Adófórum

Adózási és számviteli információk

alkalmazott MÉGSEM mpt-i tag

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: l.nora » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok !

Nagyon tanácstalan vagyok, hátha valaki megjárta ezt az utat !

Alakalmazott 2008.szeptember 1-én a belépésekor úgy nyilatkozott, hogy az XY magánynugdíjpénztár tagja. Így is lett belejentve.

A járulékai is így lettek fizetve, 08-asokon jelentve.

Most kiderült, hogy Ő összekeverte az önkéntes magánynugdíjpénztári tagságával és egyébként nem tagja magánnyugdíj pénztárnak.

Mielőtt reménytelen telefonálásba kezdek az apehhel (Bp.) gondoltam Tőletek kérek segítséget.

Gondolom a 1041-es bejelentést javítanom kell első lépésben. Azután havonta önnelenőrizhetem a 08-as bevallásokat !? Azt a részt nem látom át, hogy a az APEH XY mpt-i számláról hogyan fog átkerülni a pénz az APEH nybj. számlára Vagy egyszerűen csak megvárom amíg feldolgozzák az önellenőrzést és átvezetem 17-esen ?

Nagyon félek, hogy ez olyan nehézkesen fog menni, hogy sohasem lesz rendben ....

Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre, illetve ha járt már valaki így a tapasztalatokra. 

Azt sem tudom kit hívjak az apeh-nál, bevallási osztályt, vagy folóyszámlakezelésit ..... ???? 

Előre is köszönöm a válaszokat

Üdv. Nóra 

l.nora

HozzászólásSzerző: tevike » hétf. okt. 26, 2009 7:11 am

Szerintem, Te nem vezetheted át a befizetéseket a 0917-esen, mert az APEH már elutalta a mpt-nak. Én először azt a mnypt-rat hívnám fel, ahova utalva lett a pénz.

Máskor ne fogadj el szóbeli bejelentést. Mi mindig  bekértük a belépési nyilatkozatot és annak fénymásolatát eltettük.

tevike

HozzászólásSzerző: Judit_2105 » hétf. okt. 26, 2009 7:16 am

Szia,

jelenleg ugyanebben a helyzetben vagyok, csak nálam fordított, azt nyilatkozta a dolgozó, hogy nem mgpt. tag, közben mégis. Jelenleg a megoldás, hogy önellenőrzöd a 08-as nyomtatványt havonta, megállapítod a pótlékot stb. A 08 bevalláson van egy négyzet, amin jelölni kell, ha tévesen jelölted a magánnyugdíjpénztárat. Az mgpt. számláról más adónemre (mgpt. számlákon kívül) az apeh nem enged átvezetést, tehát beszélni kell a magánnyugdíjpénztárral. Nekem könnyebb a helyzet, mert én az államiról vezetem át az mgpt-re.

A 1041-en elvileg nem kötelező a mgpt-t jelenteni, nézd meg, hogy jelentetted e v. sem. Szerintem elég helyesbíteni.

Üdv

Judit

Judit_2105

HozzászólásSzerző: l.nora » hétf. okt. 26, 2009 8:36 am

Szia ! 

Nem szóbeli volt a bejelentés, nekem is van belépési nyilatkozatom, amin az alkalmazott tévesen jelölte a nyugdíjpénztári tagságát.

Szerintem a tényen ez nem változtat, hogy ezt rendbe kell tenni, és ez az én dolgom lesz ... 

Üdv. Nóra 

l.nora

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » hétf. okt. 26, 2009 9:06 am

Hát igen, ennyit ér a nyilatkozat, akkor sem tudunk vele mit tenni. Sajnos le kell önellenőrizni a bevallásokat 2008.09-hótól. Szerintem az önellenőrzés munkadíját fizettesd ki az alkalmazottal, aki nem megfelelően nyilatkozott. Nem kis munka lesz vele....

Vic

nagyeva1980

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. okt. 26, 2009 11:20 am

No, arra kíváncsi lennék. (mármint arra, hogy az alkalmazott megfizetné-e a többletmunka díját). Mindenesetre Nóra jó kis munkának néz elébe 2008-tól önellenőrizni a bevallásokat. Ő tulajdonképpen vétlen az egészben, mert a dolgozó nyilatkozata alapján járt el.
madora100

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » hétf. okt. 26, 2009 11:44 am

Nem tudni pontosan, hogy ebben az esetben könyvelőiroda által könyvelt cég alkalmazottjáról van-e szó? de  az ügyféllel kötött szerződésben nálunk pl. benne van az önellenőrzés munkadíja ( ha önhibánkon kívül eső dolog miatt kell önell-ni ) , és utána a kedves ügyfél rendezze az alkalmazottal ahogy tudja, mert az már nem a könyvelő dolga, szerintem...

De sajnos a munka az a mienk- így hát azon az állásponton vagyok, hogy igenis fizessék ki, főleg ha valaki  nem tudja magáról, hogy pénztár tag-e. (volt olyan esetem amikor 5 év után -jéééé ezt kaptam című papírral állított be a kedves ügyfél :( , na szerintetek örültem ?! )  De erre az esetre tényleg jó megoldásd a tagsági okirat elkérése, utána pedig mindenképp felhívnám a pénztárat, hogy még ott-e tag. A PSZAF-től is ki lehet kérni, de elég macerás. Jó lenne egy olyan adatbázis ahol le tudnánk kérni TAJ szám szerint, hogy ki hol tag, sok plusz munka megelőzhető lenne.

Vic

nagyeva1980

HozzászólásSzerző: l.nora » hétf. okt. 26, 2009 12:33 pm

Nagyon köszönöm az eddigi hozzászólásotokat, de nagyon elterelődött a téma a munka anyagi oldalára. Ami persze nem elhanyagolható szempont, de úgy érzem ezt meg tudom oldani, csak az eredeti probléma megoldásában vagyok bizonytalan.

A kérdésemben feltett munkafolyamattal egyetértetek, vagy máshogy kezdjek neki ?

Számítok további válaszaitokra, köszönettel !

Nóra 

l.nora

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » hétf. okt. 26, 2009 12:49 pm

Gondolom a 1041-es bejelentést javítanom kell első lépésben. IGEN

Azután havonta önnelenőrizhetem a 08-as bevallásokat !? IGEN

Azt a részt nem látom át, hogy a az APEH XY mpt-i számláról hogyan fog átkerülni a pénz az APEH nybj. számlára Vagy egyszerűen csak megvárom amíg feldolgozzák az önellenőrzést és átvezetem 17-esen ? ÍGY AHOGY LEÍRTAD.

Még a NYENYI-t is önellenőrizni kell.

Vic

nagyeva1980

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » hétf. okt. 26, 2009 12:50 pm

Gondolom a 1041-es bejelentést javítanom kell első lépésben. IGEN

Azután havonta önnelenőrizhetem a 08-as bevallásokat !? IGEN

Azt a részt nem látom át, hogy a az APEH XY mpt-i számláról hogyan fog átkerülni a pénz az APEH nybj. számlára Vagy egyszerűen csak megvárom amíg feldolgozzák az önellenőrzést és átvezetem 17-esen ? ÍGY AHOGY LEÍRTAD.

Még a NYENYI-t is önellenőrizni kell.

Vic

nagyeva1980

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás