Adófórum

Adózási és számviteli információk

09 nyilatkozat

Adatszolgáltatás

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: cetragu1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Csak "hangosan" gondolkodok, Nektek mi a véleményetek? Januártól a 09NY-el ki lehet váltani a "0"-ás bevallásokat. Ennek komoly értelme lenne, ha így minden időszakot le kellene fedni bevallással. (havi járulékra gondolok, ahol az apeh eddig nem tudta, hogy nem vagy kötelezett, vagy csak nem adtad be a bevallást). De ez a nyilatkozat "csak" egy lehetőség, nem kötelező. Felhívják a figyelmünket, hogy már 02.12.-én beadhartjuk, akár egyí évre előre. Kérdésem: akinek van kötelezettsége, az beadja a 08-ast. Akinek nincsen, az miért adna be nyilatkozatot, ha egyébként megteheti, hogy semmit nem ad be. Ennek van értelme? Persze értem, hogyha májusban kötelezett leszek, és júniustól újra nem, akkor juniustól nyilatkozhatok akár decemberig, és nem kell a bevallást tölteni havonta.De mi értelme van 02.12.-én beadni?

Vagy mégiscsak: vagy 0908, vagy nyilatkozat? :-)

üdv: erzsi

cetragu1

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. jan. 30, 2009 12:39 pm

Szia Erzsi! Eddig a 858-on nyilatkoztunk ha nem volt 808. Most a 958-on nincs ilyen lehetőség, ezért kell febr.12-ig nyilatkozni a külön nyomtatványon, hogy ne várják a jan.havi 908-at. Sokkal jobb volt a régi ódszer, nem tudom miért nem tudták rátenni a 958-ra. Lehetett volna attól ez a nyilatkozat pl. a kieg.eseknek, vagy a munka mellettieknek. Üdv. Ani
adotanacs

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » pén. jan. 30, 2009 1:35 pm

Sziasztok! Gondoskodnak róla, hogy a már megszokott, bevált dolgot  újra értelmezzük, év elején ismét kínlódjunk egy csomót. Mária
valterjozsefne

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: kriszta4 » szomb. jan. 31, 2009 5:03 pm

Sziasztok,

elnézést, hogy közbe kérdezek.

Szerintetek egyéb adókban 0901-en havi bevallónak le lehet egész évre nyilatkoznia a "0"-át, aban az esetben, ha csak szakképzésije van? (félévkor és év végén)  a 08-ra meg az 58-ra látom, hogy azt írja, hogy le lehet nyilatkozni, aztán ha mégis lesz kötelezettsége bevallja, és tovább érvényes a "0"-ás. Az zavar meg a kitöltésiben, hogy kiemelten kezeli ezt a nyomtatványt.

Elképzelhető, hogy a havi 01-es bevallóknak havonta le kell nyilatkoznia?   nem tudom eldönteni. Ti hogy látjátok?

Köszönöm

kriszta4

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: DAnett » hétf. feb. 02, 2009 12:33 pm

Sziasztok!

Nekem az nem világos, hogy eddig bedtam (ami nem volt kötelező) a 0809est azzal a bizonyos X-el az elején, hogy nincs jelenteni valóm. Ezt havonta megtettem. Most ugyan nyilatkozhatnék egész évre előre, de hogy tegye meg a cég, ha nem tudja, hogy esetleg mikor lesz munkaerőre szüksége.  Ezért havonta nyilatkozom megin.. Jól értem? Csak most 09Ny-t kell beküldenem 12-ig?

Köszönöm.

Anett

DAnett

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: DAnett » hétf. feb. 02, 2009 12:33 pm

Bocs, elirtam 0808-okat küldtem :)
DAnett

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: cetragu1 » hétf. feb. 02, 2009 12:53 pm

Szia Anett!

Eddig januártól nem kellett beadni semmit, addíg amíg nem kerültél munkáltatói, vagy kifizetői státuszba. Ha év közben munkáltatóvá, vagy kifizetővé váltál, akkor beadtad a 0808-at, majd ha a munkavállaló kilépett, onnantól továbbra is be kellett adnod minden hónapra, azzal a bizonyos "x"-el.

Most annyi a változás, hogy nyilatkozhatsz a "NY" nyomtatványon előre, egy hónap, negyedév, vagy akár egész évre, hogy nincs, nem lesz kötelezettséged. Ez minden hónap 12-én "beáll". Ha 12-ig beadsz egy 0908-ast, hogy az előző hónapban keletkezett kötelezettséged, akkor arra a hónapra ezt könyvelik. Ha 12 után adod be, akkor már módosításnak minősül, a "beállt" 0-t módosítja. Következő hónapban, ha nincs kötelezettség, akkor nem kell bevallás, hiszen megint "beáll" a nulla.  Nekem az a problémám, hogyha januárban nincs kötelezettségem, megtehetem-e továbbra is, hogy semmit nem adok be. Mert a nyilatkozat csak "lehetőség". Ez azért gond nálunk, mert egy nagy felszámolásokkal foglalkozócégnek ids dolgozunk, 2-300 futó üggyel. És az "fa"-k nem nyilatkozhatnak. Tehát, ha vagy nyilatkozat,vagy bevallás kell, akkor havonta + 2-3 száz nemleges bevallást kell benyomnunk, az eddigi "semmi" helyett. Jó lenne ha nem csökkentenék tovább az adminisztrációs terheinket, mert valahogy minden csökkentés után én többnek érzem :-) Üdv: erzsi

cetragu1

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 02, 2009 1:26 pm

Sziasztok! tegnap lepróbáltam saját magamon. EVÁ-s ev vagyok:  egy 09NY-re beírtam a 0901-et  az éves köt. oszlopba, hogy 01.01-12.31-ig,  a következő soron a 0908-at és azt a másik oszlopba, hogy 01.01-12.31-ig...  kiváncsi voltam a reakcióra, ma jött az értesítés, hogy feldolgozták...

Arra viszont figyeljetek, én majdnem becsaptam magam....  több olyan ügyfelem van, akinek a '01-esen eddig nem volt kötelezettsége és ebben az évben sem lesz alkalmazottja tehát úgy gondolnám, hirtelenjében, hogy nem lesz szakképzésije sem...  Közben rádöbbentem,  hogy a telefon 20%  az az SZJA tv. szerinti 69.§, ahol TB járulékalap a 20%-os összeg az 54%-kal növelten,  tehát ha semmi más után nem lesz, akkor ha igaz, ami az APEH portálon is fenn van, akkor minimum a telefon miatt lesz szakképzésije...

Aztán gondoljunk arra is, hogy a cégautó adót is a 0901-en kell vallani febr.01-et követően.. Üdv.

melcsi62

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: szegi38 » hétf. feb. 02, 2009 2:19 pm

Sziasztok.

Hátha van aki még nem olvasta, ezért közszemlére teszem. Nekem segített.

http://www.adoforum.hu/cikk/58259/tajekoztatas-a-%E2%80%9Enulla%E2%80%9D-ertekadatu-bevallas-kivaltasa-elektronikus-urlapon-benyujtando-nyilatkozatrol

üdv.szegi

szegi38

09 nyilatkozat

HozzászólásSzerző: cetragu1 » hétf. feb. 02, 2009 3:38 pm

Sziasztok!

köszi, de az alábbi mondat alapján, szerinted, ha nincs januárban bevallási kötelezettségem, akkor is be kell adnom vagy a bevallást, vagy a nyilatkozatot? vagy megtehetem, hogy nem adok be semmit?

A jogszabály lehetővé teszi az adózók számára, hogy "nulla" értékadatot tartalmazó bevallás kitöltése és beküldése helyett egy egyszerűen kitölthető nyilatkozattal (továbbiakban: Nyilatkozat) jelezze az adóhatóság felé, miszerint a bevallás benyújtására az adott időszakban azért nem került sor, mert adókötelezettsége nem keletkezett.

üdv:erzsi

cetragu1

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás