Adófórum

Adózási és számviteli információk

Előtársasági idő

Adatszolgáltatás

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jan. 22, 2010 10:41 am

Nem kell beadni, ha nem folytatott semmilyen gazd.tevékenységet.
validitas

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jan. 22, 2010 10:44 am

Azért kéne valami papír, ezt alátámasztandó. Akár egy megállapodás, akár egy taggyűlési jkv., amiben szerepel a dátum. Az ügyvezetőt csak akkor kell bejelentened, ha:

- az ügyvezetést munkaviszonyban látja el,

- vagy ha az ügyvezetésen kívül még személyesen is közreműködik a cég tevékenységében.

Ezt azért tisztázni kéne, mert maga az ügyvezetés nem keletkeztet biztosítási jogviszonyt, ha pl. díjazás nélkül látja el.

Üdv:Böbe

validitas

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » pén. jan. 22, 2010 11:02 am

Szia!

Az előtársasági időszakra nem kell bevallásokat külön benyújtani. (2,3,5 válasz)

Nyerkiné

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. jan. 22, 2010 1:52 pm

Sziasztok!  Nemrég olvasgattam a 1008-as kitöltési útmutatót és arra figyeltem fel, hogy ezt a bevallást, az előtársasági időszakról 2010-ben akkor is be kell adni, hogy ha egyébként nem kötelezett külön előtársasági beszámoló, stb. készítésére  11. oldal..  (bocs de csak így tudom bemásolni.  A többi 2010-es bevallást még nem néztem.. de ezt igen és gondoltam, hogy szólok: a 1008-ast be kell adni az előtársasági időszakról.., ami 2009-ben nem így volt.  Üdv.

A társas vállalkozások jelen bevallással érintett kötelezettségeikről az

előtársasági időszakban és abban az esetben is kötelezettek a 1008-as bevallásbenyújtására, ha az el

őtársasági időszakról az Szt. 135. § (6) bekezdése

értelmében nem kötelezettek külön beszámolót készíteni.

melcsi62

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jan. 22, 2010 2:26 pm

Marha jó!

Ember legyen a talpán, aki ebből kikavarja mit is akarnak.

Azt hittem, hogy 2010-től megváltozott az ART erre vonatkozó része, de nem, ugyanaz, mint tavaly.

(3) Soron kívüli bevallást kell benyújtani az adózónak valamennyi adójáról - kivéve a magánszemélyt saját személyében terhelő azon adókat, amelyekről éves adóbevallást köteles benyújtani - a bevallással még le nem fedett időszakról, ha

a) a számvitelről szóló törvény VII. fejezete sajátos beszámoló készítési kötelezettséget ír elő,

Itt a Vii. fejezetben van a 135. §.

Ezt én úgy értelmezem, arra vonatkozhat, ha pl az előtársasági időszak januártól 20-tól február 10-ig tart, a január hónapra ettől függetlenül be kell nyújtani a 08-ast, mert az havi bevallás (tehát nem soronkívüli). Viszont a februárról nem kell két bevallás, egyik 10-ig másik 28-ig; vagy ez hülyeség szerintetek????

tothkornelia69

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. jan. 22, 2010 7:17 pm

Szia!  Én már lassan azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e, vagy leány...   DE akárhogy nézem, a 1008-as kitöltési útmutatójában azt a beidézett szöveget, hát az előtársasági időszakot nem lehet másként időszaknak nézni, csak úgy, hogy egyébként az alapítástól a bejegyzésig lehet valaki előtársaság.. mikor azt vizsgálom, hogy előtársasági időszakban volt-e más gazdasági ügylete, mint maga az alapítás.. akkor azt az időszakot vizsgálom, amikortól megalakult a bejegyzése napjáig..

2009. október 01-én alakult egy KFT (megkerestek november 09-én) , adószámot kapott okt.21-én és bejegyezték okt.22-én..  Berigsztráltak meg minden.. én november 09-én rögtön az elején nem messze volt ugye a havi 0908-as bevallásadási kötelezettség.. hát gyorsan megcsináltam a 09NY-et a 0908-ra, hogy majd később el ne feledkezzek, mert közölték, hogy várhatóan 2010. februárig biztos, hogy nem lesz a cégben semmi..

Püff beírtam a 09NY-re, hogy a 0908-as 2009.10.01-2009.12.31-ig... Szilveszter környékén eszembe jutott, hogy megnézem már mi van a cégen E-BEV-ileg.. hát azt hittem dobok egy hátast: karácsonykor 12.25-én küldtek üzenetet, hogy nem fogdják be, stb. így-meg úgy.. hiba: a004 hibakód Még nem élő az adózó adószáma..  Mondom: nézd már, hát én csak azt adószámot tudtam beírni, amit ők adtak, akkor mi nem él rajta, adták okt. 21-én a nyilatkozat ment november 09-én..akkor mi nem élő?

Majd utána olvasva a dolgoknak és megnézve a dátumokat rájöttem, hogy az a baj, hogy 10.01-től írtam és nem akkortól amikortól bejegyezték, tehát nem 10.22-től... így gyorsan pótlólag beadtam magát a 0908-at nullásan  okt-22-okt.31-ig, majd a novemberit és decemberre vonatkozóan meg küldtem az NY-et, mert a január 12-i határidőt még nem csúsztam le...

Ha viszont 2010-ben az előtársaságról adni kell, akkor is ha nullás, akkor vajon azon szerepelhet-e majd bevallási időszak kezdeténél az alakulás napja, vagy csak az adószám megkapásának a napja??

Ha alakul 01.10-én, adószámot kap mondjuk, 01.17 én és bejegyzik 01.18-án, akkor vajon a 10.01.10 az szerepelhet-e a 1008-ra vonatkozóan kezdő dátumként, vagy nem?   Azt én is úgy gondolom, hogy egy adott hónapra vonatkozóan nem kell két bevallás, de egy újonnan alakult cégnél, akinek nincs külön előtársasági kötelezettsége (beszámoló,stb.) , annál nem mindegy, hogy a '08-as bevallás időszakának kezdeti dátuma mi..    Ha jól sejtem, akkor 2010-ben úgy kell csinálni, mint ahogy én tettem 2009. novemberében, amit viszont 2009-ben így nem fogadtak be....

Az ember már tiszta hülyét kap, hogy a semmit, vajon hogy kell bevallani..  Üdv.
melcsi62

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: fjozsefne » szomb. jan. 23, 2010 7:52 am

Beszéltem az apeh-al előtársasági idővel kapcsolatban, és azt mondták az előtársasági időm: 2010.01.18-2010.01.18-ig tart. Nem igazán értem, miért de nem veszik figyelembe az alapító okirat időpontját. Ha 2010.01.10-től adnám be a bevallásokat nem tudná a rendszerük értelmezni!

Meg csináltam a bejelentő bevallásokat, szerintettek ki hagytam valamit?
10T201T,10T180,10VAMO,10T041,1032 stat.,
Ip.adóból most én beadtam még egyet az önkormányzathoz, meg egyet az apehoz:10THIPA
Nem tudom a 10THIPAO-bevallás az mire szolgál?
Van még valami?
Köszönöm.

fjozsefne

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szomb. jan. 23, 2010 8:35 am

Az APEH-nél az adószám kiadása napjától élsz. Az előtte levő időszakkal nem tudnak mit kezdeni.
szedlacsek

Előtársasági idő

HozzászólásSzerző: hatita1 » szer. feb. 24, 2010 7:49 pm

Tavaly alakult cégemnél az előtársasági időszakról  beadott 0929eud nyomtatványt javítanom kellett, mert ha mondjuk 18.-án lett bejegyezve a cég, akkor  az előtársasági időszak 17.-ig tartott. 18-án már nem volt előtársaság.

hatita1

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás