Ki tud segíteni?
Belém állt a frász!
Az EVÁ-s Bt-ben a kültag és a beltag is nyugdíjas. Idáig fizettem a az egészségügyi szolgáltatási járulékot, és a beltag után tavalyig az EHO-t.
Most olvasom az Önadózó Online Hírlevélben, a kérdés szempontjából lényegteleneket kihagyom:
„ 2. A kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó, valamint a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás járulékfizetési kötelezettsége
A társas vállalkozásban személyesen közreműködő, kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó után a társas vállalkozás havi 4.950 (napi: 165) forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizet.
Ez idáig OK!
A kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó köteles továbbra is 9,5 százalék nyugdíjjárulékot fizetni, melynek alapja a társas vállalkozónak a személyes közreműködése alapján kifizetett (juttatott) járulékalapot képező jövedelem.
Na itt van a gubanc!!!
A kül- és beltag nem csak tulajdonos, hanem műszaki szakértéseket készít (nyugdíjas szakértők, van ilyen), ebből van a bevétel. A Társasági Szerződésben nincs beleírva, hogy személyesen kell közreműködni. A bevétel azonban nem jön magától, hanem a két tagnak kell megszerezni.
Nincs azonban jövedelem kifizetés. Az EVÁ-nál ami marad a bevételből: az jövedelem? Szerintem nem.
Úgy tudom ránk nem vonatkozik az ami az egyéni vállalkozókra érvényes: az adóalap 10 százalék után fizeti meg a 9,5%-t, ha nincs jövedelem kivét.
Most akkor a kültag és beltag tulajdonos, vagy személyes közreműködő? Vagy mindkettő egyszerre. És akkor mi után fizessek (eddig nem fizettem!!) nyugdíj járulékot?
A hab a tortán!
Hírlevél szerint: "..amennyiben a sajátjogú nyugdíjas társas vállalkozó személyesen nem működik közre a társas vállalkozás tevékenységében (mert pl: tőkebefektető tag), úgy utána nem keletkezik egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség (és a társas vállalkozó sem fizet nyugdíjjárulékot)."
Nekem az APEH-nál azt mondták a nyugdíjas kül- és beltag az kiegészítő tevékenységnek minősül, és önmagában már emiatt, fizetni kell az Eü. szolgáltatási járulékot (fizettem is becsületesen, minden hónapban)
Kinek van igaza az APEH-nak vagy a Hírlevélnek? Ki dönti el, hogy mi a személyes közreműködés?
És a lényeg kell-e kiegészítő tevékenységet végző tagok után 9,5% nyugdíj járulékot fizetni?
Köszönöm a segítséget: Dapra