Adófórum

Adózási és számviteli információk

Segítség kérés Tgyás-gyes/gyed számítás

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: NBarbi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítségeteket kérem, 6 hetes terhes vagyok, 2010. június első hetében szülök, mi alapján számolják a tgyást gyes, gyedet. Nem tudom a gyes vagy a gyed van előbb.
Én ahogy utána néztem a a szülést megelőző év átlagát veszik alapul, tehát a 2009-es évet nézik folyamatos munkaviszonyom volt. De nem igazán értettem. 2010.Március végéig dolgozom, ha minden jó alakul utána táppénzre szeretnék menni, nem tudom akkor tgyás alpját befolyásolja-e a táppénz.

Összefoglalva kérdésem az lenne, hogy 2010-es jövedelem bele számít-e a tgyás-ba illetve a gyes-gyedbe? Bruttó jövedelem 60%-át fogom meg kapni?

NBarbi

HozzászólásSzerző: kaloczy » szomb. nov. 14, 2009 5:26 pm

Szia!

Ha jól értettem, idén egész évben folyamatosan dolgozol. Ha ez így van, akkor a jövő év júniusi szülés esetén a 168 napig tartó tgyásod az idei kereseted átlagának 70 %-a lesz. (60 %-ra csak a táppénz csökkent, a tgyás nem.) A 2010-es táppénzre menetel nem befolyásolja a tgyásod összegét.

Neked a gyeded is 2010-ben fog indulni (ez van előbb), aminek szintén a 2009-es átlagod lesz az alapja. Nem írtad, hogy mennyi a béred. Ha 150 ezer forint alatt van (bruttó!), akkor a gyeded is a béred 70 %-a lesz. Nettóban azonban közel 10 %-kal kevesebb lesz, mint a tgyás, mert a tgyásból nem vonnak nyugdíjjárulékot, a gyedből pedig igen.

Ha a béred több, mint 150 ezer, akkor a max. gyedet fogod kapni, ami a 150 ezer 70 %-a.

Hogy mennyi ideig fogod a gyedet kapni, az attól függ, hogy a szülés előtt volt-e két év folyamatos munkaviszonyod. Ha igen, akkor végig a gyedet kapod. Gyesre már nem leszel jogosult. Ha netán nem volt két év munkaviszonyod, akkor csak addig jár a tgyás plusz a gyed, amennyi munkaviszonyod volt, a többi időt a gyerek két éves koráig gyesen töltheted - ha akarod.

Asszem nagy vonalakban ennyi.

Zsuzsa

kaloczy

HozzászólásSzerző: NBarbi » vas. nov. 15, 2009 8:23 am

Köszönöm Zsuzsa a válaszodat, legalább 6 éve folyamatos munkaviszonyom van, 2009-ben a bruttó bérem 110.000 Ft nem valami sok de ez is jó. Ahogy számoltam olyan 70.000 Ft tgyás kapok, és 65.000 gyedet, az jó ha végig gyeden lehetek és nem gyest fogok kapni.
NBarbi

Vissza: Adatszolgáltatás