Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gk. költségtérítés 0708

Adatszolgáltatás

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd okt. 09, 2007 6:10 am

Sziasztok! Szia Szilvi és Kati1012!

Hát én mostmár nem tudom. Ugye megint csak eltérőek a vélemények, és többször átolvatam a 0708 kitöltésiét, meg amit Marcsi ajánlott linket, de viszont abból nekem egyértelműen nem derül ki, hogy ez hogy jön át a 0708-ba. Ti hogy csináljátok? Továbbra sem fogjátok beírni, ahogy eddig?

Üdv. Kata

kovalkata

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd okt. 09, 2007 6:16 am

Szia Marcsi!

Most végül is nem értelek, mert úgy értelmezem, hogy a 3. és 8. hozzászólásod pont ellenététes egymással. Melyik a jó?

Üdv. Kata

kovalkata

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd okt. 09, 2007 6:42 am

Szia Kata!

Nem tudom. Régen ez nem volt probléma, akkor az adóbevallásban is szerepeltetni kellett. Most jó ideje nem. Az Apeh tájékoztatóban, egyébként a bevallásról egy szó sincs. Igaz én tagnak nem számolok el költségtérítést csak alkalmazottnak. Ne haragudj Kata, de most erre nem tudom mi a jó válasz utána kéne járni, kutakodni, meg is próbálom. Jó lenne, ha valaki érdemben hozzátudna úgy szólni, hogy konkrétan ide írja, hogy hol van ez leírva. Nem emlékszel véletlenül, hogy a Gyergyó István által írtak melyik topikban volt, mi volt a címe? Jó lenne megtalálni.

Üdv.: Szilvi

stamasi

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd okt. 09, 2007 7:20 am

Szia Szilvi!

Dehogy haragszom, hogy nem tudod rá a jó választ (ha egyáltalán létezik olyan a jogszabályok értelmezésénél), és én miattam nehogy most elkezdj kutakodni, ha van más dolgod is! Csak azt hittem, hogy éppen Nálad is élő probléma ez most. Probáltam privát levelet írni Gyergyoiistvánnak, de nálam ez a funkció egy ideje nem működik. Sőt pár napja annyira lassú a Fórum, hogy már idegbajt kapok, mire valamit ügyködni tudok benne. Talán azt a régi kérdést megpróbálom én is előszedni.

Üdv. Kata

kovalkata

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: peter.maria@axelero.hu » kedd okt. 09, 2007 7:24 am

Sziasztok!

A kitöltési utasítás 382 sorra vonatkozóan ugye azt írja, hogy a bevallásban nem kell feltüntetni a kiküldetési rendelvény alapján fizetett utazási és élelmezési költségtérités összegét, ha az a bizonylat nélkjül elszámolható költségek mértékét nem haladja meg. Ha viszont a munkáltató többet fizet az előzőeknél akkor mindenképpen be kell vallani az ebből származó jövedelem mértékét. Úgy gondolom , hogy eddig teljesen tiszta a dolog.

De mi van, ha ezt a társaság fizeti tagjának.

A 386 sorra vonatkozóan  a kitöltési utasítás szerint ha a társaság ad tagjainak költségtérítést, akkor azt itt kell feltüntetni és a költség a saját gépjármű használatára vonatkozó szabályok szerint érvnyesíthető.

Azaz a 386 sornál be kell jelölni a kis kockába, hogy mi alapján kerül a költség elszámolásra attól függően, hogy nyilatkozott-e a magánszemély a költség elszámolásának módjáról.

Tehát mindenképpen ebbe a sorba be kell vallani a bevételt és vele szemben az elszámolt költségeket, mert ha elolvassátok az SZJa törvény 25 par. (2) bekezdését, ami azt mondja ki, hogy a nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell fiegyelembe venni amelyet....... és felsorolja többek között a c.) pontban a munkáltató által kiküldetési rendelvény alapján hivatali, üzleti utazási költségtérítését, feltéve ha annak összege nem haladja meg a jogszabályokban előírt mértéket. DE CSAK AKKOR!! Ergo ha meghaladja, akkor bevétel és be is kell állítani a bevallásba !

A 2. bekezdésben azonban nincs felsorolva a költségtérítés, melyet a tagok részére folyósít a társaság.

Ez teljes egészében bevételnek számít , mellyel szemben költséget lehet elszámolni. A gépjárművek esetében a saját gépjármű használatára vonatkozó szabályok szerint. 

Remélem, hogy így már érthetőbb a helyzet. 

