Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bankszámla változás

Adatszolgáltatás

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: hedgehog » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha egy cég nevet, tulajdonost változtat,és a korábbi tulajok megszüntetik a bankszámlát, az újak nyitnának másikat akkor a kettő között mennyi idő telhet el? Ugyanúgy 15 nap, mint alakulásnál??  

Más téma: Eddig egyéni vállalkozóként végeztem akönyvelést, az ügyfeleim képviseletét is így jelentettem be. Januártól bt. formájában végzem majd. Ezt a változást jelentenem kell-e??

Előre is köszi: Betty 

hedgehog

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. dec. 31, 2007 4:46 pm

Szia Betty!

Nem tudom, a 15 napon mit értesz, szerintem bármikor nyithat új bankszámlát, amennyiben a szükséges iratok (alapító okirat, aláírási címpéldány, stb.) rendelkezésre állnak. A bankszámla megszűnését és az új számla megnyitását a bankok jelentik az APEH-nak, neked nem kell. A T202T-n (adatmódosítón) az új képviselőt (ha változott) kell jelenteni, meg a T1041-en kijelenteni a régi tagokat (tagi jogviszony), és be az újat.

Igen, úgy gondolom, a képviselet változást be kell jelentened, hiszen már egy társaság végzi. Akár más személy(pl. alkalmazott) is lehet, nem csak te.

Üdv: Böbe

validitas

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: HIDNA » hétf. dec. 31, 2007 6:15 pm

Ha a társaság ÁFA-körös bankszámlával kötelező rendelkezni.

Ha a régi tulajdonosok megszüntették, akkor javasolnám nagyon rövid időn belül az új számlát megnyitni.

Klári

HIDNA

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: hedgehog » kedd jan. 01, 2008 12:30 pm

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat!

A 15 napot úgy értettem, hogy ha egy új cég alakul alakulástól 15 napja van nyitni bankszámlát. Jelenteni tudom h. nem nekem kell. Így arra gondoltam, hogy vajon milyen törvényi szabályozás van a határidőre, ha egy számla megszűnik és nyitok egy újat. Mennyi idő telhet el a kettő között?? De persze igyekszenek majd újat nyitni mihamarb, csak érdekelt volna a törvényi szabályozás.

Köszönöm!!!

Betty 

hedgehog

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd jan. 01, 2008 4:29 pm

Szia!

Nem tudom, hogy van-e törvényi szabályozás. De a logika azt mondatja velem, hogy ha bankszámla-nyitásra kötelezett a cég, akkor egyetlen napra sem maradhatna bankszámla nélkül. Ha mégis lesz ilyen időszak, akkor mulasztási bírságra lehet számítani - ha egy ellenőrzésbe belefut ezen időszak vonatkozásában.

Zsanna 

kaloczy

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: validitas » kedd jan. 01, 2008 5:06 pm

Szia!

Próbáltam utánanézni, de mást nem találtam, mint hogy bankszámlával az áfa alanyoknak rendelkezniük kell. Valamint az újakra vonatkozólag az adószám kiadásától a 15 napot. Más határidőt nem találtam (pl.egy megszűnik, mennyi időn belül kell újat nyitni) sem az Art-ban, sem a a pénzforgalmi szolgáltatásokról és az elektronikus fizetési eszközökről szóló 27/2006. (XI. 20.) Korm. rendeletben.

Érdekes viszont, hogy az Art.172.§ (1) c) pntja szerint mulasztási bírsággal sújtható az, aki :

c) bejelentési (bejelentkezési, változásbejelentési), adatszolgáltatási, bankszámlanyitási kötelezettségét, továbbá bevallási kötelezettségét nem teljesíti,

Miután azonban erre határidőt nem találtam (bár attól még lehet), arra gondolok, hogy a 15 napot ajánlatos betartani, mert minden más esetben is ennyi a határidő.

Üdv: Böbe

validitas

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: Rozalinda » kedd jan. 01, 2008 5:19 pm

Szerintem egy  társas  vállalkozónak,  cégnek  folyamatosan kell  bankszámlával  rendelkeznie,  még  tulajdonos  változás  esetén.  Valóban  célszerü  az  uj  tulajdonosnak  uj  bankszámlán  fogalmazni.  De  ennek  megnyitása  mindenképpen  előzze  meg  a  régi  számla  megszüntetést.   A  bankszámla  nem  az  egymás,  a  tulajdonos  közötti  elszámolás  eszköze,  hanem  a  kifelé  partnerek,  hatóságok  felé  való  elszámolás  eszköze.  Annak  pedig  folyamatosnak  kell  lennie.
Rozalinda

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: drHouse » pén. jan. 04, 2008 3:08 pm

"Eddig egyéni vállalkozóként végeztem akönyvelést, az ügyfeleim képviseletét is így jelentettem be. Januártól bt. formájában végzem majd. Ezt a változást jelentenem kell-e?? "

Ugye ez beugratós kérdés, ha már eddig is a szakmában dolgoztál???

drHouse

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: hedgehog » pén. jan. 04, 2008 4:45 pm

Kedves Dr. House!

Ez a fórum nem a fricskázásról szól, nem tudom észrevetted-e??
Nem gondolnám, hogy baj ha a biztonság kedvéért mindent megkérdez az ember, én legalábbis nem érzem szégyennek!!
Ez egy kedves, segítőkész csapat, és egyetlen kérdező kérdéseit nem nézzük le!! Sőt beszéltünk már arról, is hogy ebben a bonyolult és mindenért bírságolós rendszerben már azt is megkérdezzük inkább ami egyértelmű!!

Nah de sebaj, találó a neved!!

Üdv: Betty 

hedgehog

Bankszámla változás

HozzászólásSzerző: drHouse » pén. jan. 04, 2008 4:49 pm

Szerinted véletlen a választás? :-)

drHouse

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás