Adófórum

Adózási és számviteli információk

megszűnt egyéni vállalkozó

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! ÁFÁ-s egyéni vállalkozó még 2008.májusában visszaadta a váll.igazolványát, de az adószáma megmaradt, mert magánszemélyként bérbeadási tevékenysége is  van.  Ma az ügyfélkapun megnéztem a folyószámláját, és igen meglepődtem, hogy az áprilisban beküldött 853bevallás késettként van könyvelve. 

Most gondolkoztam, /néha szoktam/  és lehet hogy mivel ÁFÁ_s adószáma megmaradt, febr.15-ig kellett volna beadni a 853-at?

2008.május 12-vel az ÁFÁ-ról záróbevallást küldtem. és azt befogadták. Az év hátralévő időszakáról nem adtam ÁFA bevallást, szerintetek kellett volna?

2009-re kiléptünk az ÁFÁ-ból, most már nincs ilyen probléma.   Köszi Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. ápr. 23, 2009 5:37 pm

Szia!

Hát ha az ÁFA hatálya alatt volt - akkor kellett volna szerintem, mert az adószámában ott maradt a "2"-es függetlenül a záró bevallástól. Ebből következően a bevallási határidő is február 25 volt.

Azért megérne egy kérdést az APEH felé, mert érdekes a kérdés.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. ápr. 24, 2009 2:29 am

Szia, köszi  Zsuzsa! Ezt tegnap meg is tettem, igaz hogy a bevallási osztállyal beszéltem. Az volt a válasz, nem tudják, de sok a hiba a könyvelésükben.

Azért érdekes, hogy nem jelezték,mit akarok jan.1-től máj.12-ig az ÁFA bevallással. /éves bevalló volt/ Lehet hogy ma a 40-es számon érdeklődöm.

adotanacs

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. ápr. 24, 2009 3:50 am

Szia Ani! A bérbeadási tevékenysége áfás? Amennyiben nem, akkor nem az zavarhatott be, hisz a feldolgozó csak azt látja , hogy áfakörös. Én is úgy gondolom, hogy 0-san be kellett volna adni évvégén a 65-öst.Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. ápr. 24, 2009 8:30 am

Szia Mária! A bérbeadásra nem választottuk az ÁFÁ-t. A bérbeadási tev. bejelentés  korábbi mint a váll.ig.visszaadás.

A nullást hogy kellett volna szerinted máj.13-tól-dec.31-ig? Azt ugy nem tudják szerintem feldolgozni.

adotanacs

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. ápr. 25, 2009 7:39 am

Szia Ani! Lehet, hogy igazad van, kíváncsi vagyok nagyon, hogyan oldódik meg a probléma, ami lehet, hogy nem is probléma. Lehet, hogy a megszűnéskor kellett volna a vállalkozói igazolványt módosítani, ez is csak hangosan gondolkozás. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. ápr. 25, 2009 7:58 am

Sziasztok!

Mária! A megszűnéskor visszaadta a vállalkozói igazolványát, de abban benne sem volt a bérbeadás, mert azt magánszemélyként végezte -csak azonos adószám alatt.

Azért érdekes a kérdés (és ebből is látszik, hogy az élet milyen érdekes problémákat tud generálni) mert bár gondolom, hogy a bérbeadásra nem választotta az ÁFÁ-t mégis 2-es volt az adószáma. Az APEH nem látja(?) az összefüggéseket és joggal várta a 2-es adószám miatt a bevallásokat ill. 02.25-én a bevallást.

Szerintem amikor megszünt a vállalkozása, akkor az ÁFA kódnak 1-re kellett volna változnia és sem ÁFA bevallást sem pedig 02.25-i bevallást nem követelhetne az APEH. Persze ez csak akkor igaz, ha a bérbeadás mentes.

Én azt hiszem leírnám a tényállást az APEHnek egy beadványban és kérném az állásfoglalásukat ebben kérdésben illetve megkifogásolnám az elkésett bevallás-t.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szomb. ápr. 25, 2009 8:28 am

Szia Zsuzsa!

Teljesen igazad van,előbb írtam, mint gondolkodtam, természetesen, ha leadja a vállalkozóit, nincs mit módosítani, köszönöm, hogy figyeltél. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. ápr. 27, 2009 5:35 am

Sziasztok! Hát ma végre sikerült utánajárni a dolgoknak. Kiderült, hogy még májusban az okmányirodai jelzés alapján törölték az adószámot, függetlenül attól hogy ő továbbra is magánszemélyes bérbeadó.

Csak azt nem tudom, hogy akkor a dec.27-én beküldött adatmódosítóra miért nem jött hibaüzenet, hogy nem tudok kilépni az ÁFÁ-ból, mert nincs meg az adószám. Ha meg nem volt meg az adószám, hogy lehet a 853 áprilisban késettként feldolgozva.

A megoldás: most kell beadnom egy 09101-et visszamenőlegesen májustól hogy magánszemélyként bérbeadó, majd erre képeznek egy uj adószámot. A dühítő az, hogy a kiadott számlákat lehet az adószám miatt korrigálni. 

Ez lett az ügy vége, köszönöm hogy foglalkoztatok velem. Üdv. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. ápr. 27, 2009 7:53 am

Szia Ani! Köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk a megoldást.

Mária

valterjozsefne

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás