Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kulturális járulék

Adatszolgáltatás

Kulturális járulék

HozzászólásSzerző: csibus » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A 0801. kitöltésijében két, önmagának ellentmondó utasítást találtam a bevallás beadására.

Először azt írja az általános tudnivalóknál, hogy

A bevallást az adózónak akkor is be kell nyújtania1, ha a tárgyhónapban, tárgynegyedévben, illetve az adóévben adófizetési kötelezettsége nem volt, illetve, ha az adót (adóelőleget) megfizette, vagy később fizetheti meg. Az éves adózóknak – amennyiben az egyes adónemekre nézve negyedéves előlegfizetésre-, vagy a kulturális járulék fizetésére kötelezettek – és nem keletkezett a tárgynegyedévben kötelezettségük, akkor a negyedévet követő hónapban nulla kötelezettség feltüntetésével kell a 0801-es bevallást benyújtaniuk.

Éves beavallásra kötelezett kulturális járulék fizetésre kötelezett vagyok, ezért ez alapján azt gondoltam, hogy be kell adnom ezt a bevallást 0-ásan.

Majd elolvastam a kulturális járulék bevallás részletezését, ahol

A kulturális járulékot – általános szabály szerint38 – az adózóra vonatkozó bevallási gyakoriságnak megfelelően kell bevallani és megfizetni. Havi bevallók a tárgyhónapot követő hó 20. napjáig, a negyedéves bevallók a tárgynegyedévet követő 20. napjáig, (az összeget a tárgynegyedév utolsó hónapjának sorában kell feltüntetni), az éves bevallók tárgyévet követő év február 15-ig (az összeget az „m” oszlopban kell szerepeltetni) vallják be és fizetik meg a kötelezettségüket.

Eszerint nem vallok és nem fizetek semmit 2009.02.15-ig.

Segítsetek, miért van ez az ellentmondás? 

csibus

Kulturális járulék-én vagyok a hülye vagy az APEH?

HozzászólásSzerző: HIDNA » vas. ápr. 20, 2008 4:15 am

Mivel a kulturális járulék negyedéves fizetési kötelezettségű adónem, ezért én úgy értelmezem, hogy hiába éves bevalló vagy, a járulék miatt be kell adnod a 0801-et. Az előlapon X-el jelöld, hogy éves bevalló vagy. Ez hasonlít a szakképzési járulékra, ott is be kell majd adni félévkor mindenkinek, akinek van ilyen kötelezettsége, függetlenül a bevallás gyakoriságtól.

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: stamasi » vas. ápr. 20, 2008 6:12 am

Sziasztok!

Most ugye ez nem komoly?

2006-ban volt az, hogy negyedévente bevallást kellett adni a kultúrális járulékról az éves bevallóknak.

2007-ben kitalálták, hogy nem kell, csak most febr. 15-én kellett (nullásan sem).

2008-ban újra negyedévente kell?

Üdv.: Szilvi

stamasi

HozzászólásSzerző: validitas » vas. ápr. 20, 2008 12:08 pm

Sziasztok!

Egy korábbi kérdés kapcsán pont ezzel küszködtünk, csak a rehab.hozzájárulással kapcsolatban. Arra jutottunk, hogy ha van kötelezettség, az előleget is vallani kell negyedévente Ezek után már csak azt nem tudom, hogy ki az éves bevalló? Mert járulékot, SZJA-t vallunk havonta, kulturálist, rehabot negyedévente, szakképzésit félévkor. Mi maradt, ami éves lehet?

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: csibus » vas. ápr. 20, 2008 2:04 pm

Itt az a különbség a szakképzésivel és a rehabbal szemben, hogy itt nem ír elő a tv előlegfizetési kötelezettséget. Nézzétek csak meg, nincs kulturális járulékelőleg, csak kulturális járulék, amit a megfelelő időszakonként kell megállapítani és befizetni.

A tavalyi év tiszta sor volt, ahogy előttem szilvi is írta, éves bevalló köv év febr.15-én vallott és fizette a teljes évit. Most is ezt írja a 0801- útmutató a kulturális járulék sor részletezésénél. Az APEH honlapon sincs semmi arról, hogy megváltozott volna a bevallási rend, sőt az Art. sem változott ebben a tekintetben.

Amire gondolni tudok az az, hogy az általános tudnivalóknál arra az esetre céloz az író (csak bakker, miért nem egyértelműen), amikor valaki éves bevalló, mert ez a státusza, de valami miatt évközi bevallási kötelezettsége keletkezik, pl. a szakképzési előleget vallja majd 0720-án vagy pl. negyedéves rehab előlegfizetésre kötelezett, az is töltse ki a kulturálist 0-ra és adja be a bevallást.

Szóval én akárhogy járom körbe ezt a témát, csak arra jutottam, hogy éves bevalló köv év febr 15-én vall, a kitöltési útmutató általános tudnivalók részét írója pedig inkább keressen magának valami más feladatot ahelyett, hogy irkál mindenféle nem egyértelmű dolgot. Komolyan, annyi időm ment már erre rá... 

csibus

HozzászólásSzerző: Túriandi » kedd ápr. 22, 2008 7:48 am

Sziasztok!

Én is kísérleteztem a 0801-est kitölteni, de ha bejelölöm, hogy éves bevalló vagyok, márciusban nem enged adatot írni. A Nemzeti Kulturális alapról szóló tv-ben pedig az van benne, hogy évente egyszer kell bevallást tenni, hivatkozik az ART-ra, vagyis 0801-est éves bevallónak feb 15-ig kell beadni, sőt én úgy értelmezem, hogy előleget nem kell negyedévente fizetni.

Túriandi

Vissza: Adatszolgáltatás