Adófórum

Adózási és számviteli információk

Passzív GYED közben jár TGYÁS vagy GYED?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: forgyongyos » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

A következő kérdésben kérem állásfoglalásukat.

2010.02.14-én megszületett első gyermekem. Ekkor regisztrált munkanélküliként álláskeresési járadékban részesültem. A megállapító határozat szerint 1420 nap folyamatos munkaviszonnyal rendelkeztem. A bruttó átlagkeresetem erre az időszakra 214.000,- Ft volt. A kislányom 6 hónapos koráig kb. 100.000, -Ft TGYÁS-t kaptam, jelenleg pedig GYED-et kapok (kb. havi 90.000,- Ft). A munkaügyi központ jelenleg szüneteltei az ellátásomat.

Jelenleg 5 hetes kismama vagyok, második gyermekemet várom. A baba születése kb. 2011.májusra várható.

A kérdésem az lenne, hogy a második gyermek születése után jogosult leszek-e TGYÁS-ra és GYED-re? Ha igen, akkor mi lesz a TGYÁS és a GYED számításának alapja? A jelenlegi GYED számítási alapja, vagy ebben az esetben bele kell számítani a TGYÁS és a GYES összegét is, mint biztosítási jogviszonyt?

A jogszabályban nem találok kizáró okot a passzív TGYÁS és GYED miatt. Csak annyit írnak az OEP oldalán, hogy a biztosítási időbe bele kell számolni a TGYÁS és a GYED idejét is. De nem írnak kizárásról a passzív GYED miatt. Szóval így bőven megvan a 365 nap biztosítási időm. Remélem. :)

Várom a válaszukat! Nagyon el lennék keseredve, ha nem így lenne.

forgyongyos

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. szept. 22, 2010 5:21 pm

Szia!

Tgyásnál beszámít a passzív táppénz, passzív tgyás és passzív gyed is. Ott tehát az előzetes biztosítással nem lesz gond. A gyedhez viszont csak a passzív táppénz és a passzív tgyás számítható be, a passzív gyed nem. (jogszabályt kell nézni, ott írja világosan.)  DE: szerintem a Te esetedben a 42/B § (2) bekezdést lehet alkalmazni, mert ketteskével történő gyed-igánylést megelőző két évben egy előző gyedre voltál jogosult. Szóval ez a része rendben lenne. 

Ami szerintem problémás, az az, hogy szüléskor biztosított leszel-e, pénzbeli ellátás szempontjából???? Mert szerintem a passzív gyed nem jelent ilyen fajta biztosítottságot :-((((

Ha igazam van, akkor a dolog talán áthidalható azzal, hogy szülés előtt visszamész munkanélkülire, onnan szülsz, és utána vagy megint a gyedet kéred egyeskére, vagy ketteskére a tgyást.

Ezt a témát még körül kell járni, de időd van.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: forgyongyos » szer. szept. 22, 2010 6:43 pm

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm szépen a gyors válaszodat. Sajnos nem ismerem még ki teljesen magam a jogszabályok sűrűjében.

Ha jól értem, akkor TGYÁS fog járni ketteske után, de sajnos az csak 6 hónapig jár. Ha a szülés előtt visszajelentkezek a munkaügyi központba és lemondom egyeske után kapott GYED-t, akkor szerintem is ok lesz a biztosítási jogviszonyom. 

De, ha lejár a 6 hónap TGYÁS, és visszajelentkezek a munkaügyi központba és utána próbálok GYED-et igényelni ketteske után, akkor nem lesz meg a 365 nap biztosítási időm, ha a passzív GYED nem számít biztosítási időnek. Így a második gyerek születése után csak 6 hónapig fogok kapni ellátást. Esetleg még a GYES-t, amivel ugye ki lehet törölni ketteske popóját.

Jól értelmezem, vagy van reményem ketteske 2 éves koráig a GYED-re?

Előre is köszönöm a válaszodat.

Ui: Ha jól emlékszem te válaszoltál Henriettának még tavaly. Ő is ugyan ebben a helyzetben volt, de azóta nem szólt hozzá senki ahhoz a bejegyzéshez. Tudsz esetleg valamit róla, hogyan alakult az ő dolga?

forgyongyos

HozzászólásSzerző: kaloczy » csüt. szept. 23, 2010 11:49 am

Én úgy gondolom, hogy lehet esélyed, ha jól értelmezem azt az ominózus törvényt. De hát sajnos nem én fogok elbírálni.....

Szerintem nem ártana egy állásfoglalás-kérő levél az OEP-nek, melyben minden szépen pontosan le van írva, hivatkozva arra a bizonyos paragrafusra is. Tértivevényes ajánlott levélben, arra 30 napon belül szülniük kell valami hivatalos álláspontot. 

Ez a szabály még nincs fél éves. Gyakorlatban még nem jelentkezett olyan helyzet, mint a Tied. Ezért még nem lehet tudni, hogy mi lesz a hivatalos verzió.

Próbáld meg azt a levelet.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: forgyongyos » pén. szept. 24, 2010 2:35 pm

Köszönöm szépen. Már elküldtem nekik a levelet. Nagyon várom a válaszukat.

Közben felhívtam három OEP kirendeltséget is. Pesten azt mondták, hogy én nem is passzív GYED-en vagyok és biztosan fog járni minden juttatás. Debrecenben azt, hogy passzív GYED-en vagyok és nem fog járni. Nyíregyházán két ügyintéző kétfélét mondott. 

Tehát bíznom kell benne, hogy amikor majd beadom a kérelmemet a juttatásokra, akkor éppen egy olyan ügyintézőhöz kerüljön, aki számomra pozitívan értelmezi a rendeleteket.

Az még le tudnád nekem fordítani hétköznapi nyelvre, hogy mit jelent  pontosan a 42/B § (2) jogszabály:  Abban az esetben, ha a gyermekgondozási díjra jogosult a jogosultság megszerzésekor vagy azt megelőző 2 éven belül jogosult volt gyermekgondozási díjra, a gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem lehet rövidebb a korábbi gyermekgondozási díj (1) bekezdés alapján megállapított időtartamánál, és ezen gyermekgondozási díj folyósításának időtartama nem hosszabbodik meg a korábbi terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély jogosultsági idejével.

Ez mit jelent pontosan? 

Előre is köszönöm és szép napot!

Gyöngyös

forgyongyos

Vissza: Adatszolgáltatás