Adófórum

Adózási és számviteli információk

Őstermelő és munkaviszony

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Újabb problémám: 2007.01.01-től egy őstermelő család (Apa és 2 főiskolás fia, közös ősterm.igazolvánnyal) rendszeresen vallotta és fizette a járulékokat. Most utólag hozta el, hogy az egyik fia 08.hó 11-től jelenleg is munkaviszonyban van, a másik pedig 08.12-től 1 hónapig volt munkaviszonyban.

Kérdésem: Helyes-e, ha azt  aki jelenleg is mv-ban van, kijelentem a 08T1014-en az őstermelésből, és megönellenőrzöm a 0858-at. És ezzel ez lezárt (esetleg a járulék-túlfizetést visszaigénylem  17-esen.)

A másik fiúnál viszont, aki csak 1 hónapot volt munkaviszonyban, kijelentem majd visszajelentem a 1014-en az őstermelésbe? Majd a 0858-on önellenőrzők?

Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: escheuring@drotposta.hu » vas. nov. 02, 2008 1:44 pm

Szia!

Szerintem teljesen jó a gondolatmeneted.

Egy adószámon fut a gazdaság vagy mindenkinek váltottatok ki adószámot? (mert ha ez útóbbi van..akkor lehet, hogy a 101-en is jelenteném, hogy ezentúl heti 36 órás munkaviszony mellett őstermelő).

escheuring@drotposta.hu

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. nov. 02, 2008 2:00 pm

Szia!

Egy adószámon futnak. 

Még az jutott eszembe, hogy korábban a fiúknak nem volt MNY Pénztári tagságuk, csak most a munkaviszonyba állás óta. (lehet hogy kellett volna? mostmár mindegy, a belépés napja a tagsági igazolás szerint a munkaviszonyba állás napja...) 

Ezután viszont az őstermelésből is kell a MNYPénztár felé járulékot vallani és fizetni ? Ha ez így van, akkor a második fiúnál már ez is önell-t igényel 09.13-tól, amikortól "visszajelentem" őstermelőnek?  Üdv.:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. nov. 02, 2008 2:30 pm

Szia Erzsi! Nekem is van családi gazdaság  tagja aki főiskolás. 2008.jan.l-től kötelező a magánnyugdíjptári tagság. Szerintem be kell léptetni visszamenőleg,majd önellenőrizzed. Legalábbis annál, aki ismét őstermelő lett. Üdv. Ani

adotanacs

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. nov. 02, 2008 2:38 pm

Szia Ani!

Hogy lehet valakit "visszamenőleg" beléptetni MNYPT-hoz?

Vagy a biztosítók ismerik az ilyen eseteket? Üdv.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. nov. 02, 2008 2:44 pm

Én ezeket személyesen intéztetem, ha egyszer kötelező volt belépni, meg kell hogy oldják visszamenőlegesen.
adotanacs

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. nov. 02, 2008 4:27 pm

HAHÓ ANI vagy BÁRKI más! Légyszi segítsetek!

Küszködök a 0858-assal, a fent említett "második" gyermek önellenőrzésével kapcsolatosan.

Valóban nem enged egyugyanazon negyedéven belül TB és MNYPT is bevallani, mégha külön 02-es lapot is kérek.

VISZONT:

1./miért kér az "alkalmazás minőségére" kódot, hiszen nem is passzolna egyik sem, és nem is szoktam az őstermelőknél kitölteni.

2./ az önell.pótlékra szintén nullától kezdve bármit írok, nem tetszik a programnak, pedig a TB alap csökken 22 eFt-tal és a MNYPT alap növekszik 47 eFt-tal (aminek a járuléka csak 1 eFt) ?

Napraforgó

HozzászólásSzerző: adotanacs » vas. nov. 02, 2008 5:29 pm

7mill.Ft alatti volt? Írd meg a negyedéves járulékalapot, megpróbálom kitölteni.Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: Napraforgó » vas. nov. 02, 2008 5:44 pm

Szia Ani!

Már eldobom az agyam annyit vacakoltam ezzel a bevallással, de most más hiba jött elő. MOST FRISSÍTETTEM, így még több aproblémám.  Nem engedi még KINYOMTATNI SEM, ilyenek "beszél vissza":

• "is not a valid floating point value"
  • 085801@alkalmazás lap nem dinamikus"
  • sem adószámot  sem adóügyi azonosítót nem tartalmaz.

Az igaz, hogy nincs adószáma (mert közös a családdal), de az egészet nem értem.

Örömmel veszem ha segítesz: Tehát adószám nincs, csak adóazonosító. 7 millió alatti.

• előző bevallás 21-es sora: 70150,-Ft  (tb rendszer)
  • önell.bevallás 21-es sora:  47306,-Ft  (magánnyugdíjas)
  • 02-es lapból 1-ső szerintem: 07.01-08.10
  • 02-es lapból 2.  szerintem: 09.11-09.30
  • 03-as lapba ezt írtam:81-es sor: (-) 70150,-Ft
  •                                82-es sor: (||) 47306,-Ft
  •                                83-as sor: (||) 47306,-Ft
  •                                85-ös sor: (-) 22844,-Ft

Üdv:Erzsi

És az az érdekes, hogy a "teso" önellenőrzésénél nem vacakolt, azt már el is küldtem. Igaz ott csak "lerövidült" a negyedéves időszak, mivel folyamatosan munkaviszonyban van.

Most meg nemcsak hogy nem engedi kinyomtatni, hanem ha le is mentem akkor is "eltűnik".

Napraforgó

HozzászólásSzerző: garbo50 » vas. nov. 02, 2008 5:57 pm

Sziasztok Lányok!

A programhibához: az Abev a 6522-es? Ha a legfrissebb és mégsem müködik az egész abev programot nevezd át mondjuk Napraforgónak (lol..) majd telepítsd ujra az abevet, az új abevbe másold át  az "Adat" és a "Bev" könyvtár tartalmát, valamint a törzsadatokat tartalmazó torzs.dtt vagy atant.dtt fájlt.

Így már müködnie kell.

A magánnyugdíjpénztárról Ani mindent leírt, a főállású és munkaviszony melletti időpontról, ha közlöd a pontos időpontokat ( mitől meddig őstermelő- munkaviszonyos és megint őstermelő a negyedéven belül) akkor próbálkozunk a továbbiakkal.

Üdv. Jutka

garbo50

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás