Adófórum

Adózási és számviteli információk

Osztalék nyilatkozat

Adatszolgáltatás

Osztalék nyilatkozat

HozzászólásSzerző: Böbe55 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy pontosítást kérnék tőletek: Amikor év közben osztalékelőleget vesz fel (közbenső mérleggel) egy EVÁS Kft., akkor nem kell beküldeni nyilatkozatot a Cégbíróságnak (Saldotól megtudtam, hogy a GT 131§ (3) bekezdés csak az osztalékra vonatkozik). De amikor elkészül a következő év májusában a végleges mérleg, akkor az IRM laphoz csatolt taggyűlési nyilatkozat -amiben többek között benne van a jóváhagyott osztalék összege is - nem elegendő, mint nyilatkozat?????????

Hanem külön nyilatkozat kell, ami ügyvéd által ellenjegyzett? Ha igen, akkor mikor kellene ezt beadni, az ügyfél keres egy ügyvédet, stb.?

Kérlek segítsetek! 

Üdv. Böbe

Böbe55

Osztalék nyilatkozat

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. okt. 11, 2010 9:07 am

Szia Böbe!   Én úgy tudom, hogy azt a bizonyos ügyvezetői nyilatkozatot elektronikusan lehet megküldeni a cégbíróságnak..  A cégbírósághoz közvetlen elektronikus küldési lehetőségük (regisztráció)  az ügyvédeknek van. Üdv.
mazsi5

Osztalék nyilatkozat

HozzászólásSzerző: Böbe55 » hétf. okt. 11, 2010 9:10 am

Ezt éni is tudtam, de mikor kell beadni? Az ügyfél keres ügyvédet?
Böbe55

Osztalék nyilatkozat

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. okt. 11, 2010 9:25 am

A tényleges kifizetés megtörténtét követő 30 napon belül kell megküldeni. 

És igen, az ügyfél keres ügyvédet, ez nem a könyvelő feladata. Azért az ügyfeleknek általában vagy egy ügyvéd ismerősük/kontaktjuk, legalább az, aki a cégalapításban közreműködött.

Ja, és ez a nyilatkozat gyakorlatilag arról szól, hogy a kifizetés nem veszélyezteti a cég likviditását, és az ügyvezetőnek kell megtenni.  Aki nem feltétlen azonos a beszámolót aláíró tulajdonossal.

Zsuzsa

kaloczy

Osztalék nyilatkozat

HozzászólásSzerző: Böbe55 » hétf. okt. 11, 2010 11:14 am

Köszönöm!

Ezeket is tudtam eddig (miről szól). A kérdés, hogy a kifizetés osztalékelőlegként megy, majd jövőre a mérleg elkészültekor kerül jóváhagyásra, s akkor kell beadni?

Böbe55

Osztalék nyilatkozat

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. okt. 11, 2010 1:30 pm

Nem. Írtam már, a kifizetés a mérvadó. Kifizetést követő 30 napon belül kell beküldeni. Értelme is csak ennek lehet, hiszen a likviditást a tényleges kifizetés veszélyeztetheti leginkább, és nem a szándék.

Zsuzsa

kaloczy

Osztalék nyilatkozat

HozzászólásSzerző: » csüt. okt. 14, 2010 6:21 am

Én az idén ,pótlólag,  papír alapú nyilatkozatot vittem be a cégbíróságra , elfogadták. ( Igaz felhívták a figyelmemet az elektronikus beküldésre.)

Vissza: Adatszolgáltatás