Joesh, több baj is van itt.
1. Az élettárs nem közeli hozzátartozó, "csak" hozzátartozó (Ptk. 685.§ b)pont ). Tehát mivel a Tbj. tv. 4.§ g) pont közeli hozzátartozót ír elő, a segítő családtagi besorolás sajnos nem jó.
2. Amit most tehetsz: sürgősen munkát szerzel a Bt-nek, és mindkettőtökre legalább a minimálbérig fizeted belőle a járulékokat, illetve legalább magadnak, és az élettársad pedig igazoltan nem végez munkát a Bt-ben, viszont az egészségbiztosítóval szerződik; vagy megszünteted vagy eladod a Bt-t. De ez utóbbi esetben kettőtöknek kell az eg.biztosítóval szerződni, és még mindig nincs jövedelmed. Nagyon nehéz további tanácsot adni, hiszen ez messzemenően nem csak adózási kérdés, hanem életviteli, üzletviteli tanácsadás is lenne. Ez pedig nem ennek a fórumnak a témája.
3. "Miért kéne az EVA-s bevételt szétszabdalni" - A kérdésed költői. A válasz: mert momentán ilyenek az ország jogszabályai.
Szia joesh!
El voltam utazva, azért nem kapcsolódtam a beszélgetésbe. Anikó tévutra vitt a válaszával. Én nem osztom a nézetét.
Te viszont megtaláltad a megfelelő jogszabály helyet, és a fórumon amire hivatkozol az is helyes. Szóval az élettársad lehet segitő családtag a BT-ben. Valamelyik kérdésnél még a jegyest is körbejártuk ilyen szempontból. Ha kevesebb a jövedeleme a minimálbér 30 %-nál nem kell járulékot fizetni utána, de nem is biztositott. Jól látod, hogy ez esetben eltartott közeli hozzátartozóként,ha fizeti a minimálbér 9 %-t, akkor orvosi ellátásra érvényesiti a TAJ kártyát. Erről is van több topik.
Kérhet Hatósági bizonyitványt az önkormányzati polgármestertől, ha az egy főre jutó jövedelem kevesebb az öregségi nyugdij minimumnál. Ekkor a járuléka 2442 Ft havonta,ami érvényesiti a TAJ kártyát. Ezt az igényt a 07T1011 bejelentőlapon jelenti az APEH-nak.
Gyorsan és nagy vonalakban ez a lényeg. Látom már nyomoztál a megoldás irányában. Az ajánlott irodalom az APEH honlapján is van. Javaslom olvasgatásra.Rozalinda!
Szia Rozalinda!
Örülök hogy megjöttél és megnyugtattál. Anikónak is köszönöm, bár ha Ti szakmabeliek is máshogy csínálnátok, képzeljetek el engem mint kívülállót.
Anikónak idézem a Ptk.-t. ez szerintem meggyőzi (link a magyarorszag.hu-ról)
http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=95900004.TV&cel=P(599)B(1-2)#xcel
ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK
685. § E törvény alkalmazásában
b) közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;
1./ Ami még zavar, azt írod korábban, idézem: "3./ Lehet segitőcsaládtag a kültag. Biztositott akkor lesz,ha jövedelme több a minimálbér 30 %-nál.Bejelentőlapot irsz róla 07T1041, biztositási jogviszony kód: segitőcstag. "
Ennek mi a törvényi háttere?
Mert ha kültag akkor
Tbj. 4§-a szerint, idézem:
d) Társas vállalkozó:
1. a betéti társaság bel- és kültagja, ....... stb.
és mint ilyen, mi a biztosítási jogviszonya, erre vonatkozólag nem találtam utalást, hogy mikor válik biztosítottá. Tbj. 27. § (1) feltételez jövedelmet a társas vállakozónak , de a mi esetünkben nincs jövedelem .
továbbá a segítő családtaggal kapcsolatban mint írtad:
2./ Ha nincs jövedelme a segítő családtagnak akkor is kell 07T1041?
3./ Ha 9% egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetünk akkor is kell 07T1011, vagy csak ha Hatósági bizonyítványt kér?
4./ És végül mi a pontos helye az ajánlott szakirodalomnak, az APEH oldalain?
Üdv.
joesh
Ptk. 685.§ (4) helyesen kiemelve:
b) közeli hozzátartozók: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér; --------hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa;
a gondolatjeleket azért tettem bele, hogy hangsúlyosabb legyen a felsorolások elválasztása.
Tbj. 4§.
d) Társas vállalkozó:1. a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közhasznú társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony),Hatehát a kültag személyesen közreműködik, akkori társas vállalkozónak minősül, ha pedig társas vállalkozó, akkor az 5. §. f) pont alapján biztosítottnak minősül. (Ebben a bekezdésben a kiegészítő tevékenységű megnevezés a nyugdíj mellett dolgozókat takarja).
Szia Anikó!
A társasági szerződésünkben a kültag ki van zárva a személyes közreműködésből. Ez is megérne egy misét, hogy miért, röviden csak annyi, hogy csak így kaphatott korábban munkanélküli segélyt. Emiatt nem lehet biztosított mint társas vállakozó, csak mint segítő családtag dolgozhat, így bele sem köthet senki, szerintem.
joesh
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég