Adófórum

Adózási és számviteli információk

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: remek » pén. máj. 25, 2012 10:02 am

Kedves Jessy!

Igen, vezetni kell. Annyi, hogy külön főkönyvi számlára könyvelem az árbevételeket, ez még megoldható. Na de kérdezem én: egyéni vállalkozónál (aki pénztárkönyvet vezet), ahol nem az árbevétel, hanem a jövedelem az alapja ugyan milyen nyilvántartást vezessek ahhoz, hogy meg tudjam mondani külön a tárgyévi eredményt a felügyeleti díjas részhez? Minden kis költséget osszak meg stb? Ezt nem gondolhatják komolyan!

Remek
remek

HozzászólásSzerző: bonnie895 » kedd máj. 29, 2012 10:00 am

A nébih honlapja szerint nem így van, ahogy írod :(
"GYIK > Felügyeleti díjjal kapcsolatos kérdések

Egyéni vállalkozó mely jövedelme képezheti a felügyeleti díj alapját? Milyen vállalkozói jövedelmek után kell felügyeleti díjat fizetni?

Az Éltv. 47/B. §-a szerint a felügyeleti díj mértéke az élelmiszerlánc felügyelet alá eső tevékenységekből származó - személyi jövedelemadó bevallásra köteles természetes személy - előző évi jövedelmének 0,1%-a. A jövedelem kategóriába a személyi jövedelem adó bevallás szerint mind az egyéni vállalkozói kivét, mind az egyéni vállalkozó átalányadózás szerint megállapított jövedelme, mind az egyéni vállalkozói tevékenységből származó jövedelem beleszámít."

http://www.nebih.gov.hu/kapcsolatfelvetel/gyik/felugyeleti_dij/faqentry_304440.html
eszerint a 447 és a 435-ös sorok kellenek.
bonnie895

HozzászólásSzerző: sz.judit » kedd máj. 29, 2012 12:39 pm

Egyéni vállalkozó által üzemeltetett kisboltra vonatkozóan,- mely éves árbevétele 2-3 millió -, kaptam választ, mely szerint mikro vállalkozásnak minősül, mely kizárólag végső fogyasztó számára értékesít.

Így az Élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről szóló XLVI. számú 2008-as törvény értelmében évi húszezer forint felügyeleti díj megfizetésére kötelezett, választási lehetősége nincs.

sz.judit

HozzászólásSzerző: bonnie895 » kedd máj. 29, 2012 12:41 pm

Egyetlen cégnek sem állított ki egész évben ÁFÁ-s számlát? Mert ha igen, akkor onnantól kezdve - szerintem - nem kizárólag végső fogyasztóknak értékesített..
bonnie895

HozzászólásSzerző: sz.judit » kedd máj. 29, 2012 12:51 pm

Szia
Sajnos csak pénztárgépes értékesítése volt, utólag meg már nincs mit tenni. De ez "szemétség", mert ha egy valamilyen cégnévre akár 100 Ft-os számlát kiállított volna, már rá lehetne fogni, hogy nem csak végső fogyasztónak értékesített. (2-3 ezer ft helyett így fizethet 20 ezret)
sz.judit

HozzászólásSzerző: bonnie895 » kedd máj. 29, 2012 12:58 pm

És nincs egy cég, vagy egyesület, vagy bárki, akinek el lehetne sózni azt a száz forintos számlát?
bonnie895

HozzászólásSzerző: remek » kedd máj. 29, 2012 2:01 pm

Szia!

Köszi a választ! Telefonon többször bombáztam őket a kérdéssel. Nem tudták, hogy mit értenek az egyéni vállalkozónál a jövedelem alatt, konkrétan rákérdeztem a jöv. kivétre is, de fogalmuk sem volt. Vártam egy hetet, újra próbálkoztam, s ekkor már határozottan közölték: az adóbevallás 447. sorának adatát kell beírni. E szerint jártam el, de akkor úgy tűnik, azóta változott az álláspontjuk. Tehát javíthatom a bevallást, kár, hogy nem vártam az utolsó napig. Mellesleg itt is fennáll: ha van merőben más, nem élelmiszerlánc felügyeleti díjas tevékenysége is, akkor hogyan mondom meg, hogy a jöv. kivétje mely tevékenységéből származott? Az árbevétel az tiszta dolog, tudom, hogy mely tevékenységből keletkezett.

Remek
remek

HozzászólásSzerző: bonnie895 » kedd máj. 29, 2012 2:09 pm

Ez igen jó kérdés.. ha esetleg utoléred őket telefonon, megírhatnád, hogy mit javasoltak.. én egyelőre ott tartok, hogy felülre beírom a két szám összegét, a tevékenység szerinti bontáshoz meg a 447-es sor összegét. Igaz, így csak a 447ből számol :P
bonnie895

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás