Adófórum

Adózási és számviteli információk

Élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallása

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: Györgyusz84 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! :)

Láttam, hogy volt már kérdés a témával kapcsolatban.
De én ott tartok, hogy feladom. :D

Egyéni vállalkozóról szeretnék ilyen bevallást beadni. Ehhez kellene készíteni egy meghatalmazást. Amivel talán nem is lenne gond, ha nem 5-össel kezdődne az adószáma. Szépen kitöltöm, hogy céget regisztrálok, utótagnak odateszem, hogy "vállalkozás", minden más adatot is megadok, majd közli, hogy vállalkozás elnevezés nem lehet, holott a rendszer ajánlja a lehetőséget, majd jelzi, hogy az is hiba, hogy 5-ös az adószám kezdő karaktere...

Mit lehet tenni ilyen esetben? Hisz ha magánszemélyként csinálom a meghatalmazást, akkor nincs adószám, ráadásul az egyéni vállalkozó nem magánszemély. :)

Ez csak nálam jelent gondot? Valamit rosszul csinálok?

A cégeknek szépen ment a meghatalmazás elkészítése, a bevallás elkészítés is és már fel is adtam a meghatalmazásokat. De az egyéni vállalkozóval nem jutok 1-ről a 2-re. :(

Előre is köszönöm a segítséget! :)

Györgyusz
Györgyusz84

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd máj. 15, 2012 11:20 am

Szia Györgyusz!

Bármilyen meglepő:)), az egyéni vállalkozó magánszemély és itt tudod kitölteni.
A személyes adatainál kell az adóazonosító jelét megadni, elsősorban keresi a rendszer, ha már nyilvántartott azt fogja kidobni és akkor a bevalláson szerepel az 5-össel kezdődő adószáma is, ha nem:- a magánszemély felvitele címszót választod.

Remélem így már sikerül.

Üdv.
garbo50

HozzászólásSzerző: Györgyusz84 » kedd máj. 15, 2012 11:49 am

Szia! :)

Köszönöm a segítséget! :)
Viszont még az a problémám, hogy elkészítettem a meghatalmazást és odateszi a vállalkozó neve mögé az én keresztnevem. :D

Gondolom elrontottam valamit. :D Mert úgy nyomtatódott ki a meghatalmazás, hogy a megbízó Kiss Géza Györgyi... :D Ez hihetetlen, hogy nem jutok tovább. :D És hiába töröltem a meghatalmazást, az adatai így szerepelnek a nyilvántartásban. Ezt csak a T1-es lappal papíralapon tudom javítani?
Györgyusz84

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd máj. 15, 2012 12:06 pm

Ezt sajnos nem tudom, talán valaki járt hasonlóképpen és segít. Azt gondoltam a törléssel sikerül eltüntetni.
Próbáltad a törlés után újból előlről az egészet?
Nálam olyan hiba adódott, hogy a nyilvántartásukban szereplő ev tévesen megadott anyja néven szerepelt, ügyfélkapus regisztrációnál nem vette észre hogy lemaradt a két utolsó betű. Én úgy hagytam, amúgy is idegesítő egy dolog ez az egész:))

Lehet én a kinyomtatott meghatalmazást, ha egyébként elfogadták, és tovább tudsz lépni a bevallásra beküldésre , aláírás előtt áthúznám, ami téves adat rajta.Csináljanak vele, amit akarnak. Ezt már a mérgelődés hozta ki belőlem- visszatérve talán mások tudják a megoldást.

Üdv.
garbo50

HozzászólásSzerző: Györgyusz84 » kedd máj. 15, 2012 1:00 pm

Sajnos én is kezdek mérges lenni. :(
Töröltem és újra fel akartam vinni, de egy a hibás nevet hozza elő, így csak az marad, hogy új meghatalmazás, és a T1-essel pedig módosítom a hibás adatot és elfaxolom nekik. Úgy talán jó lesz minden.

Ha mégse, akkor kitalálják mit szeretnének és megírják egy levélben. :D

Nem bajlódok vele tovább! Azt mondta egyik ismerősöm, hogy igazából az adószám alapján fogják azonosítani a cégeket, egyéni vállalkozókat, így a névvel ne bajlódjak. :) Remélem így lesz. :)

Köszönöm a segítséget! :)
Györgyusz84

HozzászólásSzerző: Csigabiga » csüt. máj. 17, 2012 5:32 am

Sziasztok! Elnézést, hogy ide írok, de én is egy egyéni vállalkozónak adom be a bevallást. Nekem az adatok sikeresen felkerültek, de a jövedelem meghatározásánál elakadtam. Számomra a jövedelem az szja bevallásban szereplő módon a költségekkel csökkentett árbevételt jelenti. Az ev. nál ezt kell beírni?????? Valaki kérem segítsen!
Köszönöm!
Csigabiga

HozzászólásSzerző: remek » csüt. máj. 17, 2012 8:34 am

Kedves Csigabiga!

Én is itt akadtam el. Napokkal ezelőtt hívtam a NEBIH ügyfélszolgálatot, csak hebegtek-habogtak. Ma ismét hívtam, és ugyan az az ügyintéző már képben volt: adóbevallás 447. sorában szereplő számot kell beírni. Ez pedig a 2011. évi jövedelem.
Tehát aki veszteséges (akár 50 M Ft árbevétel mellett is) és nem végső fogyasztónak értékesít, az nem fizet.Na de ugye csak az élelmiszárlánc felügyeleti díj hatálya alá tartozó tevékenységnek kellene számítani. A jövedelem kategória (ab 447. sor) pedig mindenféle tevékenység összesített eredménye! Arról nem is beszélve, hogy egy csak végső fogyasztóknak értékesítő kis bolt viszont akinek pl 3 M Ft az éves árbevétele, meg kell, hogy fizesse az évi 20 E Ft átalánydíjat. Ez abszurdum.
Úgy döntöttem várok még az egyéni vállalkozó bevallásával.
Esetleg van valakinek valami egyéb információja?
remek

HozzászólásSzerző: sz.judit » csüt. máj. 17, 2012 8:59 am

Sziasztok. Eddig Én is mindenhonnan azt az információt kaptam, hogy egyéni vállalkozó, élelmiszer jellegű vegyes kisker. tevékenységgel, évi 2-3 millió Ft-os árbevétel (nem jövedelem) mellett évi 20 ezres díjat köteles fizetni.
sz.judit

HozzászólásSzerző: Csigabiga » hétf. máj. 21, 2012 8:51 am

Kedves Remek!
Beküldtem a bevallást, a gondolatmenetem hasonló volt mint a Tiéd, de össze vissza bogarászva a törvényeket csak oda tudtam kilyukadni, hogy mikrovállalkozásnak számít az egyéni vállalkozó, és tételes elszámolást nem tudtam bejelölni neki, csak a kis és középvállalkozóknál lehetett a 700 eFt átalány helyett tételes elszámolást választani. A jövedelem sorába pedig tájékoztató adatként valóban a 2011 évi jövedelem került. Neked ment a tételes elszámolás? Hogyan?????
Csigabiga

HozzászólásSzerző: bonnie895 » hétf. máj. 21, 2012 10:16 am

Sziasztok! Hol tudtok - nem kézzel - meghatalmazást kitölteni? Én csak nyomtatható pdf-et találtam :(
bonnie895

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás