Oldal: 1 / 1

Megbízási jogviszony magántanítványok esetén

HozzászólásElküldve: csüt. jan. 01, 1970 1:00 am
Szerző: zfagyas1

Sziasztok!

Az emelt TB ellátással összefüggésben kaptam már választ Tőletek.

Az következőket szeretném még megtudni: magántanítványok esetén (10-15 évesek gyerekekről van szó) a megbízási jogviszony hogyan néz ki a gyakorlatban (a szülő a megbízó)?

Milyen formában szükséges ezt dokumentálni (írásban)?

Az írásbeliséget arra értem, hogy mindkét szerződő fél által aláírt dokumentummal igazolom a megbízást, vagy elég az APEH felé, ha egyszerűen a szóban történt megállapodásokról nyilatkozom.

Az árbevétel hány százalékát kell kb. járulékként befizetnem; a megbízó nem kifizetőhely, ezért az SZJA előleget is én fizetem be; minden esetben ÁFA-s számlát kell kiállítanom?

Válaszokat előre is köszönöm!

 

Üdv. Adri


Megbízási jogviszony magántanítványok esetén

HozzászólásElküldve: pén. jan. 02, 2009 5:42 pm
Szerző: opika
Megbízási jogviszonyt, mindenképpen célszerű írásba foglalni. Adóelőleget nem kell levonni, mivel nem minősül kifizetőnek. Azonban a járulékfizetéssel már gond van. Ugyanis ha biztosítási jogviszony jön létre, úgy a megbízó foglalkoztatóvá lép elő, ezért az adóhivatalnál adószámot kell kérnie, és neki kell teljesítenie a bevallásokat a járulékokról, illetve az egyéni járulékot levonni, és az ezzel kapcsolatos mindenféle bejelentést, adatszolgáltatást teljesíteni. 

Megbízási jogviszony magántanítványok esetén

HozzászólásElküldve: szomb. jan. 03, 2009 11:07 am
Szerző: zfagyas1

 

Szia!

Köszi a választ.  Szerinted ez mennyire életszerű, hogy megbízási szerződést (feladat, óraszám, díjazás rögzítve benne) kötök egy 10-18 éves gyerek szüleivel, aki lehet, hogy csak két alkalommal jön (a 18 évesre gondolok), aztán eltűnik és mindehhez a szülő adószámot váltson ki, levonja az én járulékomat, befizesse és bejelentési kötelezettséget is teljesítsen?

Ha valaki ezeket a feltételeket meghallja, még ha jó tanárnak is tart, máshoz viszi a gyerekét (elkerülve ezt a "tortúrát").

Egyszóval: egyszerűbben nem lehetne ezt a kérdést megoldani?

 

Üdv. Adri


Megbízási jogviszony magántanítványok esetén

HozzászólásElküldve: szomb. jan. 03, 2009 11:41 am
Szerző: opika
Ez abszolút nem életszerű, de a jelenleg hatályos jogszabályok szerint így kell eljárni. Gyanítom, hogy ezt ténylegesen nem nagyon csinálják. Vállalkozói igazolvány kiváltásával lehet elkerülni ezt a tortúrát.