Adófórum

Adózási és számviteli információk

Mit tegyek az adószámmal,ha megváltozott a nevem?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: pisze » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Mi a teendőm abban az esetben,ha én kiváltottam az őstermelőknek kötelező adószámot, de azóta férjhez mentem és megváltozott a nevem?Az APEH-nál azt mondták ne fogalkozzak vele, de nyugtatömböt a leánykori nevemre akarják adni, nem a férjes nevemre hiába írattam át az adóazonosítójelemet is!
pisze

HozzászólásSzerző: magdika65 » csüt. márc. 13, 2008 6:30 pm

Az én megítélésem szerint a változást mint minden más okmányon is ( pl. személyigazolvány stb.) át kell íratni. 
magdika65

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. márc. 13, 2008 7:42 pm

Az őstermelői igazolványodat is átírattad? És ki az, aki kizárólag a leánykori nevedre akar adni nyugtatömböt? A kereskedő? Neki aztán végképp nincs köze hozzá, a bemutatott okmányra kell kiadnia.
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 13, 2008 7:43 pm

Sziasztok! Szerintem a névváltozás a lakcimváltozáshoz hasonlóan  az okmányirodai bejegyzést követően hivatalból kerül az APEH-nál átírásra. A változásbejelentő lapon nem látok ilyen rovatot. Mutasd be a személyi igazolványod, azzal igazolhatod a névváltozást a nyomtatványboltban. . Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: eszter101@netelek.hu » csüt. márc. 13, 2008 7:59 pm

Sziasztok Én is voltam hasonló helyzetben a névváltozást az APEH-nél az adóazonositószám igénylő nyomtatványon tedd meg,azon kellett a módositást beadni és fénymásold le mellé a házassági akvi kivonatod.De ugyanakkor az OEP-nél is módositanod kell,ott személyesen lehet ott kell egy nyomtatványt kiállitani és amellé is kell a háassági akvi kivonat másolata. Utána a falugazdász is átvezeti az őstermelőo igazolványodon a változást majd a 08t101-es első oldalát küldtem be melyre már ráirtam a kapott adószámot és amellé is mellé tüztem az akvi kivonat másolatát és az egyik példányát visszaküldték cimemre.Eszter
eszter101@netelek.hu

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. márc. 13, 2008 11:03 pm

Sziasztok!

Látjátok, előrelátónak kell lenni, és megtartani a saját nevet! Mennyi ügyintézést, kitöltögetést, pénzt (új igazolványok) megspórolhat az ember már házasságkötésnél. Aztán meg a válásnál :-))

(Ez csak egy kis gonoszkodás volt.)

Üdv: Böbe

validitas

Vissza: Adatszolgáltatás