Marcsi 

peter.maria@axelero.hu

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd okt. 09, 2007 7:41 am

Szia Marcsi!

Mostmár lehet hogy én vagyok a teljesen hü..., de ezzel most még jobban összezavartál. Ebben az esetben szó nincs kiküldetési rendelvényről. Havi rendszerességgel vezeti a cég hivatali útjainak érdekében az útnyilvántartást, az apeh által engedélyezett mértékig van neki kifizetve a költségtérítés, egy fillérrel sem több. Ebben az esetben semmiféle jövedelme nem keletkezik, mert ez az az eset, amikor bizonylat és nyilatkozat nélkül a bevétellel szemben ugyanazt az összegű költséget számolja el. Tehát ahogy Te is írod:

"annak összege nem haladja meg a jogszabályokban előírt mértéket. DE CSAK AKKOR!! Ergo ha meghaladja, akkor bevétel és be is kell állítani a bevallásba !"

Attól, hogy a 2. bekben nincs felsorolva a tagoknak fizetett költségtérítés, attól ez még ugyanolyan elszámolású és nullás jövedelem. (Megjegyzem, én még mindig inkább afele hajlok, hogy be kellen írni nullásan is, csak feleslegesen nem szeretnék önrevíziót csinálni az előző két hónapra. Az e havit még 12-it van időm eldönteni.)

Üdv. Kata

kovalkata

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 09, 2007 7:50 am

Sziasztok!

Marcsival egyetértve az alábbi a helyzet:

- alkalmazottnak nem útnyilvántartás, hanem kiküldetési rendelvény (2 pld-ban kitöltve, 1 a dolgozóé, stb., SZJA tv. pontosan leírja) fizetek saját gk. használat térítést. Ha a megfelelő mértékig (APEH üzemanyagár, norma, stb. nem ismétlem),  akkor nem kell bevallani, sem 0708-on, sem a munkavállalónak; ha többet fizetek neki, vagy átalányt (abból SZJA-t is vonni kell), akkor vallani kell;

<>- tagnak fizetek: neki nem fizethetek kiküldetési rendelvény alapján, hanem útnyilvántartás alapján kell, ezt viszont be kell vallani a 0708-on, ahogy Marcsi írta, és be kell írni a magánszemély bevallásába is, még akkor is, ha a jövedelem nulla belőle, mert bevétel=költség.

<>Remélem, így már tiszta a kép. Üdv: Böbe

validitas

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd okt. 09, 2007 7:53 am

Szia Böbe, sziasztok!

Tiszta, tehát ezek szerint kénytelen vagyok emiatt helyesbítést (nem önellenőrzést) küldeni az előző két havi 0708-ra.

Üdv. Kata 

kovalkata

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: validitas » kedd okt. 09, 2007 7:59 am

Szia Kata!

Sokan nem írják be még az M30-ba sem, mert nincs belőle jövedelem. Szerintem tisztább, ha beírod, bár a helyesbítés is marcerás egy kicsit.

(A fórum egyébként nekem is  szörnyen akadozott, nem is jöttem egy ideig, de azt hittem, nálam volt a hiba. Most megnyugtattál, köszi:)).

Üdv: Böbe 

validitas

Gk. költségtérítés 0708

HozzászólásSzerző: peter.maria@axelero.hu » kedd okt. 09, 2007 8:00 am

Szia Kata !

Tagoknál nem lehet kiküldetési rendelvény csak ha alkalmazott. Ha nem alkalmazott akkor is kaphat gépkocsi használatra költségtérítést, de akkor útnyilvántartást vezet. Én az alkalmazottaknak kiküldetési rendelvény alapján fizetett költségtérítésre írtam azt, hogy ha meghaladja a jogszabályokban előírt költségtérítés összegét a kifizetett gj. költségtérítés akkor az a munkaviszonyból származó költségtérítés sorába mindenképpen be kell vallani.(382 sor)

Én is azt írtam, hogy a tagoknak fizetett költségtérítést viszont mindenképpen be kell vallani a 0708-ason (386 sor) függetlenül attól, hogy származik-e belőle jövedelem, vagy sem. 

Abban igazad van, hogy mindenképpen  nullás jövedelem , csak az a különbség, hogy az egyik bevételnek számít és mindenképpen be kell vallani(vele szemben költség számolható el), a másik pedig nem számít bevételnek, tehát nem kell bevallani.

Marcsi 

Marcsi

peter.maria@axelero.hu

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás