Adófórum

Adózási és számviteli információk

diák megbízási szerződés

Adatszolgáltatás

diák megbízási szerződés

HozzászólásSzerző: eu4u » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Két órája böngészem az oldalakat, de nem találtam egyértelmű választ a problémámra. Valaki tudna segíteni nekem abban, hogy ha egy nappali tagozatos diákot évente többször bizonyos időközönként megbízzuk programozással, be kell-e jelentni a 09T1041-en. Ha amegbízási szerződés pl március 10-től március 25-ig szól akkor 10-én bejelentem és 25-én kijelentem? Az eho-t ilyenkor csak 15 napra kell megfizetni? A megbízási díj 80 000 Ft. Adójóváírás nem jár neki? Eü-nél a pénzbelit és a természetbenit is vonom tőle? Munkavállalói járulékot is vonok?

Köszönöm Jutka

eu4u

diák megbízási szerződés

HozzászólásSzerző: simke » csüt. márc. 05, 2009 5:32 am

Szia Jutka!

Én úgy gondolom, hogy attól mert diák az illető a megbízási díjakra vonatkozó szabályok úgyanúgy alkalmazandók reá is. 

A megbízási szerződésen alapulóan létesített jogviszony alapján abban az esetben jön létre a biztosítási kötelezettség, ha a díjazás összege eléri a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér összegének harminc százalékát, illetve naptári napokra annak harmincad részét. A biztosítási kötelezettség elbírálása, a biztosított bejelentése, a magánszemélyt, illetve a foglalkoztatót terhelő járulékok megállapítása, a magánszemély által fizetendő járulékok levonása, bevallása és megfizetése a foglalkoztatót terheli, a magánszemélynek ezzel összefüggésben kötelezettsége nincs.

A megbízási szerződés alapján csak akkor kell ki ill. bejelentened, ha a kapott díjazása (havonta) eléri a 21.450,- Ft-ot (71.500x0,3), vagy napi 715,- ft-ot. Akkor úgyanúgy kell járulékot levonnod illetve fizetned utána, mintha munkabéres lenne. Sőt a 0908-son is jelenteni kell. A kifizetett összeg minimum 90%-át veszed adó és tb alapnak (de nyilatkozhat 50 %-ról is), és 36 %-ot vonsz le tőle szja-ként. Az ehot pedig napokra fizeted meg. Munkavállalói járulékot nem kell vonnod tőle. 

Ha nem éri el a 21.450,- Ft-ot, akkor csak szja-t és 11 %-os eho-t vonsz illetve fizetsz be utánna. És akkor nem kell bejelentened az apeh-hoz.

Amennyiben vállalkozási vagy megbízási szerződés alapján végzi a magánszemély a személyes közreműködést, akkor a megszerzett jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül az Szja. tv. 16. § (1) bekezdése alapján, amely nem bérjövedelem, így adójóváírás a megszerzett jövedelem után nem érvényesíthető.

Üdv Etus

simke

diák megbízási szerződés

HozzászólásSzerző: eu4u » csüt. márc. 05, 2009 5:45 am

Szia Etus

Köszönöm a gyors válaszodat. Tehát akkor ez a diák 15 nap munkával keres 80 000 Ft-ot, akkor be kell jelenteni a 09T1041-en, az világos, hogy a 0908-on is jelentem. Az is világos, hogy a járulékok és az SZJA alapja a 80 000 Ft 90 %-a, és nem kap adójóváírást. Nem vonok tőle mukavállalói járulékot, de mi van az eü-vel természetbenit és pénzbenit is vonok? Miért 36 % SZJA-t kell vonni, valószínű, hogy az éves jövedelme nem fogja elérni az 1 700 000 Ft-ot. Gondolom erről nyilatkoztatnom kell.

Jutka

eu4u

diák megbízási szerződés

HozzászólásSzerző: simke » csüt. márc. 05, 2009 6:03 am

Szia Jutka!

Az én olvasatomban a megbízásnál  nem szabályos ha nem a legmagasabb adókulccsal számolnak (47§). Kivéve, ha a magánszemély nyilatkozik hogy göngyölítéses módszerrel számolják ki az adóját, de azt meg az APEH-tól meg kell kérni a kifizetőnek. 46§ (6). De az éves adóbevallásában majd visszakérheti a többlet adóját. Igaz csak 1 évmultán. Természetbenit kell vonnod, pénzbelit csak akkor ha nyilatkozik, hogy van munkaviszonya, és már ott vonják tőle. Hogy miért kell ezeket le vonnod? Mert ezek a biztosítottak közterhei! Tudom, nem jó válasz! Üdv

simke

diák megbízási szerződés

HozzászólásSzerző: eu4u » hétf. márc. 09, 2009 1:23 pm

Még egy kérdésem lenne, jár neki szabadság?

eu4u

diák megbízási szerződés

HozzászólásSzerző: simke » hétf. márc. 09, 2009 1:36 pm

Megbízási szerződéssel: NEM
simke

diák megbízási szerződés

HozzászólásSzerző: eu4u » hétf. márc. 09, 2009 3:05 pm

Köszönöm

eu4u

Vissza: Adatszolgáltatás