Adófórum

Adózási és számviteli információk

0808 bevallás

Adatszolgáltatás

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: ildiko-m » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítséget szeretnék kérni. A problémám egy mezőgazdasági őstermelő aki rendelkezik adószámmal alkalmi munkavállalói könyvel foglalkoztat magánszemélyeket. Az lenne a kérdésem, hogy akkor ő neki ezt kell jelenteni-e a 0808-as bevalláson? Más alkalmazottja nincs tehát csak alkalmi munkavállalokat foglalkoztat.

Előre is köszönöm a segítségeteket.

ildiko-m

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. ápr. 02, 2008 9:01 am

Szia! Amennyiben nincsen bejelentett alkalmazottja, akkor az alkalmi munkavállalókat nem kell jelentenie a 0808-as bevalláson. Nincs ilyen kötelezettsége. Mária
valterjozsefne

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » szer. ápr. 02, 2008 9:50 am

Biztos, hogy ezt nem kell bevallani? Én ezt kapásból bevallanám.
Bi.Monika

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. ápr. 02, 2008 10:04 am

Ide másolok egy APEH Tájékoztatót:

Az Art.31 c (2) bekezdés 27. pontja szerinti adatokról csak annak kell bevallást teljesítenie, aki az AM könyvvel foglalkoztatott (ak)on kívül legalább egy biztosítottat foglalkoztat az általános szabályok alapján is. Lehet ,hogy ez megyénként változik, de több helyről is hallotta, hogy az őstermelőknek nem kell az AM-ás ról bevallást adni Mária

http://www.apeh/print /regiok/eszakalfold/aktualis/amk.html

valterjozsefne

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: smallerzsi » szer. ápr. 02, 2008 10:31 am

Sziasztok!

Az az APEH tájékoztató ha jól tudom tavaly készült. Írásos visszajelzés is jött tőlük, hogy nem kell jelenteni, telefonon is azt nyilatkozták (tavaly)

Idén felmerült bennünk a kérdés, hogy nem változott-e. Az Art. törvényt értelmezve kell beadni minden olyan magánszemélynek is, aki munkáltató vagy kifizető, tehát mi besoroltuk oda. Dehogy biztos legyen a dolog, telefonon is megkérdeztük, már azt mondják, hogy kell. (Bár arra, hogy telefonon mit mondanak, nem lehet mérget venni)

(Ha nem kell lejelenteni őket, akkor nem tudnák összefésülni a munkaügyi központok által adott jelentésekkel)

Az biztos, ha lejelented őket, azért nem fognak bűntetni.

smallerzsi

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » szer. ápr. 02, 2008 11:15 am

Sziasztok!

Én jelentek ilyet a 0808 bevallás 14. lapján!

Még nem szóltak, hogy feleslegesen küldöm be.

Üdv:             ildikó

Rózsa72

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: anais » szer. ápr. 02, 2008 12:42 pm

Sziasztok!

Igen kell a 0808 bevallást küldeni. Mindegy hogy őstermelő, hiszen akkor mikor és hogyan fogja bevallani hogy kit foglalkoztatott.Én is küldöm.

Üdv.

anais

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: andulka » szer. ápr. 02, 2008 1:00 pm

Sziasztok!

Az összefuttatással akkor lehet gond, ha az AM-könyvet nem zárja le a Munkaügyi Központ, tehát nem ad róla igazolást, nem jelenti az APEH felé.

De ezt előre nem lehet tudni, hogy vajon az alkalmi munkavállaló év végén elmegy-e a Központba, tehát én beadnám mindenképpen a bevallást.

(Valószínű, hogy idéntől pont emiatt mondja az APEH is, hogy be kell adni).

Üdv. Andi

andulka

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: esemesopis » szer. ápr. 02, 2008 4:23 pm

Sziasztok!

A fent idézett törvény részlet nem igy szól. Hanem így:

"27. az e bekezdés szerint havi adó- és járulékbevallás benyújtására kötelezett munkáltató, ha a tárgyhóban alkalmi munkavállalói könyvvel (AM könyv) rendelkező személyt foglalkoztat, e foglalkoztatási jogviszonnyal összefüggésben feltünteti az alkalmi munkavállaló AM könyvébe az adott hónapban történt alkalmi foglalkoztatás napjára (napjaira) beragasztott közteherjegy – hónapon belüli több napi foglalkoztatás esetén a közteherjegyek együttes – összegét, és a foglalkoztatás napját (napjait)."

Ez alapján szerintem teljesen világos, hogy jelenteni kell az AM könyvvel dolgozó adatait.

Mi jelentjük és már tavaly is jelentettük és eddig nem kifogásolta az APEH.

Mindenkinek szép estét kívánok!

esemesopis

0808 bevallás

HozzászólásSzerző: nmrozika » pén. ápr. 04, 2008 2:24 pm

Én is érintett vagyok a témában. V-né Mária válasza, és általa feltett APEH irányelv szerint járok el: csak azt az alkalmit jelentem, aki mellett van egyéb havi jelentési kötelezettség is! Art. 31.§ 27. „az e bekezdés szerint havi adó és járulékbevallás benyújtására kötelezett munkáltató, ha ...."Engem ez az  e bekezdés zavar. Melyik bekezdés szerint? Mért nem úgy írja:” 27. ha a tárgyhóban alkalmi....feltünteti....stb”, vagy 27. havi adó....benyújtására kötelezett az AM könyvvel...stb”Ha az e bekezdés az ADÓBEVALLÁS 31.§ egészére vonatkozik, akkor ez  nem azt jelenti, hogy meg kellene vizsgálni, hogy ki köteles havi bevallásra és ki a munkáltató (e bekezdés szerint), mert ezek kötelesek jelenteni (ha) AM könyvest foglalkoztatnak? Havi bevallásra kötelezett a munkáltató, kifizető, magánszemély munkáltató... ( Art.31.§(2) )Munkáltató: munkaviszony alapján Tbj.4§a foglalkoztatottak tekintetében...((Art.178§ 23 .)Kifizető: adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat, Tbj.4§a alapján a foglalkoztató ((Art..178.§ 18.) 

Szerintem havi bevallásra nem kötelezett az, aki csak alkalmi könyvest "foglalkoztat", mert nem munkaviszony alapján juttat és bár adóköteles jövedelmet juttat, de az 1997. év LXXIV.tv.3.e) alapján teljesíti „ az... SZJA valamint... az Art. rendelkezésitől eltérően e tv. rendelkezéseinek figyelembevételével a kifizetőre (munkáltatóra) vonatkozó szja kötelezettségét.”

Az Art. 31.§ 27. nincs feketével szedve, tehát nem változott 2007-hez képest. A tavalyi APEH állásfoglalások szerintem így érvényesek erre az évre is.

Rozi

nmrozika

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás