Adófórum

Adózási és számviteli információk

0901 bevallás nullás kitöltése

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. jan. 25, 2010 1:59 pm

Szia Margó!

A 0901-02 lapon a 01,02,0307 és 08,09,10és 14 sorokba kell tenni nullát.

Üdv. Olga

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: ticus » hétf. jan. 25, 2010 3:08 pm

Én ma kérdeztem az APEH általános ügyféltájékoztató centerén keresztül, hogy ha valaki beadta a 09NY-t egész évre a 0901-esre, annak kell-e most valamit beadni a szakképzés miatt, azt válaszolták, hogy nem, miután értetlenkedtem, még másokat is megkérdezett az ügyintéző az osztályról, és amindenki azt mondta, hogy nem. Viszont állítólag a félévi szakképzési előlegnél nem fogadják el a 09NY-t, merthogy annak a bevallási időszaka 04.01-06.30. lett volna.
ticus

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. jan. 25, 2010 3:56 pm

Szia!  Úgy látszik attól függően válaszolgatnak, hogy éppen milyen kabát van a válaszolón az nap..

Feltették az NY nyilatkozat tájékoztatót, ami alapján mindenki minfélét értelmezhet, ha felhívja őket az ember (én meg szoktam játszani, hogy más-más régiós irányító számot ütök be..) akkor összevissza válaszolnak..   Én most komolyan gondolkodom azon, hogy nem adok be 2010-re NY-et semmire, hanem fogom küldeni magát a nullás bevallásokat.. csak nyugodtan dolgozzák fel és szerepeltessék az adófolyószámlán a nulla bevallást, mert egyébként a 09NY-el kapcsoatban szart se jeleznek az adófolyószámlán..   Az összes kavarás elkerülhető lett volna egyetlen mondattal az APEH portálon az NY segítő/magyarázó tájékoztatóban, vagy magában a 09NY-ben!

Akkor a Te válaszolód úgy gondolja, hogy pld-ul 2010-re az NY-est a 1001-re az éves bevallónak úgy kellene beadni, hogy egyik soron: 2010.01.01-12.31, a következő soron: 2010.04.01-2010.06.30-ig, vagy nekem akiknek leginkább havisa van, fel kellene sorolnom a nullás esetében, 12 soron, hogy 1001. jan.01-jan.31, aztán febr.01-febr.28..  vagy mi van?  Azz már mindenképpen durvának tartom és semmiből nem kiolvashatónak, vagy ki következtethetőnek, hogy a féléves szakképzési előleg nemleges nyilatkozatnak azért nem lehetne efogadható a január 01-12.31-ig tett nyilatkozat, mert a szakkéépzési előleg egy ezen belüli szerepeltetendő időszak, bevallási időszakot tekintve, ráadásul valójában az előleg féléves időszakra vonatkozik...

Én most az írásod kapcsán eldöntöttem, hogy minden éves bevallónak beadom magát a 0901-est nullásan, annak is akinek adtam be 2009-re 09NY-est, és azoknak a havi, negyedéves bevallásra kötelezetteknek is magát a 0901-et fogom beadni nullásan, akiknek adhatnám az NY-et 02.25-ig, a megjegyzésbe pedig beírom, hogy 2010.02.25-i kötelezettségű bevallás teljesítése. 2010-re pedig nem is foglalkozok az NY-el.   

Mert azt már le sem írom, hogy mit műveltek azzal az ev-vel, akinek nincs vállalkozói kivétje az ev-ban és kötelező járulékfizetést társasvállalkozóként vállalta, s a társasvállalkozásnál járulékozott, így 2009-re 09NY-et adott be 2009. febr.10-én!!  Most adhatta be visszamenőleg magát a 0958-ast nullásan..  a 09NY-nek a korábbi kitöltési útmutatóját meg már meg sem lehet nézni, legalább is sehol nem találjuk az APEH portálon..  

Most az NY-nél már tudott, hogy un. főfoglalkozású ev. nem adhat NY nyilatkozatot..., de az most sincs tisztázva, hogy a társasvállalkozás melletti ev., akkor nekik most főfoglalkozású ev., vagy több biztosítási kötelezettséggel járó..  meg az sincs tisztázva, hogy a munkaviszony melletti ev-nek a 1058-ason szerepeltetni kell a munkáltatójának az adószámát, hogy akkor ha neki nincs bevallani valója, akkor adhat-e magáról Ny-et, vagy nem adhat, hiszen van egy olyan adat (a  munkáltató adószáma), amiről lehet, hogy nemlegesség esetében is számot kell adnia?! Vagy akkor miként kell értemezni az NY lehetőséget..  Majd 2011. január elején mikor majd leveszik esetleg az NY nyomtatványt és kitöltési tájékoztatóját is, majd akkor fognak ugrálni, hogy ja.. hát ez nem adhatott volna NY-et.. hanem csak nullásan a 1058-ast havonta!

Az adózó hülyét kap attól, hogy a nullát akkor hogy vallja be, hogy jó legyen. Bocs, de tényleg kiakasztó..főleg, ha hozzá veszem a többit, amiben meg se tud nyikkanni az ügyfélszolgálatos, vagy ha igen összevissza beszél, majd közli, hogy inkább küldjem már el írásban..   Üdv. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: sublót1 » szer. jan. 27, 2010 12:31 pm

Kedves Melcsi!

Azt írod, hogy az "NY"-nél már tudott, hogy a főfoglalkozású egyéni vállalkozó nem adhat be "NY" nyilatkozatot. Már lehet, hogy a sok fától nem látom az erdőt, de létszi segíts, hogy miért nem.

Nincs alkalmazottja, tehát se 01, se 08 nincs

Segítségedet előre is köszönöm

Subi

sublót1

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. jan. 27, 2010 1:36 pm

Szia! A 1058 vonatkozásában nem adhat NY-et.  Bocs, ha ez nem egyértelmű a válaszból..Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. jan. 27, 2010 1:59 pm

Nekem is azt válaszolták az apeh-ban, hogy aki adott 09NY-et egész évre a 0901-et jelölve, annak nem kell külön beadni nullásan a 0901-et. Ennek ellenére én jómagam is be fogom adni a 0901-et nullásan, a szakképzésit jelölve és csak az m) oszlopba téve egy nullát. (a jan-dec.időszakokra nem kell beírni a nullákat)Tavaly ugyan ez a cirkusz volt. Akkor is így küldtem be, s elfogadásra, könyvelésre került. Ez már tényleg felháborító.... miért nem lehet egy mondatos szöveget abba a sz@r kitöltésibe beírni?????
madora100

HozzászólásSzerző: emzéperix » csüt. feb. 04, 2010 2:59 pm

Melcsi írta:

" meg az sincs tisztázva, hogy a munkaviszony melletti ev-nek a 1058-ason szerepeltetni kell a munkáltatójának az adószámát, hogy akkor ha neki nincs bevallani valója, akkor adhat-e magáról Ny-et, vagy nem adhat, hiszen van egy olyan adat (a  munkáltató adószáma), amiről lehet, hogy nemlegesség esetében is számot kell adnia?! Vagy akkor miként kell értemezni az NY lehetőséget..  "

Sziasztok!

A fentiekkel kapcsolatban van már valami egységes álláspont ? Tehát a munkáltató adószáma minek számít  ???????

Köszi ha válaszol valaki.

emzéperix

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. feb. 04, 2010 4:10 pm

Szia, Sziasztok!  Miután többször beszéltem az ügyfélszolgálatokkal: 3:1 arányban az győzött, hogy aki teljes adóévre szerepeltette a 09NY-en a 0901-et és azóta is nulla lenne, annak most 02.25-ig nem kell tenni ezzel már semmit.  (a 3:1 -be nem számolom azokat, akik azt mondták, hogy a biztonság kedvéért...)

Ami a dilemma és nem csak a 1058-assal, hanem a 1008M-el is..  amit feltettek kitöltési útmutatókat abban szerepel olyan, hogy ha nincs kötelezettség adat.. stb..  ugyanakkor ezen bevallások léptek a NYENYI helyébe is..  Tehát, ha a 1008M-et nézem, akkor  kellett NYENYI-t adni a nulla jövedelmű munkaviszony melletti társasvállalkozóról..   a 1008M-en szerepel, ha valaki több helyen társasvállalkozó, és főfogl.-ként a minimum jár fizetése másik társasvállalkozásnál van, akkor be kell írni, hogy ki az a másik társaság..  a 1058-al kapcsolatban leírtam korábbi hozzászólásomban a dilemmát..

február 01-én elég hosszasan beszéltem az APEH ügyfélszolgálattal, éppen egy értelmesebbet kaptam ki, többek között így arról is beszéltünk, hogy most akkor mi a fene van:  van EVÁ-s cégem, ahol 3 szem.közreműk.tag, mind heti 40 órás munkavisz. mellett.. a régi gyakorlatot és a társasváll-ra feltett információs füzetet nézve nem kellene adnom róluk 1008M-et..nullásan,  csak, hogy ott a Tbj.tv... ami alapján ezek biztosítottnak minősülnek  és már a NYENYI külön nincs, mert az Art. szerint tehát a 1008 keretében kell eleget tenni az adatszolgáltatásnak.. mikor, melyikért fognak megbüntetni, ha nem töltöm róluk a 1008M-en, hogy a jogviszonykódjuk az munkavisz.melletti társ.váll., hogy mikortól, stb.. attól, hogy a járulékalap és a jövedelem nulla. Megígérte, hogy utána néz és miután írásban is van náluk nyitott, még tanácskozás tárgyát képező kérdésem, rendelkezésükre áll a telefon számom, e-mail címem ... és visszajelzést ígért, mert hirtelenjében nem tudtak válaszolni.  Hát egyenlőre várok..

Most megfejeltem minden ilyen nullás járulékalapos tagnak a 08M-et és ugyanúgy a munkaviszony, társasváll.melletti ev-k 1058-asát.. hogy ha kiderül valami, akkor már vagy csak törölnöm kelljen, vagy éppen küldeni.

Ha valami kristályosodik, annyi időt szakítok, hogy itt visszajelzek.  Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: tepimail » csüt. feb. 04, 2010 4:24 pm

Köszi az információt, nálam ugyan ez a helyzet. Ugrásra készen várom a megoldást. 
tepimail

HozzászólásSzerző: emzéperix » csüt. feb. 04, 2010 4:28 pm

Melcsi, én is köszönöm. Közben azon gondolkodom, ha a munkaviszonyos nem nyilatkozhat az NY-en a nulláról, akkor ki nyilatkozhat ???  akkor kizárásos alapon csak a tanuló ?
emzéperix

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás