Adófórum

Adózási és számviteli információk

felvásárlási jegy-2

Adatszolgáltatás

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: lederer » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Nemrég olvastam itt a fórumon, hogy a felvásárlási jegyeseket (mezőgazdaságiról beszélek, bár nem tudom, hogy a fenyő eladása ilyen-e) be kell jelenteni a 0808 bevalláson is, mégpedig akkor, ha őstermelői tevékenységük ellenértékeként fizetünk ki ellenértéket. Hát ezt egyáltalán nem fogom fel. :((((( Mit jelent ez pontosan, és honnan tudnám megállapítani egy leadott felvásárlási jegyről, hogy most őt le kell-e jelenteni, vagy sem? Előre is köszönöm, ha valaki hozzá tud szólni és reagál is: Ági
lederer

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: garbo50 » pén. okt. 17, 2008 12:23 pm

Szia Ági!

Bár nem teljesen világos, hogy kinek a tulajdonában lévő felvásárlási jegyről kérdezel, (aki kapta, vagy aki kiállította,) de megpróbálkozom a válaszadással.

Kiállítani mindig a vevőnek kell a felvásárlási jegyet, így neki mint kifizetőnek adatszolgáltatási kötelezettsége van. A felvásárlási jegynek tartalmaznia kell az őstermelő adószámát, születési dátumát, helyét, anyja nevét, őstermelői igazolvány számát. Ezeket az adatokat kell jelenteni 0808-ason, M lapot kiállítani az őstermelőről. A felvásárlási jegy végösszegét a 6-os lapra kell beírni (most pontos sorszámot nem tudok~454?) a levonás elmaradásának okát 2-es kóddal kell jelölni.

Üdv.

garbo50

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: nagyediterzsébet » pén. okt. 17, 2008 12:34 pm

Sziasztok!

Pontosan úgy van, ahogy Garbo leírta.

Még annyi kiegészítést, hogy az őstermelőnek 2008.január 01-től két adószáma van, egyrészt a magánszemély adóazonositó jele, másrészt az Áfa törvény módositása miatt be kellett jelentkeznie, s itt is kapott egy adószámot.

A 0808-as jelenleg az adóazonosító jelet kéri.

nagyediterzsébet

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: lederer » pén. okt. 17, 2008 12:48 pm

Sziasztok! Köszi a gyors válaszokat. Ezek szerint mindenképpen le kell jelentenem, mint vevő (kifizető) a 0808-ason? Tehát, ha felvásárlási jegyet ad a kifizető, azt mindegyiket lejelentem? Ha előleget adott, azt is? És mi a helyezt, ha tavaly senkit sem jelentettem le? :((((((((((
lederer

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. okt. 17, 2008 4:12 pm

Szia!

Őstermelői bevallás esetén KELL az adószám is a 08-hoz, meg minden egyéb azonosító unyanúgy mint a "munkaviszonyos"-nak, kivéve a TAJ szám. Üdv: Napraforgó

Napraforgó

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: Napraforgó » pén. okt. 17, 2008 4:22 pm

Szai!

Csak annyit tennék hozzá, hogy a "számlás" (azaz aki számlát ad) őstermelőket is le kell jelenteni. Az "előleg"-nél valószínű részfizetésre gondolsz, hát ez nem tudom....???? , én csak a teljes kifizetésket szoktam lejelentei (ez nem biztos hogy jó, de csak a teljes kifizetés után kapok információt).

Helyedben a "tavalyiakat" is lejelenteném, nem kell önell., csak "helyesbítés" azokra a személyekre, akikre történt felvásárlás. Üdv:Napraforgó

Napraforgó

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: lederer » pén. okt. 17, 2008 4:33 pm

Köszi mindenkinek még egyszer. Szép hétvégét nektek :)
lederer

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: lederer » kedd okt. 21, 2008 10:09 am

Bocsi! Elfelejtettem megkérdezni, hogy a kompenzációs felárral együtti, tehát bruttó összeget vallom be, vagy a nettót? Köszi :-)
lederer

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd okt. 21, 2008 10:23 am

Szia!

A kifizetett összeget, azaz bruttót.

Üdv.

garbo50

felvásárlási jegy-2

HozzászólásSzerző: lederer » kedd okt. 21, 2008 11:20 am

Köszi szépen :))))))))))))
lederer

Vissza: Adatszolgáltatás