Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautóadó-500 km aug.tól lehet elszámolni?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. dec. 09, 2009 2:40 pm

Szerintem rossz tanácsot adtak. Semmi akadálya, hogy az adómentes hónapokra elszámold, a többire meg nem. Attól, hogy valaki kiáll ilyen témákban az észt osztani, még nem biztos, hogy jól is osztja. Főleg ebben a mai jogi katyvaszban, ami van.

Szerintem egy teljeskörű adóamnesztia és a teljes adórendszer újraszabása nélkül nem lehet itt már rendet tenni.

szedlacsek

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. dec. 09, 2009 11:00 pm

Sziasztok!

Lehet hogy már leírtátok, csak én vagyok fáradt és béna... de én úgy gondolom, hogy aki nem fizetett egyáltalán cégautóadót 2009-ben (nem választotta, vagy inkább nem akart ilyen áron költséget elszámolni), az számolhatja januártól-decemberig az 500 km-es havi átalányt, viszont aki már elkezdte fizetni a cégautóadót, annak úgy is kell folytatnia decemberig (mert aki akár csak egyszer is fizetett cégautóadót pl. csak májusra, az már CSAK AZT választhatja hogy fizeti még akár 1-2 hónapra is , de az 500 km-esre nem térhet át). Vagy rosszul gondolom? Üdv:Napraforgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: eichinger@mal.hu » hétf. dec. 28, 2009 11:38 am

Napraforgó, azt hiszem nem jól gondolod szerencsénkre.

Egyébként én az alábbiak alapján nem számolnám el januárra:

Az APEH 2009.01.30-ai tájékoztatója egyértelműen kimondja a magánszemélyre vonatkozóan:
"Ha például a magánszemély tulajdonos 2009. januárjában a személygépkocsi után már számolt el tételes költségelszámolással költséget, de utoljára márciusban számol el költséget, akkor 2009. február 1-jétől a személygépkocsi adóköteles, egészen március utolsó napjáig (2 hónapon keresztül). Amennyiben a magánszemély 2009. júniusában újfent mégis számol el költséget, akkor 2009. július 1-jétől az adókötelezettség újra kezdődik."
Ebből egyértelmű, hogy a januári költségelszámolás esetén, febrárban már van cégautóadó fizetési kötlelezettség. Viszont a szöveg értelmezése szerint, ha csak júniusban számol el költséget, akkor előbb megszűnik a kötelelzettség, mint ahogy elkezdődik.

Zsuzsa

eichinger@mal.hu

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 28, 2009 11:42 am

Na, ne fárassz már....
szedlacsek

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. dec. 28, 2009 12:05 pm

Jan. hóra és aug-tól decemberig, összesen 6 hónapra számolom el az 500Km-t az ev-nak, akkor nincs cégautó adó.  
adotanacs

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 28, 2009 12:07 pm

Pontosan.
szedlacsek

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás