Adófórum

Adózási és számviteli információk

AM könyvesek jelentése - 0808

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kisgulyi » pén. feb. 08, 2008 6:50 pm

Kedves Mari! Megtaláltam a választ a kérdésedre. Am könyvvel foglalkoztathat olyan magánszemély is, aki nem vállalkozó, nem Áfás, tehát nincs adószáma, az APEH felé befizetési, bevallási kötelezettsége nincs, azt a közteherjegy beragasztásával teljesíti. Ha a magánszemély kizárólag AM könyves személyt foglalkoztat nem terheli az Art.31.§(2.) bek.szerinti 0808 bevallás benyújtási kötelezettség. Az Art.31.§(2) bek.27.pontja szerinti adatokról csak annak kell bevallást adni, aki az AM könyvesen kívül legalább 1 fő biztosítottat foglalkoztat az általános szabályok szerint.Igy már világos. Üdv kisgulyi
kisgulyi

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. feb. 08, 2008 7:25 pm

Szia kisgulyi!  Szeretném megkérdezni , hol találtál erre a válaszra. Köszönöm. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: kisgulyi » pén. feb. 08, 2008 7:47 pm

Északalföldi Apeh Regionális Ig. Aktuális rovata http://www.apeh.hu/print/regiok/eszakalföld/aktualis/amk.html
kisgulyi

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. feb. 08, 2008 8:04 pm

Nagyon köszönöm Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. feb. 08, 2008 8:30 pm

Szia Mária!

Én még mindíg agyalok ezen. A Kisgulyi által idézett Észak-alföldi régiós tájékoztatást már ismertem, (ez a saját régióm is), még tavaly tették fel, amikor azon tipródtunk, hogy az őstermelőknek hogyan tudjuk jelenteni az AM-könyveseit adószám nélkül. Először azt mondták, hogy kérjenek adószámot és jelentsék, majd megszületett ez az állásfoglalás, hogy mégsem kell. Ebben "magánszemélyek"-re utal, nem tudom, hogy értelmezhetem-e ezt egyéni vállalkozókra is.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: kisgulyi » pén. feb. 08, 2008 9:21 pm

Szerintem az egyéni vállalkozónak akkor is jelenteni kell az Am könyvest, ha nincs más alkalmazottja. Hogy magánszemélynek ne kelljen jelenteni, azt arra az esetre találhatták ki,hogy ha pl.az idős Juli néni megkéri a szomszédot egy rózsatő ültetésre és a törvény minden betűjének meg akar felelni,akkor a szomszéd elszalad a munkaügyi központba,Juli néni ragaszt, de ha még adószámot is kellene váltania, hogy lejelentse az Am könyvet inkább utálja a rózsát. Ez nem biztos, hogy jó válasz, de akkor miért találták volna ki ??? üdv kisgulyi
kisgulyi

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. feb. 08, 2008 9:45 pm

Vagy ha a szomszédnak meghozzák a tüzifát és a férjem nem tud neki segíteni behordani, amig el nem szalad a szomszéd közteherjegyet vásárolni. Meghozza a közt.jegyet, de nincs könyv, ezért valamelyikük a homlokára ragassza, nehogy már gond legyen belőle. Gyorsan átszaladok én is, nehogy véletlenül megkinálják a férjem valamivel, mivel akkor itt a természetbeni juttatás esete....Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: kisgulyi » pén. feb. 08, 2008 10:10 pm

Nagyon tetszik, ahogy folytattad a gondolatom és még lehetne ragozni... Ebben csak az a szomorú, hogy amíg a hivatali dolgokat lebonyolítanák, a Juli néni nem a rózsát szagolná, hanem alulról az ibolyát, a szomszéd jól megfázna....jön a vizitdíj és lassan szaladj,nehogy baleset érjen, mert, hogyan töltitek ki a baleseti jegyzőkönyvet? :) Bocsi, de ennyi humor kell , ebben a hajtásban. kisgulyi
kisgulyi

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás