelől érdeklődjön a MEP nél :-)

A tapasztalatokkal kapcsolatban, az én kuncsaftjaim közül a több alkamazottat foglalkoztató kettős könyvvitelt vezető cégek tulajdonosai/ügyvezetői nem fognak élni a bejelentés lehetőségével saját magukra de az alkalmazottak esetében igen, viszont az egyszeres vezető egyéni vállalkozók nagy része saját maga után sem fog a dupla járulékalap után fizetni...

Üdv: Barti

 

 

Bartiiroda
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: Adatszolgáltatás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég

cron