Adófórum

Adózási és számviteli információk

Társ.vállalk. EVA-s beltag kötelezettségei

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: joesh » szer. okt. 03, 2007 8:43 am

Kedves Anikó!
Az a baj, hogy mikor már kezdeném megérteni, mindig belép valami új elem, ami totál "bekavar". Bocs a késői válaszért, de igyekeztem utána járni a fórumon, mielőtt válaszolnék.

Tehát:
1. a segítő családtag aki egyben kültag is nem kapna semmilyen jövedelmet a Bt.-től,  még a min.bér 30%-t sem, ha ezt megtehetem. Miért kéne az EVA-s bevételt szétszabdalni, én tartanám el. Így a Tbj.szerint nem minősul biztosítottnak, tehát járulékokat sem kéne fizetnem szerintem.
Tbj. 4. § E törvény alkalmazásában:g) Segítő családtag: az egyéni vállalkozónak, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság természetes személy tagjának az a közeli hozzátartozója, aki az egyéni vállalkozói tevékenység gyakorlásában, illetőleg a társaságban személyesen és DÍJAZÁS ELLENÉBEN - nem munkaviszony keretében - munkát végez, kivéve......stb.

+ ADÓFÓRUM lásd.
http://www.adoforum.hu/tema/456/segito-csaladtag?wa=ADO0709

+ szintén ADÓFÓRUM lásd
http://www.adoforum.hu//?fejezet=5&alfejezet=0&tartalom=0&cid=30751&wa=edas0708h
Eszerint havonta fizetniük kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot mindazoknak, akiknek nincs érvényes egészségbiztosítási jogviszonyuk, márpedig fentiek alapján erről van szó.
Rozalinda is erre utal utolsó válaszában.
Így idézem "Általában a minimálbér 9 százaléka a legkisebb fizetendő összeg, ez most körülbelül ötezer-nyolcszáz forint".

Mit gondoltok?
Kösz.
joesh

joesh

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. okt. 03, 2007 9:29 am

Joesh, több baj is van itt.

1. Az élettárs nem közeli hozzátartozó, "csak" hozzátartozó (Ptk. 685.§ b)pont ). Tehát mivel a Tbj. tv. 4.§ g) pont közeli hozzátartozót ír elő, a segítő családtagi besorolás sajnos nem jó.

2. Amit most tehetsz: sürgősen munkát szerzel a Bt-nek, és mindkettőtökre legalább a minimálbérig fizeted belőle a járulékokat, illetve legalább magadnak, és az élettársad pedig igazoltan nem végez munkát a Bt-ben, viszont az egészségbiztosítóval szerződik; vagy megszünteted vagy eladod a Bt-t. De ez utóbbi esetben kettőtöknek kell az eg.biztosítóval szerződni, és még mindig nincs jövedelmed. Nagyon nehéz további tanácsot adni, hiszen ez messzemenően nem csak adózási kérdés, hanem életviteli, üzletviteli tanácsadás is lenne. Ez pedig nem ennek a fórumnak a témája.

3. "Miért kéne az EVA-s bevételt szétszabdalni" - A kérdésed költői. A válasz: mert momentán ilyenek az ország jogszabályai.

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: Rozalinda » szer. okt. 03, 2007 12:18 pm

Szia  joesh!

El voltam  utazva, azért  nem  kapcsolódtam a  beszélgetésbe.  Anikó tévutra  vitt  a válaszával. Én nem  osztom a   nézetét.

Te viszont  megtaláltad a  megfelelő jogszabály helyet,  és  a  fórumon  amire   hivatkozol   az  is  helyes.   Szóval  az  élettársad   lehet  segitő  családtag a BT-ben.  Valamelyik   kérdésnél  még  a  jegyest is   körbejártuk  ilyen  szempontból.   Ha  kevesebb  a   jövedeleme  a minimálbér  30 %-nál nem  kell járulékot fizetni  utána,  de  nem  is  biztositott.   Jól  látod,   hogy  ez  esetben  eltartott  közeli hozzátartozóként,ha  fizeti  a minimálbér  9 %-t, akkor   orvosi  ellátásra  érvényesiti  a  TAJ  kártyát. Erről  is  van  több  topik. 

Kérhet  Hatósági bizonyitványt  az  önkormányzati  polgármestertől,  ha  az  egy  főre  jutó  jövedelem kevesebb  az  öregségi  nyugdij minimumnál.   Ekkor   a   járuléka  2442 Ft havonta,ami  érvényesiti  a  TAJ  kártyát.  Ezt  az  igényt  a  07T1011  bejelentőlapon  jelenti  az  APEH-nak. 

Gyorsan  és  nagy  vonalakban  ez  a  lényeg.    Látom   már  nyomoztál  a  megoldás  irányában.    Az  ajánlott   irodalom  az  APEH  honlapján  is  van.    Javaslom  olvasgatásra.Rozalinda!   

Rozalinda

HozzászólásSzerző: joesh » csüt. okt. 04, 2007 12:13 pm

Szia Rozalinda!

Örülök hogy megjöttél és megnyugtattál. Anikónak is köszönöm, bár ha Ti szakmabeliek is máshogy csínálnátok, képzeljetek el engem mint kívülállót.

Anikónak idézem a Ptk.-t. ez szerintem meggyőzi (link a magyarorszag.hu-ról)

http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=95900004.TV&cel=P(599)B(1-2)#xcel

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

685. § E törvény alkalmazásában

b) közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;

1./ Ami még zavar, azt írod korábban, idézem:  "3./   Lehet  segitőcsaládtag  a kültag.  Biztositott akkor  lesz,ha  jövedelme  több  a minimálbér  30 %-nál.Bejelentőlapot  irsz  róla 07T1041,    biztositási  jogviszony  kód:  segitőcstag.

Ennek mi a törvényi háttere?

Mert ha kültag akkor

Tbj. 4§-a szerint, idézem:

d) Társas vállalkozó:

1. a betéti társaság bel- és kültagja, ....... stb.

és mint ilyen, mi a biztosítási jogviszonya, erre vonatkozólag nem találtam utalást, hogy mikor válik biztosítottá. Tbj. 27. § (1) feltételez jövedelmet a  társas vállakozónak , de a mi  esetünkben nincs jövedelem .

továbbá a segítő családtaggal kapcsolatban mint írtad:

2./ Ha nincs jövedelme a segítő családtagnak akkor is kell 07T1041?

3./ Ha 9% egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetünk akkor is kell 07T1011, vagy csak ha Hatósági bizonyítványt kér?

4./ És végül mi a pontos helye az ajánlott szakirodalomnak, az APEH oldalain?

Üdv.

joesh 

joesh

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. okt. 04, 2007 6:17 pm

Ptk. 685.§ (4) helyesen kiemelve:

b) közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; --------hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;

a gondolatjeleket  azért tettem bele, hogy hangsúlyosabb legyen a felsorolások elválasztása.

Tbj. 4§.

d) Társas vállalkozó:1. a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közhasznú társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony),

Hatehát a kültag személyesen közreműködik, akkori társas vállalkozónak minősül, ha pedig társas vállalkozó, akkor az 5. §. f) pont alapján biztosítottnak minősül. (Ebben a bekezdésben a kiegészítő tevékenységű megnevezés a nyugdíj mellett dolgozókat takarja).

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: joesh » pén. okt. 05, 2007 7:32 am

Szia Anikó!

A társasági szerződésünkben a kültag ki van zárva  a személyes közreműködésből. Ez is megérne egy misét, hogy miért, röviden csak annyi, hogy csak így kaphatott korábban munkanélküli segélyt. Emiatt nem lehet biztosított mint társas vállakozó, csak mint segítő családtag dolgozhat, így bele sem köthet senki, szerintem.

joesh 

joesh

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » pén. okt. 05, 2007 7:55 am

HA ez így benne van a társasági szerződésben, akkor tiszta sor. Mint írtam, segítő családtagként nem dolgozhat a korábban említettek (Ptk +Tbj)  miatt. 
aniko.varga2006

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás