Adófórum

Adózási és számviteli információk

Termékdíj-import

Adatszolgáltatás

Termékdíj-import

HozzászólásSzerző: enbé » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni a következő dologban: 

Cégünk Kínából fog rendelni mobiltelefon alkatrészeket (tokok, akkumulátorok) magyar importőr cég közreműködésével, és felmerült a termékdíj kérdése bennünk.

Kell-e termékdíjat fizetnünk ebben az esetben? Ha igen, akkor mit kell tennünk? Miket kell beszereznünk? Kihez fordulhatunk, hogy elkészítse a bevallást?

Megtennétek, hogy részletesen leírjátok az ezzel kapcsolatos tudnivalókat, mert sajnos semmit nem tudunk.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Norbi

enbé

Termékdíj-import

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. máj. 27, 2010 2:01 pm

Szia! Nem akarok reklámot csinálni, ezért elküldtem e-mailen annak a cégnek a címét, aki a mi termékdíj bevallásainkat intézi. Üdv:Napraforgó
Napraforgó

Termékdíj-import

HozzászólásSzerző: enbé » csüt. máj. 27, 2010 4:08 pm

Kedves Napraforgó!

Köszönöm az e-mailt. Mindenképp felkeresem őket.

Üdv: Norbi 

enbé

Termékdíj-import

HozzászólásSzerző: Szjuli » pén. máj. 28, 2010 4:46 pm

Jól értem, hogy egy magyar cég, aki nem ti vagytok, fogja importálni ezeket, és ő számlázza át rátok? Mert ebben az esetben nektek semmiféle termékdíjas teendőtök nincs ezzel az "import"-tal kapcsolatban, ez az importáló céget terheli.
Szjuli

Termékdíj-import

HozzászólásSzerző: enbé » szomb. máj. 29, 2010 5:31 am

Igen, egy magyar importőr céget bízunk meg a termékek behozatalával, és majd ők számlázzák ki nekünk az ezzel kapcsolatos ktg-eket.

Megkérdeztük ezt a céget is a termékdíjjal kapcsolatban, és azt mondták, hogy ők semmiféle termékdíjat nem fizetnek. Ezért is merült fel bennünk a kérdés, hogy akkor nekünk kellene?

Valahol azt is olvastam, hogy bizonyos esetekben nem csak a gyártó vagy behozó a kötelezett a termékdíj fizetésére, hanem az első továbbforgalmazó VEVŐJÉNEK is termékdíjfizetési kötelezettsége keletkezik. Ez ránk vonatkozhat?

enbé

Termékdíj-import

HozzászólásSzerző: Szjuli » szer. jún. 02, 2010 4:09 pm

Az első továbbforgalmazó vevőre vonatkozó kötelezettség csak 2009.12.31-ig létezett, az idén ilyen már nincs, de egyébként is csak egy nagyon szűk termékkörre, mégpedig a csomagolások között a kereskedelmi csomagolásokra (üdítős üvegek). Tehát rátok semmiképpen nem vonatkozott és most már nem is fog, mert nincs.

Az, hogy ők nem fizetnek termékdíjat, pedig kellene, titeket nem érint. Nem vállalhatjátok át tőlük, ahogy nem fizethetitek ki helyettük más adójukat sem. Arra persze lehetőség van, hogy a termékdíjat továbbterheljék rátok, de ez csak pénzügyi tranzakció, nem termékdíjas kötelezetség. Azaz nektek nem kell bejelentést, bevallást tenni.

Az eredeti kérdésemre azonban nem úgy feleltél, ahogy vártam. Az importőt cég veszi meg az árut, és azt számlázza tovább nektek, vagy csak a szállítást és bonyolítást intézi? Mert termékdíj tekintetében az számít, hogy ki a termékdíjköteles termék ELSŐ BELFÖLDI forgalombahozó. Mert ő a kötelezett. Mivel te csak azt mondtad, hogy a behozatallal kapcsolatos költségeket számlázzák felétek, úgy is érthetem, hogy az árut ti veszitek meg a közvetlenül a külföldi tulajdonostól, az számlázza le felétek, csak a szállítást intézi az importőr (habár ilyenkor az adott termék tekintetében nem ő az importőr, hanem ti).

Szóval aki először megveszi a külföldi a tulajdonostól az árut, az a kötelezett.

Szjuli

Vissza: Adatszolgáltatás