Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénzügyi eredmény elszámolása

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Ercike1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Mivel nem igazán könyveltem még naplófőkönyvben ezért segítségre lenne szükségem.

A pénzügyi eredmény elszámolása sorban a növekedés oszlopba kell irni tulajdonképpen  azt a jövedelmet amit kivehet a vállalkozó, ami után leadózott?

Csak gondolni tudom,mivel van előttem egy aki régen könyvelt a vállalkozónak.

A növekedés oszlopba irta szerintem ezt az összeget, és az elszámolt écst év közben? Csak azt nem értem,hogy akkor most az elszámolt écs-vel csökketett összeget veheti ki vagy pedig az a lényeg ami után megfizette az adót.

A következő évben az előző év növekedés oszlopából a csökkenés oszlopba vezette át a pénzügyi eredmény elszámolását, de nem értem miért, amikor nem is lett kifizetve.

leirom egy példával

A év                                      pü eredmény

csökk                         növ

1000

écs                                                     300

összesen                                        1300

következő B év

csökk                   növ

1300

elsz. écs                                                     100

össz      1200

Ercike1

HozzászólásSzerző: mátéedit » hétf. dec. 15, 2008 10:06 am

Szia!

Nem igazán értem a kérdést, de próbálok válaszolni.

Az écs.-t nem könyveljük a naplófőkönyvbe, mivel pénforgalmi szemlélet a naplófőkönyv, és csak a pénzmozgásokat könyveljük. Majdem ugyanaz, mint a pénztárkönyv. Az écs.-t csak az analitikus nyilvántartásban vezetjük. Év végén, amikor az adóbevallást készítjük, akkor kell kiszámolni az écs.-vel csökkentett eredméynt, és az adózás utáni eredményt veheti ki jövedelemként. Amikor kiveszi, miért lenne pénzügyi eredmény növekedés?

Még megpróbálok utaána nézni. Régen könyveltem én is naplófőkönyvet, csak már nem mindenre emlékszem

mátéedit

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. dec. 15, 2008 8:39 pm

Szia!

A pénzügyi eredmény növekedés oszlopába a bevételek (adóalapot képező és nem képező) valamint a fizetendő ÁFA kerül. A csökkenés oszlopba a költségek és kiadások valamint a levonható Áfa került. Az átvezetés előtt még elő kell írni a pénzügyileg rendezendő társasági adót és az ÁFÁ-t. Így nullázódnak ezek az oszlopok (bocs a ronda fogalmazásért!)

Zárótételnek nem marad más, mint a bank, a pénztár, a követelések és kötelezettségek  ill. a pü.eredmény tárgyévi változása. Ha jól csináltad a két oldal nyitáskor azonos (mint a mérlegnél)

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: vargapal » kedd dec. 16, 2008 6:10 pm

Mondjátok már meg légyszi miért könyveltek ev-t naplófőkönyvben? Nem értem minek bonyolítjátok.
vargapal

Vissza: Adatszolgáltatás