Adófórum

Adózási és számviteli információk

Most olvastam

Adatszolgáltatás

Most olvastam

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

vissza, újból felemelik a Kft-k minimum jegyzett tőkéjét 500 eFt-ról 3 millióra.

Szólhatunk a még meglévő ügyfeleknek, hogy a tulajok kezdjék el összerakni a rávalót... gondolom ez majd társ.szerz.módosítás is lesz.., vagy ha begerjednek, akkor mi készíthetjük magunkat az átalakulásos, végelszámolásos kavarásra.

Üdv.
mazsi5

Most olvastam

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd feb. 12, 2013 8:13 am

Ugyan mit változtat a milliárdos forgalmú cégeknél ez a 2,5 millió ft? Esetleg nem lesznek többszáz millió ft adótartozással rendelkező és megszűnő cégek?
Ugyan már!

"a Javaslat ismét hárommillió forintra kívánja emelni a törzstőke minimális összegét. A törzstőke-minimum szabályozásának célja, hogy ezzel a hitelezői érdekeket védje, és visszatartsa a tagok mögöttes helytállási kötelezettségét kizáró társasági formáktól azokat a vállalkozásokat, amelyek tagjai nem képesek vagy nem hajlandóak elegendő induló tőkét biztosítani a társaság számára. A jelenlegi szabályozásban előírt ötszázezer forintos minimális törzstőke a kívánt hatást nem tudja biztosítani: a hitelezők számára nem jelent elegendő biztosítékot, és nem képes a nem kellően megalapozott társaságok létesítésének megakadályozására sem. Ha a vállalkozások piacra segítésének szempontját a hitelezői érdekvédelmet is megelőző feladatnak tekintené a társasági jogi szabályozás, akkor a törzstőke-minimum további leszállítása vagy éppen eltörlése lett volna a megfelelő megoldás. A mai viszonyok között azonban fontosabbnak tűnik a hitelezői érdekek reális védelmét szolgáló, a minimális törzstőkére vonatkozó szabályozással kapcsolatos elvárásoknak jobban megfelelő mérték meghatározása."(az indoklásból)
Röhögnöm kell! Mindez arra lesz jó, hogy az amúgy is vegetáló, épphogy fennmaradni tudó cégeket végérvényesen a földbe döngölje.
No meg ugye gondoskodni kell arról is, hogy az ügyvédek bevétele biztosítva legyen, lehet újfent szerződést módosítani, meg az átalakulásokkal gondolom a kv-k is nagyot nyernek.

Tavaly többször is volt a hírekben a törzstőke emelésről szó, kerestem is, csak akkor még rossz helyen, mert azt nem gondoltam, hogy a Gt-t a Ptk-ba fogják betuszkolni.
üdv
tothkornelia69

Most olvastam

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd feb. 12, 2013 8:57 am

Elfoigadták:

http://www.parlament.hu/irom39/07971/07971.pdf

62. oldal.

De komplett új Ptk lesz. Szerintem még ezen kívül is vannak benne meglepetések...
szedlacsek

Most olvastam

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd feb. 12, 2013 10:37 am

Az jutott még eszembe, hogy valószínű a TSZ módosítás mindenkit érinteni fog, hiszen most még a GT-re való hivatkozással készültek és készülnek, jövőre viszont a Ptk lesz az alapja.

"A Javaslat – a szükséges felkészülési idő biztosítása érdekében – 2014. január 1-jét jelöli meg a hatálybalépés napjaként. Ez az időpont közel másfél éves felkészülést tesz lehetővé, és biztosítja a hatályba lépéshez szükséges jogszabályok megalkotását. A módosítandó jogszabályokat és az átmeneti rendelkezéseket külön törvény szabályozza majd." Közel másfél év... ja, igen, több mint fél évet rajta ültek.

tothkornelia69

Most olvastam

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd feb. 12, 2013 11:14 am

Nálam 2 ügyfél is, mikor volt a TEAOR cirkusz, akkor végig játszották a 3 millióról 500 -600 eFt-ra történő tőkeleszállításos bulit is nem kevés lóvéjuk bánta, most a kötelező cégadatmódosítást ügyvédi díj költséggel, .. de nincs szükségük 3 milliós jegyzett tőkére..van pótbefizetés lehetősége, van eredménytartalékuk.. Akiket meg eddig sem érdekelt, hogy tartozásaik vannak, azoknak akkor is lesz, ha 3 milla lesz a minimum jegyzett tőke papíron és a papíros jegyzett tőke a pénztárban fog mutatkozni..

Üdv.
mazsi5

Most olvastam

HozzászólásSzerző: palmika » kedd feb. 12, 2013 12:16 pm

Szerintem azért elég gáz lenne, ha egy 500 e alaptőkéjú céget fel kellene tölteni 3000 ezerre, vagy Bt-be átmenni.... Nem gondolom, hogy visszamenőleg érvényesíthetik a szabályt.
azoknak a cégeknek se volt kötelező, a csökkentés, akik annó 3000 e alakultak.
Már csak azért is, mert van olyan cég, akinek elég volt az 500 ft az indulásra és azóta mindig nyereséges. Annak minek 2,5 millió kp vagy bankbetét, ha nincs rá szüksége.

A cégeim 80 %-a nem tudná megtenni, holott jól működnek, fizetik az adót, csak nincs felesleges 2,5 milliójuk.
palmika

Most olvastam

HozzászólásSzerző: mazsi5 » kedd feb. 12, 2013 12:42 pm

Valamikor, mikor a vállalkozási formák indultak a rendsz.váltáskor.., akkor Kft. minimum 1 millával volt alapítható.. ha jól emlékszem, akkor ennek fele lehetett apport a másik része pénz.. Később módosították a minimum jegyzett tőke összegre vonatkozó előírást, 3 millára.., aminek x ideig eleget kellett tenni..

Akkor még én is egy kft tagként (10% tul.hányaddal) könyveltem.. tehát az én lakásom is be volt jelentve telephelyként.. alig telt le a 3 milliós törzstőke feltöltési kötelezettség 1-2 hónapon belül önálló bírósági végrehajtók jelentek meg a lakásomon.. arra hivatkozva, hogy a székhelyen nem találták otthon az cég képviselőjét.. ezért ide jöttek, mert ez is egy telephely.. és vagy kifizetem nekik az akkor 50.000 Ft bírságot, vagy a lakásomban azt foglalnak, amit akarnak..illetve azt nem, amit nevemre (mint magánszemély) szóló számlával igazolni tudok, hogy ahhoz a kft-nek semmi köze..
---- kifizettem az 50 ezret.., amit aztán a Kft. rendezett nekem..

Ez a kitérő csak azért.. nem visszamenőleg szól majd a törvény, hanem minden bizonnyal úgy, hogy meddig kell "feltölteni" legalább a kötelező minimum t.tőkére.

Üdv.
mazsi5

Most olvastam

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd feb. 12, 2013 1:03 pm

Itt megint nagyon kilóg a lóláb: az ügyvédeknek biztosít nem kis bevételt ismételten.
Nekünk ugyan miért nem biztosítanak megfelelő bevételt a megélhetésünkhöz? Én is szívesen összespórolnék 10 milliót egy év alatt...
Márti
Bakosné

Most olvastam

HozzászólásSzerző: palmika » kedd feb. 12, 2013 9:13 pm

Most a kötelező módosítások miatt láttam 10 és 50 ezer forintos ügyvédi számlát is, teszem hozzá, hogy egyszerüsített tsz volt. Magyarázza már meg valaki, hogy ez hogy lehet.
....Annyiszor elmondtam mindenkinek, hogy az ügyvéd a bajban nagyon jó, ügyes, mnden pénzt megér de ha nincs baj, akkor a könyvelőt ezért mért nem lehet megfizetni??....

Én is attól tartok, hogy határidő lesz megadva a feltöltési köteleztségre. De tény, hogy a cégeim 80 %-a nem tudja előteremteni...

Akkor Bt-be megyünk át?
palmika

Vissza: Adatszolgáltatás