Érdekes a kérdésed, mert a 0840 APEH bejelentés nyomtatványhoz nincs kitöltési utasítás, az ART.17.§.(9).bek-e pedig látszólag egyértelműen fogalmaz ugyan, de azért megsem: Hiszen a vevő, a szolgáltatást igénybe vevő - nek van bejelentési kötelezettsége, kivéve a vállalkozási tev-et nem folytató magánszemélyeket - s attól függően, hogy kapcsolt, vagy nem a készpénzszolgáltatásról.
Ugyanakkor a bejelentési nyomtatványon az szerepel az adóazonosító jellel rendelkező magánszemélyek, és adóazonosító jellel, adószámmal nem rendelkező magánszemélyeknél: hogy vásárolt termék, szolgáltatás... A vállalkozók és vállalkozások,egyéb szervezeteknél a kifizetett összeget kell írni a bruttó összeget, ÁFA összeget ÁFA %-konként és nettó összegben... De mindenképpen úgy néz ki, hogy az kötelezett a bejelentésre, aki a pénzt kifizeti..., ugyanakkor mikor kölcsönt adok, akkor nem vagyok vevő és nem vagyok szolgáltatást igénybevevő, viszont én fizetek..
Egy hitelt, kölcsönt felfoghatunk úgy is, hogy aki kapja, az egy pénzügyi szolgáltatást vesz igénybe, viszont a hitel összeg átvételekor nem ő a kifizető, aki meg adja a hitelt ő inkább szolgáltatást nyújtó -- ha már szolgáltatásként fogjuk fel a hitelezést. Amikor a hitelt fizetném vissza kp-ban, akkor már inkább azt mondanám, hogy szolgáltatást igénybevevőként nekem be kell jelentenem, ha kp-ban fizetek/fizetek vissza olyan összeget. De ezt is neccesnek érzem.
Egy magánszemély tag, vagy akár cég /tag) - ha alkalmanként kölcsönt nyújt a cégének, az még szerintem nem pénzügyi szolgáltatás.
Találtam olyat 0740 kitöltési útmutatóban: hogy "Nem kell bejelenteni a készpénzfizetést akkor, ha a kifizetésre nem termékértékesítés, szolkgáltatásnyújtás ellenében, hanem munkaviszonyhoz, munkaviszony jellegű jogviszonyhoz kapcsolódóan kerül sor".
Egy konkrét napra vonatkozóan kell tölteni, de ha egy napon belül ugyanazon partnernek több kifizetés történt, akkor, csak azokat a kifizetéseket kell szerepelteni, amelyik a meghatározott értékhatárt eléri/túllépi...
Tehát szerintem az a döntő, hogy szolgáltatás igénybevételnek tekinthető-e, ha kölcsönt, hitelt kér egy cég, s azon belül ha pénzintézettől kéri, ha magánszemélytől, ha a tagjától..., ha igen, mikor van bejelentési kötelezettsége, amikor esetleg akkora összeget törleszt vissza kp-ban, vagy egyáltalán ...
Hátha bekapcsolódnak még mások is, akiknek esetleg biztos infójuk van: én most nem mernék határozott igen, vagy nemet mondani a kérdésedre, de érdekelne a helyes értelmezés.. Üdv.